Ievos Prunskaitės („Prusta“) kurtas interjeras. Leonas Garbačauskas
Židinys A++ klasės name: sudėtingiau, bet įmanoma
Rasa Pangonytė

Židinys A++ klasės name gali būti, tačiau tik su tam tikromis sąlygomis. Apie jas ir židinio poreikį moderniuose namuose kalba trys savo srities ekspertės.

Architektės-dizainerės Ievos Prunskaitės (architektūros ir interjero studija „Prusta“) kurtuose interjeruose židinys – dažnas elementas. Dažnai – kurtas pačios architektės. Architektė sako, kad juos projektuoti pradėjo ieškodama židinio, kuris elegantiškai atrodytų interjere, turėtų didelį stiklą, su panoraminiu ugnies vaizdu, sandarias ir saugias dureles. I. Prunskaitė teigia, kad jos kuriami židiniai gerai izoliuoti, turi oro padavimą iš lauko, sandarūs, todėl metų pradžioje įsigalioję A++ klasės reikalavimai jos kuriamiems produktams didelės įtakos neturi.

Tiesa, užsakovai, norintys namuose turėti židinį, turės įvykdyti nemažai sąlygų. „Atvirus židinius jau reikia pamiršti. Židiniai turi būti labai sandarūs, turėti atskirą oro padavimą iš lauko. Per sieną ar grindis – tai priklauso nuo židinio ar krosnelės modelio. Iš principo židinys turėtų būti toks sandarus, kad neimtų oro iš patalpos“, – aiškina I. Prunskaitė.

Architektė įsitikinusi, kad sudėtingesnės įrengimo sąlygos norinčių namuose mėgautis ugnimi nesustabo. „Manau, tie, kurie nori turėti židinį, jo neatsisakys, bet stengsis statyti pagal reikalavimus. Žmonės, kurie nestato židinių, tai daro ne dėl energinės klasės reikalavimų, o dėl to, kad tai tarsi antras jų namas ir jie pirmajame nesinaudojo. Jei žino, kad nori ir naudos, tai ir statys“, – dėl židinių poreikio interjere įsitikinusi architektė.

Nors įprasta manyti, kad židinys „degina“ energinį efektyvumą, architektė sako ką kita. „Paprašiau konstruktoriauspaskaičiuoti, ar židinys mažina energinį koeficientą. Jo gautas rezultatas rodo, kad židinys yra priskiriamas prie atsinaujinančios energijos panaudojimo. Taigi labai nežymiai, bet jis netgi kelia tą vertę. Man tai buvo netikėta išvada. Kadangi A++ namas turi pasigaminti kone pusę savo sunaudojamos energijos, židiniai yra tarsi privalumas, bet jie turi atitikti minėtus reikalavimus: oro padavimą iš lauko ir sandarumą“, – sako I. Prunskaitė.

Citata:Atvirus židinius jau reikia pamiršti. Židiniai turi būti labai sandarūs, turėti atskirą oro padavimą iš lauko.

Židinys šildymui – nepatrauklus

„Energiškai efektyvus namas – tai namas, beveik nenaudojantis energijos, didžiąją dalį sunaudojamos energijos gauna iš atsinaujinančių šaltinių, įskaitant ir paties namo pagamintą energiją. Galima sakyti, kad pagrindinis A++ klasės reikalavimas, palyginti su A+ ar A klase, yra tas, kad didžioji dalis energijos turi būti gaunama iš atsinaujinančių šaltinių“, – pagrindinę A++ klasės namo sąlygą primena pastatų energinio naudingumo sertifikavimo ekspertė Regina Peciukonis.

Komentuodama židinio įrengimo galimybę A++ energinės klasės name, ekspertė išskiria du svarbius momentus: ar židinys bus vienintelis šilumos šaltinis, ar tik papildomas, dekoratyvus.

Jos teigimu, židinys su kapsule kaip vienintelis ir pagrindinis šilumos šaltinis turi ir pliusą, ir minusą. „Pliusas toks, kad, jeigu židiniai su kapsule kūrenami biokuru (mediena, šiaudais ir kt.), pastate sunaudojamos energijos dalis iš atsinaujinančių išteklių tenkina A++ klasės reikalavimus“, – sako R. Peciukonis. Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad židinio efektyvumas nėra aukštas, todėl tam, kad metinės šiluminės energijos sąnaudos šildymui tenkintų A++ klasę, reikės arba papildomo efektyvaus atsinaujinančio energijos šaltinio, arba didesnio, netgi perteklinio, atitvarų šilumos perdavimo koeficientų pagerinimo, o tai stipriai padidintų namo įrengimo kaštus: „Kadangi židinio su kapsule efektyvumas, palyginti su šilumos siurblio, yra gan žemas, tektų gerinti pastato atitvarų (didinant apšiltinimo storį), langų, durų šilumos perdavimo koeficientų vertes, dėl to stipriai išaugtų statybų kaštai, o kai kuriais atvejais sprendimai net būtų nelogiški ir sunkiai įgyvendinami.“

Padidėjusios išlaidos – ne vienintelis namą apšildančio židinio trūkumas. R. Peciukonis sako, kad toks variantas visiškai nepatogus, nes židinio kūrenimas šaltuoju metų laiku atimtų daug laiko.

Vis dėlto židinys su kapsule kaip papildomas jaukumo namams suteikiantis šilumos šaltinis jai neatrodo blogas variantas: „Tokiu atveju namo įsirengimo kaštai padidėtų tik tiek, kiek kainuoja paties židinio įrengimas. Kitaip tariant, dėl papildomo židinio įrengimo nereikėtų didesnių investicijų namui apšiltinti, durims ir langams su geresnėmis šilumos perdavimo koeficientų vertėmis įsirengti. Toks variantas turbūt nėra labai gąsdinantis.“

Visgi ekspertė siūlo gerai pagalvoti, ar tikrai norite investuoti į židinį. „Kiek tenka girdėti, tie, kurie įsirengia židinį kaip papildomą šilumos šaltinį, jį kūrena gan retai“, – realiai įvertinti savo poreikius siūlo ji.

Nebūtinas, bet svarbus

Židinių ir krosnelių pastebi, kad šios įrangos poreikis keičiasi. Jį koreguoja ne tik energiškai efektyviems namams keliami reikalavimai, bet ir pasikeitęs žmonių gyvenimo būdas bei įpročiai. „Žmonės vis mažiau turi laiko ir noro skirti buičiai, ieško patogesnio namų šilumos šaltinio. Šis A++ energinės klasės reikalavimas leis žmonėms įsirengti patogesnius namus, kuriuose daugeliu atvejų židinys / krosnelė bus dizaino elementas arba neaktualus“, – apie židinio ateitį namuose kalba beveik tris dešimtmečius šilumos įranga prekiaujančios bendrovės „Vilpra“ prekių grupės vadovė Neringa Šližytė.

Ji pripažįsta, kad moderniame name galima visiškai išsiversti ir be židinio, tačiau yra įsitikinusi, kad ugnies šaltinis namuose – svarbus elementas: „Židinys suteikia jaukumo, tampa namų akcentu, prie kurio renkasi visa šeima, leidžia laiką kartu, švenčia, ir tai yra be galo svarbu. Juk dabar esant tokiam greitam tempui taip norisi kartais nurimti, atsipalaiduoti ir pasimėgauti ugnies žaismu.“

Kainai įtakos neturės

Židinio idėją N. Šližytė pataria apgalvoti pradinėje projektavimo stadijoje, iš anksto parengti jam vietą ir numatyti oro patekimą iš lauko. „Aišku, tai galima padaryti ir vėliau, tačiau tai brangiau kainuos. Vėliau tai įrengti būtų sudėtingiau“, – sako „Vilpros“ atstovė.

Jos teigimu, židinio prijungimo schema lieka tokia pati kaip ir A+ klasės namuose, t. y. židinys / krosnelė turi būti sandarūs, turėti oro pritekėjimo jungtį ir sandarų dūmtraukį. „Turi veikti kaip uždara degimo sistema. Oras ateina į įrenginį ir su degiais produktais išeina per dūmtraukį nenaudojant oro degimui iš patalpos“, – modernaus židinio veikimą komentuoja N. Šližytė.

Kalbėdama apie taupiems namams skirtų židinių ir krosnelių pasirinkimą, ji sako, kad yra gamintojų, kurie dėl per didelių kaštų ar keliamų reikalavimų kai kurių savo produktų gamybą nutraukia, tačiau tai esą nei pasirinkimui, nei kainai įtakos neturės.

„Pačių ugniakurų / krosnelių yra įvairių, kainos dažniausiai priklauso ne nuo efektyvumo klasės, o nuo dizaino. Todėl įsigyti įrenginį, tinkantį A++ klasės namui, galima ir pigesnį. Židinio / krosnelės kaina daugeliu atvejų priklauso nuo apdailos, dizaino, tam energinė klasė visai neturi įtakos“, – sako „Vilpros“ atstovė.

Kaina išaugtų pasirinkus židinį su taupiems namams aktualia akumuliacija, tačiau, anot jos, tai yra ne būtinybė, o kliento pasirinkimas.

Statyk! statyk