Pixabay
Vaizdo skambučiai: ko neturėtų matytis už nugaros?
Rasa Pangonytė

Populiariausia darbo ir bendravimo priemone per karantiną tapę vaizdo skambučiai pavertė namus tiesiog filmavimo studijomis. Savo įžvalgomis šia tema sutikusi pasidalinti interjero dizainerė Eglė Skuodaitė sako, kad norint vaizdo skambučiams skirtai vietai sukurti nebūtina pirkti naujų baldų ir interjero aksesuarų. Reikia tiesiog atidžiai apsidairyti savo namuose ir pažvelgti į juos iš kitapus ekrano esančio pašnekovo pozicijos.

Mums turbūt keista apie tai galvoti, nes esame pratę daugiausia bendrauti gyvai, ypač darbo santykiuose, diskusijose ar perkant kokią paslaugą. Tuomet vienintelis mūsų rūpestis, kaip apsirengti. Visa kita lyg ir ne nuo mūsų priklauso, todėl apie erdvę, kurioje bendrausime, net nekeliame klausimo. Tačiau šiuo ypatingu laiku, kuomet visi susitikimai persikėlė į skaitmeninę erdvę, mes esame priversti susimąstyti, pažvelgti iš šono, kokioje vietoje esame. Pakanka sėdint priešais kompiuterį tiesiog atsisukti, sėdint ant kėdės priešais kompiuterį ir pabandyti suprasti, ar norime, kad tai pamatytų žmogus, su kuriuo bendrausite vaizdo skambučiu. Iš esmės, jūs sprendžiate, kas yra tinkama ir kas ne, tačiau reiktų pagalvoti, ar bus pagarbu, jei bendraujant su bendradarbiu ekrane jis matys virtuvės buitį ar atviras WC duris. Tokį vaizdą pašnekovas matys pats to nepasirinkdamas.

Taigi tiesiog gražu ir maloniai nuteiks, jei, tarkime, per svarbų susitikimą pasirinksite tokią aplinką, kuri neblaškys bendradarbio ar mokytojo ir jis galės susitelkti į pokalbį bei jus. Švari aplinka išryškina jūsų veidą, tad pašnekovas gali labiau pastebėti jūsų emocijas ir reakcijas, o tai labai svarbu. Būtent šios savybės suteikia bendravimui gyvumo ir asmeniškumo.

Taigi tiesiog gražu ir maloniai nuteiks, jei, tarkime, per svarbų susitikimą pasirinksite tokią aplinką, kuri neblaškys bendradarbio ar mokytojo ir jis galės susitelkti į pokalbį bei jus. Švari aplinka išryškina jūsų veidą, tad pašnekovas gali labiau pastebėti jūsų emocijas ir reakcijas, o tai labai svarbu. Būtent šios savybės suteikia bendravimui gyvumo ir asmeniškumo.

Vaikų kambariai

Dažniausiai vaikų kambariai yra jų privati zona, kurioje jie įsikuria taip, kaip jaučiasi geriausiai tuo metu. Galima palikti šiek tiek laisvės šioje vietoje jų saviraiškai. Tiesiog parinkite vietą stalui, kur gerai kris šviesa ir vaikas ekrane matysis aiškiai. Tai labai svarbu mokytojams, nes matydamas vaiko emocijas mokytojas gali jam daugiau padėti.

Suprantama, vaikams tai yra ne menkas iššūkis, tad jei jie norės ant sienos, matomoje vietoje, pasikabinti plakatą ir pasididžiuodamas rodyti draugams – nieko tokio. Atvirkščiai, tai suteiks asmeniškumo, galimybę artimesniam bendravimui. Juk vaikams šito labiausia ir trūksta skaitmeninėse pamokose – galimybės pasišnabždėti su suolo draugu, kol mokytoja dėsto naują temą.

Tinkamiausia vieta

Pirmiausia patarčiau apgalvoti apie apšvietimą. Labiausiai mums tinka natūrali šoninė ar iš priekio krintanti šviesa, tad geriausia sėdėti arti lango. Jei visgi naudosite papildomą dirbtinį apšvietimą, verta pagalvoti apie bendrą patalpos apšvietimą, nes jeigu naudosite tik stalinę lempą, ji gali sukurti dramatišką įvaizdį – aplink tamsu, o jūsų veido bruožai kontrastingi. Mūsų tikslas – kad pašnekovas matytų aiškiai, sugebėtų atpažinti veido mimikas ir nesutelktų dėmesio į lentynose esančius daiktus. Tam puikiai tinka mažesnio gylio kambarys. Tokiu atveju bus matyti mažiau asmeninių daiktų bei erdvės ir galėsite pasirinkti tiesiog netoli esančią švarią sieną ar knygų lentyną. Tinkamiausias fonas, kuriame yra kuo mažiau skirtingų baldų ar detalių. Galvojant apie akustiką, patogiausia naudotis ausinėmis ar pasistengti pasirinkti kambarį, kuriame neaidi. Kilimai, užuolaidos bei minkšti baldai sugeria garsą, todėl geriau rinktis tokias patalpas.

Ko daryti nedera?

Iš pagarbos pašnekovui nereikėtų rodyti netvarkos, netyčia paliktų rūbų ant sofos ar besimėtančių šlepečių, darbingai nenuteikia ir ekrane matoma virtuvės zona. Jei ekrane pašnekovas matys duris, gali matyti netyčia įeinančius namiškius, nežinančius, kad su kažkuo bendraujate gyvai.

Pasistenkite, kad garsas būtų švarus – nesigirdėtų namų buities šnaresio: bėgančio vandens, viryklės ūžimo ar televizoriaus.

Kas tinka vienam...

Bendraujant su seniai matytais šeimos nariais norisi parodyti daugiau savęs, namų, buities. Norisi kalbėti jaukiai susirangius ant sofos ar fotelio, kas suteikia betarpiško bendravimo asociaciją. Pasidėjus kompiuterį ant valgomojo stalo, galima net kartu pavakarieniauti. Kalbant apie oficialesnį pokalbį, vertėtų apgalvoti, kuo jūs apsirengęs ir ką žmogus matys už jūsų fone, nes vaizdas nepažįstamajam apie jus suteiks daugiausia informacijos. Rinkitės neutralesnį foną.

Švarumo, oficialumo įspūdį suteikia vienspalvė, balta siena. Tai lyg paso nuotrauka, kurioje ryškiai matomas žmogus.

Alius Aleškevičius, "Lietuvos ryto TV" laidos "Alfa taškas" režisierius, TV operatorius

· Labai svarbu, kad toje vietoje, kurioje darysite video prisijungimą, būtų geras interneto ryšys. Tada pasirinkite tylią aplinką, kurioje nesigirdėtų pašalinių garsų, pvz., namiškių ar triukšmingos gatvės.

· Kas yra fotografija? Žodis kilęs iš graikų kalbos žodžių φως phos („šviesa“) bei γραφις graphis („teptukas“), kurie kartu reiškia „piešimas šviesa“. Lygiai taip pat ir filmavimas – šviesa čia ypatingai svarbi. Jei esate dailiai pasidažę, gražiai apsikirpę, veidą puošia plati šypsena, bet vaizdo kamera stovi priešais langą ir patys atsisėsite taip, kad šviesa liktų už nugaros, visos pastangos nueis perniek. Siluetas bus tamsus, ir žiūrovai matys tik kontūrus. Išnaudokite natūralų apšvietimą, atsisėskite veidu į langą, o jeigu nėra galimybės, pavyzdžiui, filmuojatės apniukusį rytą, vakare, patalpoje be langų, pasirūpinkite dirbtiniais šviesos šaltiniais. Jeigu filmuojatės kompiuterio kamera ir neturite profesionalios apšvietimo įrangos, paprasčiausiu šviesos šaltiniu gali tapti jūsų telefono LED lemputė. Pasirinkite tinkamą šviesos kritimo kampą. Kuo daugiau šviesos, tuo mažiau vaizdo "triukšmo" ir geresnė vaizdo kokybė.

· Svarbiausia vengti su drabužiais susiliejančio fono. Tarkime, filmuotis baltame fone vilkint baltai. Jeigu yra galimybė, nesifilmuokite prie pat sienos, o palikite vietos erdvei. Tada atsiranda perspektyva ir kadro gylis. Fone gali matytis paveikslai, lentynos, gėlės ar tiesiog graži kambario architektūra. Vaizdas labiau traukia akį, kai ekrane matyti ne tik „kalbanti galva“, bet ir įdomi aplinka. Derinkite aplinką prie savo veiklos. Tarkime, jeigu esate sportininkas ir filmuojatės sporto tema, darykite tai sporto klube, kad antrame plane matytųsi treniruokliai ir pan.

· Dažniausia klaida, kurią žmonės daro filmuodamiesi – kadruotė, kai arba „nukertama galva“, arba paliekama per daug „dangaus“. Stenkitės kadruoti proporcingai. Nefilmuokite savo veido stambiai, per visą ekraną. Atrodysite negražiai, jei filmuosite save iš apačios. Geriausia kamerą pastatyti lygiagrečiai veidui.

Kita klaida – prastas interneto ryšys. Jeigu duodate interviu nuotoliniu būdu arba vedate konferenciją, pasirūpinkite geru interneto ryšiu. Kitu atveju prasidės vaizdo strigimas, gali būti, kad jūsų nesupras, neliks dalies informacijos, jūsų atvaizdas bus susiliejęs, neryškus.

Dar viena klaida – filmavimo įrenginį laikyti rankoje. Drebantis vaizdas gali užgožti turinį, į jūsų pateiktą informaciją bus sunku susikoncentruoti. Geriausia turėti asmenukių lazdą ar trikojį. Jeigu nieko panašaus neturite, kamerą laikykite alkūnėmis atsirėmę į stalą arba padėję ant knygų, lentynos ir pan.

Filmuokite horizontaliai. Jeigu filmuositės vertikaliai, kompiuterio ekrane šonai bus juodi, jūsų vaizdas bus tik per ekrano vidurį.

Geram garsui užtikrinti svarbu turėti gerą mikrofoną. Jeigu neturite profesionalios įrangos ir filmuojatės telefonu, puikiai tiks laisvų rankų įranga. Nedarant šių klaidų, jūsų nuotolinis vaizdo prisijungimas bus puikus.

Straipsnio komentarai

Siųsti

Pavilionio pavyzdys 07.09 16:20
Šaikos atamanas iliustruoja kaip galima panaudoti "užnugarinį" vaizdą savo svoriui padidinti. Cit.:"..Kalbant apie oficialesnį pokalbį, vertėtų apgalvoti, kuo jūs apsirengęs ir ką žmogus matys už jūsų fone, nes vaizdas nepažįstamajam apie jus suteiks daugiausia informacijos." Vaizdo įraše, kuris buvo "tendencingai iškarpytas", savo "atsivėrimą" rusiškiems provokatoriams, Lietuvos Prezidentą jis dergia (nekartosiu nepraustaburnio "lietuvio" leksikos) patalpoje, kur už atamano nugaros ant sienos yra aiškiai matomas JE Prezidento portretas. Normalioje valstybėje toks "mafijos autoritetas" būtų "su vilko bilietu" išmestas iki gyvos galvos. Lietuvos Seimas, atvirkščiai, didžiuojasi savo Užsienio reikalų komisijos pirmininku.

Interjeras interjeras