Norberto Tukaj fotografijos
Savas ir madingas medis
Rasa Pangonytė

Pasaulyje aktualios natūralumo ir tvarumo idėjos paskatino prisiminti medį. Šią tendenciją stebinčios dizainerės Eglės Skuodaitės nuomone, tai rodo, jog žmogus vis labiau gręžiasi į savo šaknis, natūralumą, tai, kas seniai žinoma, tik buvo primiršta ir nuvertinta.

Kur slypi medžio patrauklumas?

Ieškodama atsakymo į šį klausimą interjero dizainerė pirmiausia pamini medžio ir žmogaus artumą: „Jis turi šilumos, yra tarsi mūsų tąsa. Visuomet malonu turėti medinį dubenį vaisiams, medinę pjaustymo lentelę, valgomojo stalą – prie tokių baldų jauku susiburti. Prie medžiu apkaltos sienos jauku prisiglausti ar į ją atsiremti.“

E. Skuodaitei patrauklus ir medžio dėvėjimasis – laikui bėgant keičiasi forma, tekstūra, spalva. Tačiau ši medžiaga tik praturtėja, nes joje įrašoma šeimos gyvenimo istorija.

Kalbėdama apie medienos rūšis dizainerė išskiria ąžuolą – jam teikiama pirmenybė renkantis sienų apdailą ar baldus. „Šiuo metu dažniausiai naudojama MDF plokštė, faneruota ąžuolo lukštu. Tokiu būdu sumažinami gaminio kaštai ir klientas turi natūralaus medžio rašto duris, sienų skydus ar virtuvės fasadus“, – kalba ji. Jei gaminys vėliau dažomas, populiaru naudoti ir uosio fanerą. Žmonės visada mielai renkasi medžio masyvo baldus, tačiau jie, pastebi pašnekovė, kaina gerokai lenkia pagamintus iš faneruotus plokštės, todėl perkami rečiau.

Populiariausias medžio apdirbimo būdas šiuo metu – alyvavimas. „Parketlentės alyvuojamos nesibaiminant, kad grindys turės akivaizdžių nusidėvėjimo žymių, nes vertinamas visiškas natūralumas“, – kalba E. Skuodaitė. Anot jos, norint išlaikyti kuo natūralesnį paviršių ir dėvėjimąsi, mediniai baldai kartais paliekami tokie, kokie yra – nepadengti nei alyva, nei impregnantu.

Medinės grindys vonioje

Pašnekovė sako, kad medis tinka visų stilių ir visose namų erdvėse. Šiuolaikinis apdirbimas medinėmis grindimis leidžia džiaugtis net ir vonioje kambaryje, ypač jei norima interjerui suteikti vientisumo. „Žinoma, voniai labiausiai rekomenduotina medžiaga yra tikmedis – tropinis kietmedis, turintis daug aliejų, todėl atsparus drėgmei. Norint, kad patalpa būtų visiškai hidroizoliuota, tarpai tarp lentelių užpildomi specialia guma. Tai gana stiprus vizualinis akcentas, šiek tiek primenantis jachtų denį“, – aiškina interjero specialistė.

E. Skuodaitė pastebi, kad vonios kambaryje vis dažniau klojamas natūralus parketas ar medžio masyvo lentos. Sandariai įrengus dušo kabinos zoną tai esą visiškai įmanoma.

Per daug medžio – neskoninga

Apsisprendus interjere naudoti medį, pirmiausia reikia suprasti, kad ši medžiaga natūrali, todėl bėgant laikui dėvėsis. „Reikia pagalvoti, ar nebijosite nusidėvėjimo žymių ir nesierzinsite, jei, pavyzdžiui, grindyse liks šuns nagų žymės“, – atkreipia dėmesį ji. Vienas svarbiausių sprendimų, kurį teks priimti pasirinkus medį, – jo apdorojimas. Skirtingos medžiagos – alyva, lakas ar dažai – lemia ne tik medienos dėvėjimosi laipsnį, bet ir įvaizdį.

O kad medis interjere atrodytų skoningai, dizainerė rekomenduoja nesiimti saviveiklos ir patikėti darbą specialistui. Šis „visas dalis sujungs į vientisą interjerą, kad būtų matyti proporcijos, kur ir kiek medžio gali būti“. E. Skuodaitė primena, kad medis puikiai dera su kitomis natūraliomis medžiagomis, pavyzdžiui, akmeniu, gražiai atrodo ir prie lygiai nudažytos sienos.

Kas madingiausia?

Kalbėdama apie medžio panaudojimo interjere tendencijas E. Skuodaitė išskyrė keletą svarbiausių akcentų. Pasak jos, vis dar madingos alyvuotos grindys, bet pamažu grįžta ir matiniu laku dengtos parketlentės. „Lakuojama net ir blizgiu laku, pritaikytu specifiniams interjerams. Lakuotos grindys gali būti atsparesnės smūgiams ar įbrėžimams, o naudojant šiuolaikines priemones jų padengimo būdą atskirti sudėtinga“, – sako ji.

Kurį laiką buvusi populiari vertikalių lentelių kompozicija su šešėliniais tarpeliais sienoms dekoruoti naudojama vis rečiau. Dabar, pašnekovės teigimu, sienos dažniausiai dengiamos didelių gabaritų apdailos plokštėmis su grafiškai atrodančiu kompozicijos sudalinimu.

Populiaru medžiu dekoruotas sienas derinti su nematomomis durimis. „Jos yra be staktos, tad atrodo kaip dar vienas sienos skydas. Tokiu būdu išgaunama vientisa plokštuma ir neakcentuojami buičiai svarbūs elementai – durys ar grindjuostės“, – sako interjero dizainerė.

Medžio apdaila vėl „užkopė“ iki lubų. Lentelėmis iškaltos lubos gali tapti išskirtine detale ir sujungti visas namų erdves. Tokia apdaila dažnai naudojama šlaitinėms luboms.

Durys – įprasčiausias medinis elementas namuose. E. Skuodaitė sako, kad dažniausiai interjere jas pamatysime dažytas, ąžuolo faneruotės. „Dėl to namai įgauna natūralumo ir kokybės. Medis dera prie modernaus interjero, kuomet norisi minimalizmo ir vientisų dangų, bet atrodo išskirtiniau, interjerą praturtina labiau nei vientisa spalva nudažyta lygi durų plokštė“, – apie medinių durų sukeliamą įspūdį kalba ji.

Niekad savo pozicijų neužleidę mediniai baldai šiandien yra tendencijų viršūnėse. E. Skuodaitės teigimu, jie suteikia interjerui ilgaamžiškumo bei kokybės pojūtį, yra praktiški, nes lengva atnaujinti, restauruoti ar net perkurti. „Mediniai baldai tarnauja ilgai ir yra visose šalyse suprantamas kokybės ženklas. Jie kalba patys už save“, – įvertina interjero dizainerė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras