Studijos PAO projektuotas namas. Leonas Garbačauskas
Projektuodamas namą išskirtinėje Vilniaus vietoje architektas vadovavosi racionalumu
Rasa Pangonytė

Ant Neries kranto, Vilniuje, stovintis namas yra minimalaus dizaino, racionalių sprendimų ir kūrybiškumo pavyzdys, o garažo / stoginės idėja tarytum įvykdo pasakų sąlygą „nei plikas, nei apsirengęs“.

Balansas – vienu žodžiu pagrindinę namo idėją apibūdina architektas Paulius Petkus (studija PAO). „Šis namas visomis prasmėmis yra subalansuotas – jame nėra nieko nereikalingo, perspausto, nederančio su aplinka. Iškrentančio iš konteksto. Name nėra nereikalingų ir nepanaudotų erdvių, nėra perdėtos prabangos. Viskas yra apgalvota ir padaryta pagal principą „mažiau yra daugiau“, – paaiškina jis.

Didžiausiu namo išskirtinumu architektas vadina racionalumą, atsiradusį atsižvelgiant į užsakovų norus ir turėtą biudžetą: „Labai racionaliai panaudoti labai paprasti ir praktiški architektūriniai sprendiniai: garažas / stoginė, konsolė / stogelis virš terasos, kuri vasarą meta šešėlį ir apsaugo patalpas nuo perkaitimo, o žiemą apsaugo nuo kritulių, fasado ir vidaus apdaila.

Projekto autorius sako, kad jo esmę taikliai apibūdina šiuo metu dažnai girdima frazė „less is more“ (liet. mažiau yra daugiau), nes turint palyginti kuklų biudžetą pavyko sukurti geresnę gyvenimo kokybę ir sukurti didesnę architektūrinę vertę.

Lemiamu projekto įgyvendinimo veiksniu tapo sklypo forma ir išskirtinė sklypo vieta – Neries pakrantė. „Kai pirmą kartą apsilankiau sklype, net nekilo klausimų, kad architektūra turi būti santūri, neutrali, neperspausta... Buvo akivaizdu, kad turėjome maksimaliai išnaudoti esamus vaizdus ir „sukabinti“ su aplinka“, – prisimena P. Petkus. Pietvakarinėje, į upę išeinančio, namo pusėje suprojektuoti gyvenamieji kambariai, priešingoje, orientuotoje į gatvę, – ūkinė dalis.

Foto galerija:new_000227542_0:

Nors galutinis rezultatas atrodo nepriekaištingai, jam pasiekti prireikė daugybės planavimo variantų ir eskizų. „Kol pavyko rasti pusiausvyrą tarp klientų norų, sąryšio su aplinka, orientacijos pasaulio šalių atžvilgiu ir architektūrinės pastato išraiškos“, – paaiškina projekto autorius.

Jis sako, kad kurdamas iš pažiūros paprastą stačiakampį norėjo iliustruoti tarytum dvi dimensijas, kurias pavyko išskirti per spalvą ir faktūrą, t. y. išorinį kiautą, apkaltą juodomis lentelėmis, ir vidinį – šviesų ir lengvą (balintos medienos lentelių apdaila).

Pagal pirminį architekto sumanymą apdailai turėjo būti naudojamos degintos medienos lentelės, tačiau, kaip sako P. Petkus, prieš keletą metų deginta mediena Lietuvoje dar buvo gana naujas, be to, brangus produktas, tad degintą fasadą nuspręsta pakeisti į analogišką gamykliniu būdu dažytą lentelių apdailą.

Įdomi projekto dalis – dvivietis garažas, atrodantis kaip gyvenamojo namo dalis, bet kartu – lyg ir atskiras statinys. Architektas šypsosi: tokia idėja kilo iš taupumo: „Iš esmės tai yra ne garažas, o šalta, prapučiama stoginė su vartais. Visiems akivaizdu, kad garažo įrengimas ir išlaikymas yra brangus malonumas, kadangi tai apšiltintos sienos, grindys, stogas, vėdinimas, šildymas ir pan.“

Citata:Įdomi projekto dalis – dvivietis garažas, atrodantis kaip gyvenamojo namo dalis, bet kartu – lyg ir atskiras statinys.

Galvodamas apie mažesnę projekto sąmatą, namo architektas suprojektavo stoginę – minimalistinę garažo analogiją: be apšiltinimo, specialių grindų, vėdinimo ir kitų uždaram garažui priklausančių dalykų. Vietoje garažui reikalingų sandarių įrengti nešiltinti vartai – dar vienas racionalumo ir kūrybiškumo padiktuotas sprendimas. „Kadangi tai yra stoginė (angl. carport), išorinės atitvaros ir garažo vartai yra tik lentelių apdaila su tarpukais. Šis fasado pakalimas sukuria estetišką ažūro efektą, kuris tamsiuoju paros metu dar ir labai gražiai šviečia iš vidaus į išorę“, – idėją pristato netradicinio projekto autorius.

Straipsnio komentarai

Siųsti

senas statybininkas 08.07 11:24
'racionalumo' mazai ,isplanavimas irgi be ateities ,galejo 'arhitektai' ir daug geriau pasistengti ,akivaizdi statybu patirtias stoka .
NESUPRATAU KAS ČIA JAM GAVOSI 08.08 07:19
KLAUSIMAS KAS TAI : AR ŠUDAS-AR PRIŠIKTA ??? ??? ???
JIS VADOVAVOSI 08.08 07:25
NE RACIONALUMU BET IŠSKIRTINIU GOPŠUMU...............
TAI PAPRASČIAUSIAS ISIDIRBINEJIMAS 08.08 10:13
KAD IR NEŽMONISKAI BET KITONISKAI jei nesugebi dirbti pagal specelybe bandyk isidarbinti žemkasiu-betonuotoju išlos visi
V.B. 08.10 08:43
Atrodo, kad tas pats beraštis parašė visus komentarus- mintis ta pati, klaidos tos pačios.
Dagnė 08.13 00:33
Labai fainas dizainas. Norėčiau tokio namo☺

Architektūra architektura