Palėpės interjeras. Eglės Skuodaitės projektas Norbertas Tukaj
Ne pagal standartą
Rasa Pangonytė

Interjero dizainerė Eglė Skuodaitė įsitikinusi: palėpės nestandartiškumas yra premija, kurią žmonės gauna įsigydami būstą pastogėje. Nors interjerą čia projektuoti nelengva, dizainerė džiaugiasi kiekvienu tokiu užsakymu. Nestandartinė erdvė jai signalizuoja, kad joje reikės neįprastų sprendimų, o tai tik suteikia įdomumo. Be to, ir palėpėje namus įsirengiantys žmonės greičiausiai bus nestandartiniai.

Vienas didžiausių privalumų, kuriuo mėgaujasi palėpių gyventojai, – atskirtis nuo kaimynų. „Esate pačiame aukščiausiame aukšte, virš jūsų galvų niekas nevaikšto, negyvena. Galite jaustis taip, lyg gyventumėte privačiame name – ką nelengva gauti gyvenant mieste. Taip pat panoraminiai ir dangaus vaizdai. Iš esmės tai tikrai prilyginčiau laimėjimui“, – gyvenimo mansardoje privalumus vardija E. Skuodaitė.

Tiesa, tai, kad virš galvos tik stogas, yra ir vienas didžiausių palėpės minusų. Gyvenantiems mansardoje teks pasirūpinti jo būkle, nes, nepaisant to, kad stogas priklauso visiems namo gyventojams, įsikūrę palėpėje jo trūkumus pajus pirmiausia.

Nors mansardos paprastai asocijuojasi su jaukiai apšviestu, mediena dekoruotu senamiesčio tipo būstu, dizainerės manymu, šiose erdvėse galima susikurti bet kokio stiliaus interjerą. Žinant keletą esminių taisyklių.

Lemtingi langai

E. Skuodaitė sako, kad, planuojant palėpės interjerą, vienas svarbiausių vaidmenų tenka esamiems langams. „Kokio jie dydžio, kuriose vietose, ar tik stoglangiai, ar su prancūziško tipo balkono atidarymu, gal turi ir vertikalius langus, balkono duris kaip standartiniame bute. Tokiu būdu mes „gaudome“ natūralią šviesą ir vaizdą akių lygyje, kad patalpose sukurtume kuo daugiau erdvės ir panaikintume gyvenimo stoginėje jausmą. Vėlgi viskas priklauso ir nuo palėpės lubų aukščio. O tuomet jau savaime planuojasi norimi kambariai, bendros erdvės ar atviros zonos“, – apie palėpės planavimo ypatumus pasakoja interjero dizainerė.

Nepajudinamos konstrukcijos

Sklandžiam palėpės interjero planavimui koją dažniausiai kiša esamos konstrukcijos. Paprastai jos būna pačiose netinkamiausiose vietose ir techniškai panaikinti jų neįmanoma. „Todėl reikia jas visaip apžaisti, slėpti ar kitaip apeiti“, – sako dizainerė.

Palėpės plotas skaičiuojamos tik tose vietose, kuriose lubų aukštis siekia 1,6 m, tačiau įmanoma išnaudoti ir žemiausius pastogės užkaborius. Kaip tai padarysime, anot dizainerės, individualu. Jei vietas po šlaitu paliksime neuždengtas, matysis daugiau grindų ploto, o tai suteiks erdvės įspūdį. Kitas variantas – žemiausioje pastogės vietoje įrengti mažai matomas spintas daiktams susidėti. Ant matomų paviršių nesimėtantys daiktai padės sukurti erdvės ir tvarkos įspūdį. „Abu variantai galimi. Taip pat apšvietimas tose vietose sukuria erdvės pojūtį ir jaukumą“, – priduria dizainerė.

Kelias šviesai

Kalbėdama apie mansardos apšvietimą, E. Skuodaitė siūlo nenaudoti šviesą ribojančių užuolaidų ar žaliuzių. Kad pagautume kuo daugiau natūralios šviesos, ji pataria naudoti atspindinčias medžiagas ar veidrodžius.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000281953_0

Kaip ir įprastose erdvėse, mansardoje rekomenduojama sukurti kelis dirbtinio apšvietimo scenarijus. „Vieną vadinamąjį darbinį – ryškų, nes tokiose erdvėse kartais pavargstama vien tik nuo prislopinto jaukaus apšvietimo. Ir antrą – toršerinį, zoninį“, – pataria interjero dizainerė.

Nestandartiniai baldai

Norint kuo racionaliau išnaudoti palėpės gylį ir aukštį, interjero dizainerė baldus siūlo gaminti pagal užsakymą, suprojektuotus konkrečiai erdvei. Standartiniai baldai esą gali užgožti erdvę ir net neatlikti funkcijos. Pavyzdžiui, liks daug nereikalingos vietos viršuje ar dėl nuožulnos per daug pasistums į kambario vidurį.

Žaidimas spalvomis

E. Skuodaitės įsitikinimu, mansardos interjerui galima rinktis bet kokią prie bendro stiliaus tinkančią spalvą – tiek šviesią, tiek tamsią. „Vienintelis dalykas, į ką siūlyčiau atkreipti dėmesį, – tai, kad dėl stogo nuolydžio lubos dažnai tampa sienomis. Todėl reikia suprasti, kad ne visuomet jas tinka dažyti skirtinga spalva, kaip įprasta atskiriant plokštumas. Tikėtina, kad, lubų ir sienų plokštumą nudažę vientisa spalva, suteiksime patalpoms daugiau erdvės ir jos atrodys aukštesnės, nei yra“, – pataria ji.

Straipsnio komentarai

Siųsti