Knygų spinta stiklinėmis durelėmis. E. Lazickaitės projektuotas interjeras. Gerda Baltrūnaitė („InterioShot“)
Laikas namuose – sau ir savo pomėgiams
Rasa Pangonytė

Kur namuose dingsta laikas? Gyvenamąsias erdves projektuojantys specialistai pastebi, kad jį sugeria knygos, televizorius, ilgas gulėjimas vonioje klausantis mėgstamos muzikos, bendravimas su šeima ir draugais. Viskas priklauso nuo mūsų pomėgių, o jie atsispindi interjere.

Architektės Aurelijos Slapikaitės-Jurkonės („Aform“) kuriamų interjerų spektras platus – nuo mokyklų, klinikų, biurų iki mažo ploto butų. Skirtingi ir jos užsakovų pomėgiai: vieni namuose pageidauja kino salės, kiti – sūpynių, treti – meno galerijos. „Vieniems laisvalaikis – tai knyga sūpynėje, antriems filmas – tam skirta kino erdvė su garso aparatūra, kitiems – puiki garso sistema, nes visur, net ir vonioje, turi skambėti muzika, dar kitiems – jauki biblioteka“, – apie skirtingus klientų pomėgius ir poreikius kalba architektė.

Namai skirti gyventi

Anot jos, namai yra žmogaus gyvenimo pagrindas ir erdvė, skirta įvairiems scenarijams: ir šokiams, ir poilsiui, ir vakarienėms su draugais, ir stalo žaidimams, ir gimtadieniams. Pastarųjų metų pandemija, kaip pastebėjo A. Slapikaitė-Jurkonė, išryškino tai, ko mums namuose trūksta, todėl daug kas ėmė juos perkurti, perplanuoti ar tiesiog dekoruoti. Be būtinybės namuose įrengti darbo vietą, atsirado mažų kino salių, sporto salelių poreikis. „Nemažai klientų prašė papildyti namus spalvomis, gėlėmis, naujais akcentais“, – apie pandemijos padiktuotus pokyčius pasakoja architektė.

Kalbėdama apie projektus, kuriuose daug dėmesio skiriama maloniam laikui namuose, A. Slapikaitė-Jurkonė pamini daugiafunkcę kino salę ir sporto erdvę, juodą garinę pirtį su stoglangiu, augalų oazę vonioje, taip pat cigarų kambarį. „Vienus namus įrengėme kaip meno galeriją, skirtą daugybei meno kūrinių sukabinti, pastatyti, eksponuoti ir parodyti kitiems, kviesti ir kurti kartu. Pirmieji užsakovės žodžiai prieš pradedant kurti interjerą buvo tokie: „Aš kolekcionuoju meno darbus ir jų bus daug...“ Jame suplanuotos vietos maždaug penkiolikai meno kūrinių“, – apie netipišką interjerą pasakoja architektė. Nestandartinių sprendimų jai tenka imtis ir didelio ploto vaikų kambariuose.

Svarbiausia – namų jausmas

Architektės nuomone, namai turi atspindėti pomėgius ir charakterį bei būti patrauklūs ir patogūs juose gyvenantiems, negalvojant apie standartus ir kitus. „Kodėl namai negali tapti sporto sale, jeigu tu gyveni sportu ir nori, kad viskas būtų patogu, minkšta, komfortiška kažkur pakabėti, kažkur pasisupti, palipti siena?“ – retoriškai klausia architektė.

A.Slapikaitė-Jurkonė iki šiol prisimena įspūdį, kurį prieš dešimtmetį jai paliko prancūzės profesorės namai Paryžiuje: „4–5 metrų aukščio sienos buvo nukrautos knygomis, vonioje irgi jų buvo, ir koridoriuje. Man tai paliko neišdildomus prisiminimus, juk ji tas knygas skaitė ir skaito kas dieną dar, matyt, ir šiandien. Tai jos namai, jie ją papildo, ją atspindi.“

Foto galerija:galerija_002:

Foto galerija.: new_000267758_0

Ji sako, kad visi namai, kaip ir žmonės, yra skirtingi. „Vieni žmonės, kaip galbūt ir mano mama, labai mėgsta daiktus namuose, o aš mėgstu daiktus stalčiuose ir lentynose arba ten, kur jų nematyti, bet kiekvienas savo namuose randame ramybę. Taigi visiškai nesvarbu, kur tie daiktai sudėti, svarbu, kad mes jaučiamės gerai ir visada norime sugrįžti į savo namus“, – kurti namus pagal save ragina architektė A. Slapikaitė-Jurkonė.

Namų akcentas – laipiojimo sienelė

Eivina Lazickaitė, interjero studijos „Ei, dizaineri!“įkūrėja, sako, kad aiškūs užsakovo pomėgiai dažnai pakoreguoja originalų suplanavimą, todėl tenka ieškoti kūrybingų sprendimų, o tai nulemia unikalų namų interjerą.

Jai svarbu išsiaiškinti, atrasti užsakovų pomėgius, nes „tik tokiu būdu sukuriami namai, atspindintys asmenybę. Tai nulemia ir projekto sėkmę bei užsakovo gyvenimo kokybę“.

Vienu įdomesnių įgyvendintų projektų ji vadina kartu su kolege Jana Avrei (studija „Kubinis metras“) kurtą interjerą sostinės Užupio rajone. Namo palėpėje namus kūręsi veiklūs užsakovai pageidavo laipiojimo sienelės. „Pati sienelė turėjo būti tvirta ir atlikti savo funkciją, tad su kolege stengėmės integruoti ją taip, kad ji kartu papuoštų interjerą – taip ji tapo gyvenamosios erdvės ašimi, vizualiai dalijanti svetainės ir virtuvės zonas į atskiras. Formuodami nenutrūkstamą parketlenčių dangos juostą nuo sienos ant lubų pabrėžėme įspūdingesnį patalpų aukštį, netaisyklingos geometrijos interjerą“, – pasakoja dizainerė.

Bute turėjo atsispindėti ir ramesni šeimininkų pomėgiai – muzika ir skaitymas. Kad kokybiškas garsas skambėtų ne tik svetainėje, bet ir vonioje bei miegamajame, kolonėlės subtiliai integruotos visose šiose erdvėse. Šeimininkų pomėgį skaityti atspindi darbo kambario interjeras – dvi sienos, nuo grindų iki lubų, čia skirtos knygoms.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000267758_1

Labiausiai mėgsta skaityti

E. Lazickaitė pastebi, kad skaitymas yra vienas įprasčiausių laisvalaikio leidimo būdų, todėl knygos ir jų lentynos dažnai tampa pagrindiniu namų „veidu“: „Tokią knygų lentyną suplanavo Linkmenų gatvėje esančiame bute. Užsakovams buvo svarbu matyti pačias knygas, todėl jas įrėminome už stiklo durelių ir suprojektavome akcentinį apšvietimą.“

Interjero dizainerė pastebi, kad pandemijos laikotarpiu atsirado poreikis projektuoti daugiafunkces, transformuojamas erdves, todėl tenka apgalvoti, kaip net mažame plote rasti vietos įvairioms veikloms. „Todėl neretai apie valgomąjį stalą pasvarstome ir kaip apie papildomą paviršių maistui gaminti, vakarienėms su draugais, stalo žaidimų vakarams ar laikiną darbo vietą – pritaikius tinkamą vietą, ergonomiškus dydžius, visos veiklos gali būti atliekamos vienoje vietoje“, – įsitikinusi ji.

E. Lazickaitės nuomone, pasitelkiant šiuolaikinius sprendimus, net ir nedidelėje erdvėje galima suderinti skirtingus pomėgius ar ilsėtis netrukdant kitiems namų gyventojams. „Galbūt visi namų gyventojai negalės vienu metu mėgautis savo pomėgiais, ypač jei jie skirtingi ir vienas kitam trukdantys, tačiau sudarius laisvalaikio grafiką viskas įmanoma, – šypsosi ji. – Pavyzdžiui, dviračius galima kabinti ant tvirtinimų palubėje, po jais pastatyti darbo stalą. Smulkesni muzikos instrumentai taip pat gali tapti interjero dekoru ir puošti namų sienas, puikiai atstoti meno kūrinius, paveikslus. Stambesnius hobių prietaisus, kurie galbūt nėra labai patrauklūs, galima integruoti į baldus, vizualiai juos paslepiant, kai nesinaudojame.“

Skirtingi kaip žmonės

Veronika Viršičiūtė, studijos „Space&Liberty“ įkūrėja, įsitikinusi, kad interjero dizainerio pareiga – ne tik patogiai išdėlioti baldus ir sukurti estetiškai gražią aplinką, bet ir detaliau susipažinti su užsakovo pomėgiais bei hobiais.

„Vienas svarbiausių klausimų, kurį užduodu užsakovams, ar turite hobių ir pomėgių, kuriems reikėtų numatyti specialią vietą namuose. Dėl to interjerai atrodo skirtingi. Iš tiesų, viskas priklauso nuo to, kas namuose gyvena: pas vienus bus daug augalų, pas kitus – knygų, vieni turi vietą groti gitara, kiti – gerą garso aparatūrą ir t. t.“, – pasakoja interjero dizainerė. Ji pripažįsta, kad kartais suprojektuoti gražų, visus poreikius atitinkantį interjerą nelengva, tačiau būna, kad kai kurie žmonių pomėgiai įkvepia ir ją pačią.

Dizainerė sako, kad vienas sudėtingesnių dalykų – į interjerą gražiai integruoti garso aparatūrą. „Manau, tikrai esate matę dideles kolonėles, kurios užima nemažai vietos ir turi stovėti tam tikrose vietose, turi daug laidų ir jungčių. Šiais laikais galima surasti estetiškai atrodančių sprendimų, pavyzdžiui, kolonėlių, padengtų medžiu, su lengvomis, stilingai atrodančiomis kojelėmis. Visgi kiekvienas atvejis tampa iššūkiu, kadangi reikia apmąstyti įrangos prijungimą, kaip paslėpti laidus, kaip neapkrauti patalpos, tarp kolonėlių nesuspausti televizoriaus“, – sako ji. Mėgstantiems namuose klausytis muzikos ir planuojantiems įsigyti aparatūrą pirmiausia ji siūlo išsirinkti konkretų modelį, susipažinti su jo specifikacija ir numatyti konkrečią vietą. „Tuomet dar turėsite laiko apgalvoti, kaip paslėpti laidus ir kur patogiausiai daryti kištukų lizdus“, – pataria dizainerė.

Namus dalijasi su gyvūnais

Vienais įdomesnių projektų ji vadina namus gyvūnų mylėtojams. „Jauna pora paprašė suprojektuoti žaidimo sieną dviem katėms svetainėje. Interjero stilius – minimalistinis / skandinaviškas. Tikrai buvo labai įdomus projektas, iki tol neturėjau tokios užduoties. Teko peržiūrėti gausybę įvairių variantų ir sugalvoti, kaip geriau tą žaidimų sieną įrengti. Rezultatas patiko užsakovams, man taip pat, tikiuosi, ir kačiukams“, – šypsosi V. Viršičiūtė.

Nemažų iššūkių atsiranda įrengiant akvariumus, kurie, kaip pastebi dizainerė, populiarėja. Statant akvariumą privalu apgalvoti, kaip jį įkomponuoti į interjerą, apšviesti, kur paslėpti filtrus ir visas kitas smulkias detales. „Geriausia, jeigu akvariumas stovi vienas prie sienos, o šalia jo nėra kitų detalių, kadangi tuomet visas dėmesys skiriamas būtent jam. Žinoma, dažniausiai mes neturime tokios laisvos sienos ir mums reikia įkomponuoti akvariumą į bendrą kompoziciją. Čia kaip tik ir prasideda žaidimai su spalva ir kompozicijos dėliojimu. Taip pat reikia nepamiršti akvariumo valymo – turi būti patogus priėjimas“, – apie interjero kūrimo subtilumus pasakoja dizainerė.

Jai įdomu kurti interjerus ir įvairius daiktus mėgstantiems kolekcionuoti žmonėms, nors tokių užsakovų pasitaiko nedažnai. „Kai lankomės muziejuje, žiūrime paveikslus, monetas, vazų ekspozicijas, aplinkui mus daug šviesos, daug erdvės ir viskas susiję su ta pačia tema, tačiau, kai reikia suprojektuoti ekspozicinę lentyną su senomis monetomis vaiko kambaryje, kurio plotas yra 12 kv. m, o aplink lova, kompiuteris, spinta, lentynos, monetos gali išties nepritapti bendrame vaizdinyje“, – sako V. Viršičiūtė.

Foto galerija.: new_000267758_3

Dizainerė teigia, kad, gavusi užduotį sukurti vietą kolekcionuojamiems daiktams, ji paprastai bando ekspozicinę lentyną arba nišą suprojektuoti ant tuštesnės sienos, kad kolekcija išsiskirtų erdvėje. Ne mažiau svarbu, kad kolekcija būtų gerai apšviesta ir apsaugota nuo dulkių.

Interjeras interjeras