„Deform Space“ vizualizacija
Knygos namuose – visada geras pasirinkimas
Rasa Pangonytė

Knygos praturtina mus ir mūsų namus. Ir net jei šiuolaikinės technologijos suteikia galimybę knygas kaupti elektroninėse saugyklose, popierinės knygos lieka svarbia namų dalimi – kaip gražus elementas, kaip centrinė interjero ašis ar kaip čia gyvenančių žmonių dalis.

Studijos „Deform Space“ interjero dizainerė Greta Petrikaitė nekantriai laukia, kada su kolegomis galės pradėti Anglijoje statomo namo interjero kūrimo darbus. Dideliame šeimos name numatyta vieta daugybei meno kūrinių ir atskiras kambarys gausiai bibliotekai. „Džiaugiamės, kad vis dažniau tenka susidurti su klientų prašymu paruošti vietą knygoms. Kartais tai būna maža lentyna ar atviras segmentas spintoje, kartais – visa skaitymo patalpa. Specialiai skaitymui skirtos vietos ar atskiras tam skirtas kambarys yra labai universali zona – tinkamai apšvietus, tokias erdves galima išnaudoti kaip namų puošmeną, draugų susirinkimo vietą ar poilsio kampelį“, – mano interjero dizainerė.

Knygomis nukrautos namų lentynos paprastai liudija apie čia gyvenančių žmonių pomėgius ir išsilavinimą. Vis dėlto šiame, interneto ir skaitmenizacijos, amžiuje tokios užuominos namuose gali ir nebūti, o biblioteka tilpti į elektroninę skaityklę. Dizainerė G. Petrikaitė pastebi, kad nors popierinė knyga šiandien turi daugybę alternatyvų – audionygas, tinklalaides ar interneto portalus, interjere ji lieka kaip dekoro elementas. „Namams puošti ypač plačiai naudojamos vadinamosios kavos stalelio knygos – švariais, estetiškais viršeliais, dažnai gausios nuotraukų ar iliustracijų, šios knygos gražiai atrodo ir neliečiamos, tiesiog padėtos matomoje vietoje“, – sako ji.

Tradicinė knygų vieta – lentyna, tačiau dizaineriai skatina nebijoti paieškoti ir kitų variantų. G. Petrikaitės nuomone, itin charizmatiškai atrodo knygos, sudėtos tvarkingomis krūvelėmis tiesiai ant grindų: „Knygų kompozicijos gali veikti net kaip stovas augalui ar šviestuvui. O ir standartinės knygų lentynos gali atsirasti pačiose įvairiausiose vietose – virtuvėje, integruotos į baldus ar paslėptos giliai stalčiuose.“

Viena kita knyga daug vietos neužims, tačiau gausesnei bibliotekai eksponuoti teks atriekti dalį erdvės. Pašnekovė įsitikinusi, kad gražią ir funkcionalią knygų laikymo vietą galima sukurti ir mažose erdvėse. „Individualios lentynos gali būti kabinamos virš sėdimų baldų, integruojamos su TV baldu, gaminamos kartu su kitais kietaisiais baldais. Jeigu knygų nedaug, jas galima dėti ir ant rašomojo ar kavos stalo tam neskiriant atskiros vietos“, – apie knygų laikymo būdus nedidelio ploto namuose pasakoja ji. Būdų, kaip knygas išdėlioti lentynose, yra daug ir įvairių. Vieni interjero specialistai siūlo dėlioti jas pagal dydį, kiti pagal viršelių spalvą, treti pataria „nugesinti“ spalvas ir knygas lentynose dėlioti nugarėlėmis į vidų. Kaip sako G. Petrikaitė, teisingo ar neteisingo būdo, kaip knygas sudėti lentynose, nėra: „Knygos ir skaitymas – asmeniškas ir, sakyčiau, intymus užsiėmimas. Tik knygų savininkai gali spręsti, kaip sudėlioti savo knygas.“

Baldų gamintojai ir kūrėjai šiandien siūlo neįprastų formų, iš įvairių medžiagų pagamintų knygų lentynų. Tačiau, kaip iš praktikos pastebi G. Petrikaitė, vyrauja tradicinis variantas – tvirtos, iš medžio ar medžio plokštės pagamintos lentynos. „Jei lentynos integruotos į baldus, spalva taikoma prie jų. Naudojant stiklą, priderinus apšvietimą, toks baldas gali atrodyti itin žavingai. Tiesa, verta nepamiršti pasirinkti teisingo dydžio matmenų gaminamoms lentynoms ir tam skirtos patogiai pasiekiamos vietos“, – sako interjero dizainerė.

Ji pabrėžia, kad knygos puošia bet kokio stiliaus interjerą ir bet kokį žmogų. „Knygoms skirtą vietą galima sukurti tiek moderniame minimalistiniame name, tiek Provanso, tiek klasikinio stiliaus erdvėse“, – sako „Deform Space“ interjero dizainerė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras