Pixabay
Kaip neįsisukti į „amžiną“ remontą: dizainerių patarimai
Rasa Pangonytė

Galimybė greitai ir efektyviai atnaujinti interjerą nėra vien teorinė, sako „Namas ir aš“ kalbintos interjero dizainerės. Tačiau tam, kad greitas remontas nevirstų pasaka be galo, rekomenduojama iš anksto nusistatyti griežtas ribas.

Interjero dizainerė Dovilė Batutienė („Interjero studija“) sako, kad pastaruoju metu žmonių supratimas apie gražius ir tvarkingus namus keičiasi. Jie nori gyventi akiai patraukliuose, tvarkinguose namuose, todėl ir interjero atnaujinimo imasi dažniau, nelaukdami, kol namai visiškai nusidėvės.

„Šlapi“ darbai trumpai netrunka

Ji sako, kad, nesiimant kertinių statybinių darbų, būsto išvaizdai atnaujinti gali pakakti ir kelių dienų. Akiai patrauklesniam vaizdui suteikti užtenka pakeisti baldų išdėstymą, atnaujinti šviestuvus, pakeisti tapetus, atnaujinti namų tekstilę (užuolaidas, kilimus, lovatieses, pagalvėles ir pan.), pakeisti grindų dangą ar atnaujinti interjero aksesuarus – paveikslus, vazas.

Kaip sako interjero dizainerė, toks smulkus remontas, apimantis grindų ar sienų ir aksesuarų atnaujinimą, iš esmės nepagerina būsto būklės, tačiau per trumpą laiką jis gali pasikeisti vizualiai, pakelti jo vertę, suteikti tvarkos ir stilingumo. Dar vienas tokių lengvų korekcijų privalumas – savarankiškumas, nes tokius darbus nesudėtinga atlikti patiems, nesamdant „brangių ir sunkiai „pagaunamų“ meistrų“. „Toks atnaujinimas svarbus, kai esant mažam biudžetui norisi šviežesnės aplinkos, švaros jausmo naujai išsinuomotame bute ar bandant atrasti naujų namų stilių. Smulkus namų remontas, suderintas su tinkamai parinktu dekoru, gali smarkiai pakelti būsto vertę siekiant jį parduoti ar išnuomoti“, – sako D. Batutienė.

Susižavėjusius trumpo remonto idėja ji įspėja neapsigauti, nes remontas, apimantis lubų, sienų glaistymą ir dažymą, plytelių keitimą ar klijuojamos grindų dangos keitimą, niekada netilps į kelias dienas: „Tai reikėtų žinoti ir negalvoti, kad statybose vadinamieji purvini darbai gali įvykti sklandžiai vos per keletą dienų. Greitas remontas – tik tas, kuris neapima „šlapių“ darbų, juos galite be vargo atlikti patys.“ Tiesa, net ir turint noro, bet neturint patirties ir kompetencijos, ji nepataria imtis elektros ar santechnikos darbų.

Pasiteisina kokybė ir neutralumas

Vienu svarbiausių momentų, siekiant neišlipti tiek iš biudžeto, tiek iš numatyto laiko, ji vadina planavimą. „Visada kils pagunda pasidaryti kiek daugiau, nei planavote. Juolab kad prie naujų tapetų gali nebetikti kiek pablukusios spalvos siena ir pan. Todėl, jei biudžetas leidžia, geriau rekomenduoju daryti visą vientisą namų ar vieno pasirinkto kambario atnaujinimą, o ne atskirų dalių koregavimą“, – pataria ji.

Dizainerės nuomone, net ir nesiimant esminių remonto darbų, efektyviam rezultatui pasiekti pakanka namuose įvesti tvarką – atsisakyti nereikalingų detalių, per laiką sukauptų daiktų, be gailesčio atsisveikinti su pertekliniais baldais ir dekoro elementais. „Tuomet šviežiame fone visai kitaip atrodys ir nauja grindų danga ar patiestas kilimas, tinkamai suderinti dekoro elementai“, – pastebi ji.

Paklausus, kokių darbų prašosi dešimtmetį gyventas interjeras, D. Batutienė išskiria sienas ir grindis. „Grindys, jei tai natūralus parketas, tikėtina, dar atrodys visai puikiai, bet gali tekti jas atnaujinti – nušlifuoti. Seną laminatą ar kiliminę dangą jau tikrai vertėtų pakeisti nauja. Naujas akcentinis šviestuvas suteiktų modernumo namams, o įleidžiami šviestuvėliai, jei buvo pirkti kokybiški ir per laiką nepageltonavo, tikrai galėtų likti ir seni“, – esminių darbų sąrašą peržiūri ji.

Pravartu atnaujinti sofos ir kėdžių gobeleną arba priderinti naujas pagalvėles, kurios suteiktų naujumo ir papildomų spalvų.

Dizainerė sako, kad interjere, kuriame buvo pasirinkti neutralūs ir kokybiški sprendimai, nesivaikant madų, po dešimties metų užteks nedidelių korekcijų ir stilingesnių dekoro elementų. „Kiekvienas būstas labai individualus – sensta skirtingai, priklausomai nuo įrengimo kokybės, parinktos stilistikos, gyventojų įpročių ir galimybių. Dažnai tokiame kontekste suvoki, kad neutrali klasika arba neutralus modernumas laimi – šios stilistikos būstą atšviežinti lengviausia, o stilistiniai sprendiniai sunkiai išduoda realų būsto amžių“, – įsitikinusi D. Batutienė.

Dešimt metų – riba

Dalinio remonto darbų intensyvėjimą pastaruoju metu stebinti dizainerė Violeta Šeputienė dešimt metų įvardija kaip interjero „galiojimo“ ribą. „Savo užsakovams sakau, kad po remonto penkerius metus gyvens visiškai ramiai. Tuomet pamažu kažkas ima atsilupti, braižytis. Po truputį, po truputį ir tarp 5–10 metų ateina tas laikas, kai norisi kažką pakeisti“, – sako ji.

Nenorint veltis į ilgą remontą, bet norint matyti akivaizdų namų atsinaujinimą, ji pataria imtis sienų, lubų ir grindų atnaujinimo. Kuo natūralesnės medžiagos, tuo paprastesnis atsinaujinimo procesas. „Natūralaus medžio parketui atnaujinti gali pakakti ir pašveitimo bei lakavimo. Jei grindys ganėtinai nudėvėtos, mediena nušveičiama, pašalinamas seno lako sluoksnis, o tada jau galima lakuoti arba tonuoti. Jeigu parketlentės alyvuotos, užtenka jas nušveisti ir alyvuoti iš naujo. Jei grindims pasirinkta PVC danga, jų niekaip neatnaujinsi“, – aiškina dizainerė.

Toliau pagal efektyvumą rikiuojasi apšvietimas ir tekstilė. V. Šeputienė sako, kad pagal apšvietimo sprendimus ir šviestuvų dizainą nesunkiai galima pasakyti, kada kurtas interjeras, nes apšvietimo sprendimai sparčiai keičiasi ir sensta. „Šviestuvų atnaujinimas – tiek smulkių taškinių, tiek pakabinamų – labai atšviežina visą interjerą“, – sako ji.

Investuoti į nauja ar sena?

Akivaizdaus šviežumo interjerui suteikia netgi virtuvės baldų fasadų perdažymas. „Jeigu korpusas gan gerai išsilaikęs, pakanka perdažyti fasadines dureles, atnaujinti stalviršį ir vaizdas labai pasikeičia. Baldui suteikiamas antras gyvenimas, ir biudžetas ne taip smarkiai nukenčia, kaip perkant visiškai naujus baldus“, – sako V. Šeputienė.

Viena sudėtingesnių namų vietų ji vadina vonios kambarius – keramika dėvisi, o plytelių dizainas gana greitai morališkai pasensta. Norint pokyčių be purvinų darbų, galima išmėginti plytelių dažus. „Sienų perdažymas labai atšviežina vonios kambarį. Nežinau, kiek ilgai tokie dažai laikosi, bet keletui metų jie tikrai atitolins kapitalinį remontą“, – alternatyvą naujoms plytelėms siūlo ji.

Anot dizainerės, be visų anksčiau išvardytų darbų, ji išskiria ir namų tekstilės atnaujinimą. Tinkamai parinktos užuolaidos, kilimai ar pagalvėlės suteikia interjerui išskirtinumo ir „šarmo“. Keičiant tekstilę galima pagalvoti ir apie minkštųjų baldų pervilkimą, tačiau tokiems darbams pasiryžusiems klientams V. Šeputienė visada pataria gerai pagalvoti: „Pervilkimo darbai ne tokie ir pigūs, todėl visuomet siūlau pasvarstyti, ar verta investuoti į senos sofos pervilkimą, ar verčiau įsigyti naują minkštą baldą. Galbūt, jei sofa neišsėdėta, bet jei baldas atrodo pavargęs, reiktų pagalvoti, ar verta į tai investuoti.“

Bet kuriuo atveju, atliekant net ir smulkius remonto darbus, ji rekomenduoja užsibrėžti ribą, kas bus padaryta, ir griežtai jos laikytis, kad neįsiveltume į niekad nesibaigiantį remontą.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras