Eglės Balčiūnaitės-Muntzer ir Jurgitos Dragūnaitės kurti interjerai Leonas Garbačauskas
Garderobo vieta
Rasa Pangonytė

Nesvarbu, esate maksimalistas ar minimalistas, gyvenate erdviame name ar kišenės dydžio bute, neišvengiamai turite vietą, kurioje laikote drabužius. Ką apgalvoti įrengiant drabužių spintas, drabužines ir kokių klaidų nedaryti, pasakoja viena iš interjero studijos „E&J“ įkūrėjų, interjero dizainerė Eglė Balčiūnaitė-Muntzer.

Drabužių kambarys ar spinta

Susiduriame su dviem užsakovų grupėmis: vieni kategoriškai trokšta drabužinės, o kiti nenori aukoti erdvės ir stato spintas. Jei šeimos narių veiklos grafikai nesutampa, jie keliasi skirtingu laiku, drabužinę patogu įrengti šalia miegamojo, iš jos – padaryti perėjimą į vonią, o iš ten – į koridoriaus zoną, kad netrukdytum. Toks variantas idealiausias individualiame name.

Drabužinės nerekomenduojame įrengti mažose erdvėse, nes ji užima bent 4–5 kv. m. Tokiu atveju, taupant erdvę, geriau statyti spintas. Dekoratyvus baldas gražiai atrodo ir nesumažina erdvės. Šiuolaikinės spintos susilieja su sienomis arba išsiskiria kaip gražus interjero akcentas.

Jeigu butas yra apie 80 kv. m dydžio, jau siūlytume jame įrengti atskirą drabužinę. Tačiau jei turime 50 kv. m, gaila atimti tuos 5 kv. m iš miegamojo ar svetainės. Jei drabužinė nėra didelė, blogai panaudoti kampai, ji bus tokio pat talpumo kaip ir spinta. Tik tiek, kad dar reikės įėjimo, vietos apsisukti.

Madingos – varstomos durys

Klasikinio stiliaus interjere populiaresnės varstomos durys, stumdomosios čia sunkiai tiktų. Tačiau pastebime, kad net ir modernesniuose interjeruose žmonės vis dažniau pageidauja ne slankiojančių, o varstomų spintų durų. Tai labai gražu, galima sugalvoti gerų sprendimų. Bet reikia turėti omenyje, kad varstoma spinta ne tokia gili kaip turinti stumdomas duris.

Dabar gaminamos dekoratyvios durys, pavyzdžiui, su tamsintais veidrodžiais ar rankenėlėmis. Tokios spintos patrauklios, gražiai atrodo ir nemažina erdvės. Pastebime, kad kai kurie žmonės miegamajame vengia veidrodžių, kiti atvirkščiai – supranta, kad jie sukelia labai didelės erdvės įspūdį.

Dabar populiarėja spintos su stiklinėmis durimis ir apšvietimu. Tik jose viskas matyti kaip muziejuje, todėl būtina nepriekaištinga tvarka.

Ką verta apgalvoti?

Planuojant drabužių spintas reikia pagalvoti apie buto plotą, šeimos narių skaičių ir gyvenimo būdą. Visų mūsų įpročiai labai skirtingi: vieni nori daug vietos kabinamiems drabužiams, kiti – daugiau lentynų lankstomiems. Jeigu žmogui kiekvieną dieną reikia daug marškinių ar kostiumų, natūralu, kad reikės daug kabyklų. Tačiau jei jis dirba pusiau iš namų ar neįpareigojančioje aplinkoje, pravers daugiau lentynų. Visą laiką prašome, kad klientai bent apytiksliai parašytų, kiek procentų lentynų, kiek stalčių jiems reikia. Jei drabužinė didelė, dalį galima atskirti batams ar rankinėms. Tai yra labai aktualu.

Svarbios detalės

Yra trys namų zonos, kurias labai svarbu gerai apšviesti: virtuvė, sanitariniai mazgai ir drabužinė. Nesvarbu, žmogus mėgsta daugiau šviesos ar mažiau, šiose vietose apšvietimas turi būti labai geras.

Drabužinėje stengiamės pakabinti bent vieną veidrodį, kad žmogus galėtų save matyti. Paprastai stengiamės suprojektuoti bent vienas duris ir ant jų pakabinti veidrodį.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000229419_0

Patvaru ir tvarkinga

Galima įsigyti daugybę papildomų priemonių tvarkingai spintai: puikių kelnių, sijonų, kaklaraiščių kabyklų, tačiau tai smarkiai lemia biudžetas. Klientų visada prašome pagalvoti, į ką jie nori investuoti, į ką – ne. Dažniausiai į drabužinę žmonės nenori daug investuoti.

Drabužinėms ir spintoms populiariausia naudoti laminuotas plokštas, nes jos traktuojamos kaip pagalbinės patalpos. Tiesa, jei drabužinė užima 10–15 kv. m, ją galima įrengti kaip atskirą kambarį su gražiomis durimis, iš prabangesnių medžiagų.

Didžiausios klaidos

Labai svarbu apgalvoti tikruosius savo poreikius ir gyvenimo būdą. Tarkime, žmonės užsisako per mažai kabyklų ir per daug lentynų. Tuomet einama į kitus kambarius, kur yra papildomų spintų.

Drabužinėje ne vieta dulkių siurbliams, lyginimo lentoms ar džiovyklėms. Šiems daiktams namuose stengiamės pastatyti bent nedidelę ūkinę spintą.

Interjeras interjeras