Ainės Bunikytės kurtas poilsio namelio interjeras. Simonas Linkevičius
Atostogų rojus jūriniame konteineryje
Rasa Pangonytė

Ant Elektrėnų marių kranto stovintis 36 kv. m. namelis – pavyzdys, kaip tris elementarius jūrinius konteinerius galima paversti atostogų rojumi. Interjero architektė Ainė Bunikytė („Aine.lt“) jį sukūrė galvas dėl vandens sporto pametusiai porai.

A. Bunikytė sako, kad šis projektas jai buvo neįprastas, bet labai įdomus: „Tiek vieta, tiek statinio tipas, tiek privataus interjero formatas neįprasti – šie dalykai man įdomūs kaip kūrėjai. Interjeras, projektuotas kartu su terasa, kviečia judėti ir eiti į lauką. Svarbus pralaidumas – ryšys tarp išorės ir vidaus. Projektas dar įdomesnis dėl klientų kažko kitokio, kažko naujo pageidavimo, atvirumo siūlant drąsesnius sprendimus.“

Kurdama interjerą, architektė norėjo akcentuoti energiją ir aktyvų užsakovų gyvenimo būdą bei tai, kad, atvažiavę į atokią vietą, žmonės jaustųsi gerai ir patogiai šiuolaikiškai įrengtoje erdvėje.

Nors namas neskirtas nuolat gyventi, jame galima ilsėtis visais metų laikais. Namelis suprojektuotas taip, kad būtų patogu ir komfortiška čia leisti laiką. Trijų sujungtų konteinerių erdvėje yra virtuvė su baro stalu, sofa-lova, vonios kambarys, spinta, televizorius ir sporto įrangos sandėliukas.

Foto galerija.: new_000256407_1

A. Bunikytė sako, kad kurdama interjerą privalėjo atsižvelgti į statinio savitumą: ant konteinerio sienų nerekomenduojama tvirtinti lentynų, todėl virtuvės lentynos pritvirtintos prie stalviršio. „Grindų danga turi būti vinilinė – reikėjo išsirinkti dizainą pagal šią medžiagą“, – pasakoja ji.

Namelis kurtas kaip vandens sporto postas, todėl jo viduje architektei intuityviai norėjosi vaiskių, paplūdimį primenančių spalvų. Atostogų nuotaiką kuria pagrindiniu akcentu tapusi mėlynai tonuota beržo fanera su natūralia medžio spalva briaunose, terrazzo rašto kompaktinis laminatas, juodai dažytos metalo konstrukcijos ir detalės, natūralaus medžio žaliuzės ir šviestuvas. „Fanera – medžiaga, tinkanti neįpareigojančiai aplinkai, koks ir yra interjeras, čia ji suskamba kitaip nei įprastai. Terasai naudojamos pilkos, nuo saulės lengvai blunkančios lentos, o vazonai suformuoti iš Corten plieno – abi medžiagos laikui bėgant gražiai keičiasi dėl atmosferos poveikio“, – medžiagų ir spalvų pasirinkimą komentuoja A. Bunikytė.

Į pietų pusę orientuoti langai leidžia džiaugtis natūralios šviesos gausa. Vakare ją pakeičia dirbtinė. Šviesos taškai suprojektuoti ties virtuvės darbastaliu, virš pusbario stalo, jaukumo suteikia toršero šviesa. Eksterjere esantys šviestuvai apšviečia fasadą ir didelę terasą.

Į marias atsukta medinė terasa organiškai įsilieja į aplinką ir sujungia namuką su supančia gamta. „Einant iš vidaus į lauką, čia toliau tęsiama atostogų nuotaika: terasoje esančios žolės vazonuose, „Acapulco“ kėdės ir sūkurinė vonia antrina šalia tyvuliuojančioms Elektrėnų marioms, palmėms ir gultams“, – sako projekto autorė A. Bunikytė.

Interjeras interjeras