Studijos „MES architektai“ vizualizacija
A formos nameliai: patrauklūs, bet su trūkumais
Rasa Pangonytė

Raidę A primenantys atostogų nameliai – žavūs, gražiai atrodo gamtoje, bet nėra be priekaištų. A formos pliusus ir minusus dėlioja tokius namus projektuojantys architektai.

Karkasinis A formos namelis – senas žmonijos išradimas, ypač išpopuliarėjęs praėjusio amžiaus viduryje. Lengvos konstrukcijos namus žmonės mielai rinkosi poilsiui, nes jie buvo greitai surenkami, puikiai tikdavo mažuose sklypeliuose ir buvo palyginti pigūs. Kurį laiką buvusi primiršta, šiandien A forma vėl grįžta į rinką.

Susidomėjimą tokiais nameliais pastebinti architektė Ieva Benetė (studija „Jauku-ku“) sako, kad architektūrą, kaip ir visas kitas sritis, veikia mados, o šiandienį domėjimąsi A formos nameliais galėjo lemti ir pastarųjų metų įvykiai: „Žmonės dabar labiau atranda gamtą, nori poilsiauti joje, taip pat neramūs įvykiai veikia pasąmoningai ir namuose ieškome daugiau jaukumo, saugumo. A formos nameliai gražiai dera gamtinėje aplinkoje, o šlaitinis stogas iškart sukuria didesnį jaukumo įspūdį.“

Anot architektės, šie nameliai patrauklūs ir dėl savo aiškios formos bei gražios proporcijos. „Simetriški, proporcingi dalykai žmogui yra natūraliai gražūs“, – sako ji.

Studijos „MES architektai“ komandos narė Vaida Čipkė sako, kad architektai mėgsta šią palapinę primenančią formą, nes ji lakoniška, paprasta ir ypač gražiai atrodo gamtiniame kraštovaizdyje. Vis dėlto didelio klientų susidomėjimo A formos namais ji nemato. „Negalime pasakyti, kad žmonės dažnai kreipiasi norėdami tokio namelio. Sakytume, išskirtiniai atvejai, kai žmonės patys nori tokios formos. Net ir paklausus mažų vasarnamių gamyklose gamintojų, tik 2–3 proc. klausimų yra apie A formos namelius.“

Apie tokios formos namus ji patartų pagalvoti tiems, kurie nori nedidelio vasarnamio kaime, miške ar prie ežero, bet pabrėžia, kad jie visiškai netinka gyvenamųjų namų kvartale ir nuolatiniam gyvenimui: „Visgi A formos namo vidaus erdvės yra labai ribotos.

Dažniausiai tokio namo langai būna tik šoniniuose „stačiuose“ fasaduose – tai tinka nedideliam vasarnamiui, bet, jeigu norima didesnio, erdvesnio A formos namo, tuomet langų šonuose nepakaktų, viduje būtų tarsi nejaukiame tunelyje“, – formos netobulumus pastebi ji.

Statybos procesas – nebūtinai paprastas

Visi A formos planai panašūs tuo, kad turi aukštą smailėjančią stogo liniją. Po stogu yra keletas gegnių ir santvarų, kurios jungiasi viršūnėje ir leidžiasi žemyn be tarpinės sienos.

Namo karkasas paprastai statomas iš medienos ar metalo. Apšiltinimo ir apdailos medžiagų pasirinkimas – didžiulis. „Pagrindinis skirtumas tas, kad didesnę namelio dalį sudaro pasvirusi dalis, kuriai reikia naudoti stogui skirtą apdailą. Tai gali būti skarda, čerpės, skiedros ar uždėjus tam tikrus apsauginius sluoksnius – medinės dailylentės“, – statybinių medžiagų pasirinkimą vardija I. Benetė.

Ji sako, kad tokių namų statybos procesas panašus į karkasinio namo. Mažesni namai į sklypą atvežami iš dalies ar net visiškai pagaminti, todėl statybų procesas neužtrunka.

V. Čipkė pastebi, kad A formos namelio surinkimas ne ką pranašesnis už bet kokį kitą karkasinį namą: „Jei namelis iki 5 metrų aukščio, jį galima surinkti gamykloje ir transportuoti į pageidaujamą vietą. Jei didesnis – dalis detalių pagaminamos gamykloje, dalis surenkamos vietoje. Visgi reikia paminėti, kad, jeigu mažojo A formos namelio detalės telpa į dvi mašinas, tai panašaus dydžio, bet kitokios formos karkasinio namelio detales galima sukrauti ir į vieną mašiną. Kitaip tariant, A formos segmentai nėra kompaktiški transportuoti.“ Architektė neigia mitą, kad A formos namelį pasistatyti pigiau nei kitokį vasarnamį. Priešingai – A formos namelių statyba yra brangesnė nei kitų panašių vasarnamių, dažnai netgi dukart. „Žmonės dažnai apsigauna – jiems atrodo, kad A formos namelis – tik stogas ir grindys, todėl turi būti pigus, bet taip tikrai nėra“, – sako V. Čipkė.

Jos teigimu, optimalus A formos namelio aukštis – 4–5 m (apie 30 kv. m). Tuomet statybų kaina neišauga, tokio dydžio namuką lengva sukonstruoti ir transportuoti. „Jei A formos namelis didėja, kaina, palyginti su kitos formos karkasiniu nameliu, padidėja“, – skaičiuoja ji.

Neriboja fantazijos, bet mažina plotą

Didžiausiu tokių namų išskirtinumu studijos „MES architektai“ atstovė vadina paprastą formą ir lakoniškumą. Be to, pritaikant modernias medžiagas, renkantis daugiau stiklo ar atliekant to paties A formos namo minimalias modifikacijas galima sukurti išskirtinio dizaino vasarnamį. V. Čipkės teigimu, norimo išskirtinumo suteikia medžiagų parinkimas, langų proporcijos, detalės ir formos modifikacijos, kurių gali būti įvairių: „Esame projektavę aukštesnius nei 5 metrų A formos namelius su tam tikrais pakeitimais: šlaitinėje dalyje įterpėme nedidelę įprastą vertikalią sieną – liko A forma tik su minimalia modifikacija, tai leido šioje pastato dalyje padaryti stiklines vitrinas, taip pat ir sustiprinančiuosius konstrukcinius ryšius.“

I. Benetė sako, kad A formos keitimas ar jungimas su kitomis formomis statiniui suteikia išskirtinumo, efektyviau panaudojamas plotas, įleidžiama daugiau šoninės šviesos. „Tačiau kuo sudėtingesnė forma bus, tuo brangiau gali kainuoti namelis“, – įspėja ji.

Architektė I. Benetė pastebi, kad forma neriboja šių namelių dydžio, tačiau atkreipia dėmesį, kad vietos A formos namo viduje bus mažiau: „Jei lyginsime su tokio pat grindų ploto įprastu vertikalių sienų nameliu, viduje tilps tikrai mažiau. Šlaitinės erdvės turi savo žavesio, bet tai nėra labai ekonomiškas variantas. Norint patenkinti panašius poreikius, pasirenkant A formos namą reikia pastatyti daugiau kvadratų, palyginti su įprastos formos vertikalių sienų namu.“

Privalumai ir trūkumai

Kalbėdama apie A formos namų privalumus ir trūkumus, I. Benetė išskiria erdvės įspūdį. „Simetriška forma automatiškai formuoja gražias išraiškingas erdves, tad nereikia tiek daug galvoti apie papildomus akcentus“, – sako ji.

Erdvės privalumą pabrėžia ir V. Čipkė: ‚Jei pirmame aukšte paliekama atvira erdvė be antresolių, tuomet interjere turime gražias aukštas lubas.“

Vis dėlto projektuojant interjerą išskirtinė erdvė gali tapti tikru iššūkiu. Lenktos sienos turi didelę įtaką baldų planavimui, o mažas langų kiekis riboja šviesą. „Jei namelis gana ilgas, vertėtų pamąstyti apie stoglangius, kad pastato viduje nebūtų tamsu. Reikia gerai apgalvoti apšvietimo ir ventiliacijos sprendinius, nes gražiai ir funkcionaliai sukomponuoti ant šlaitinių lubų juos sudėtingiau“, – galimus interjero kūrimo sunkumus vardija I. Benetė.

Taupesniems dideliu trūkumu gali tapti ir didelis tokių namų „apetitas“ šilumai. Aukštuose statiniuose lieka daug laisvos neišnaudotos erdvės, kurią reikia šildyti. Todėl, anot architektės, šie nameliai netiks žmonėms, skaičiuojantiems kiekvieno kvadratinio metro efektyvumą ir ieškantiems efektyviausių bei ekonomiškiausių sprendimų. Jei išvardyti trūkumai nebaugina, A formos namelis, pasak I. Benetės, bus geras pasirinkimas tiems, kuriems labai svarbi estetika ir įspūdis, taip pat erdvės pojūtis ir jaukumas.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura