„Damilano Studio“ projektas Andrea Martiradonna
Vila Italijoje: kelionė po Rytus
Kotryna Tamkutė

Laikui nepavaldžios vilos projektą sukūrę „Damilano Studio“ architektai Duilio Damilano ir Emanuele Meinero įkvėpimo sako sėmęsi Rytuose. Kalvotame Italijos regione atsiradęs statinys – ramybės oazė eklektiškame gyvenime.

Pirmą kartą pažvelgus į vilos „IE“ nuotraukas, sunku patikėti, kad ji stūkso Italijos Pjedmonto regione. 500 kv. m dydžio statinys tarsi spinduliuoja ramybę ir harmoniją, jo vidaus ir išorės dizainas atrodo priimtinesnis ir labiau paplitęs Rytų šalyse. Abejones tik sustiprina japoniško stiliaus želdynai aplink, lygus tarsi stiklas jį juosiantis baseinas primena apie laikui nepavaldžius sprendimus.

Pavadinimas

Dėl prieš akis atsiveriančio vaizdo ir gretimos teritorijos vila „IE“ įsikūrusi itin strategiškai patogioje vietoje. Vienoje pusėje – mišku nusėtos Italijos Alpės, kitoje atsiveria panoraminis vaizdas į žemiau lygumoje tekančią upę ir gyvenamąją teritoriją.

Įkvėpimo projektui dizaineriai sako sėmęsi iš laiko, praleisto kelionėje po Tolimuosius Rytus. Didžiausią įspūdį jiems esą sukėlė ne tik Japonijos visuomenės gyvenimo būde, bet ir šventovėse, namuose, viešosiose erdvėse pasireiškianti judrumo, nuolatinės kaitos, ramybės ir tylos harmonija. Tokią emociją perteikti vilos „IE“ architektūroje ir dizaine buvo projekto autorių tikslas.

Citata:Turėdami galvoje kliento prašymą sukurti ypač šiuolaikiško dizaino namą, jo projektą siekėme parengti taip, kad aplinka galėtų nuolat keistis, skirtis spalvomis.

„Turėdami galvoje kliento prašymą sukurti ypač šiuolaikiško dizaino namą, jo projektą siekėme parengti taip, kad aplinka galėtų nuolat keistis, skirtis spalvomis, – sako D. Damilano. – Šitaip bandėme įtikinti savo klientą pamilti jį supančią aplinką.“

Medžiagų ir spalvų dermė

Įėjimą į vilą šiaurinėje pusėje saugo masyvių akmens luitų laiptai. Įprastas skulptūras keičia dideli netašyti akmenys, palikti sparčiai jais į viršų kylantiems vijokliams.

Medinėje terasoje tiek šeimininkus, tiek svečius pasitinka italų baldų gamintojos „Edra“ sukurtas fotelis „Corallo“. Jis, architektų teigimu, šioje vilos dalyje atlieka ypatingą funkciją – kviečia atsipalaiduoti ir ne tik apžvelgti, bet ir suvokti nuo kalvos atsiveriančio kraštovaizdžio grožį.

Malonus įspūdis neišblėsta ir patekus į namo vidų. Itin erdvi, skirtingo aukščio lubomis, jokių sienų neturinti svetainė – neabejotinai patogiausias kambarys. Pro vilos langus, siekiančius žemę, atsiveria jau aptartas vaizdas. Itin minimalus medžio, akmens ir natūralių spalvų harmoniją pabrėžiantis interjero dekoras kviečia užeiti ne tik panorus atsipalaiduoti, bet ir prie vakarienės stalo suburti būsto savininkams artimiausius svečius.

Dar daugiau dermės su kraštovaizdžiu vienaukštei vilai suteikia jos konstrukcija. Padaryta iš gelžbetonio, metalo ir medžio, ji subtiliai įsilieja į aplinką, akies nerėžia nei svoriu, nei nenatūraliomis spalvomis.

Vilos stogas pagamintas iš rankomis klojamo maumedžio. Laikui bėgant, jis keičiasi: dėl saulės šilumos iš šiltos medžio spalvos virsta vis pilkesniu. Siekiant išlaikyti tęstinumą, maumedžiu buvo apklijuotos ir kai kurios vilos sienos.

Foto galerija.: new_000229435_0

Tylos oazė

Ramybei ir garso kokybei užtikrinti architektų studija „Damilano“ svetainės ir kitų vilos erdvių konstrukcijai naudojo geromis akustinėmis savybėmis pasižyminčias, garsą sugeriančias medžiagas.

Lauko erdvė greta statinio yra suprojektuota taip, kad atspindėtų tradicinius japonų architektūros ir želdynų elementus. „Tam naudotos medžiagos ir augalai atrinkti itin kruopščiai, laikantis visų taisyklių“, – pabrėžia architektas D. Damilano.

Įsitaisius ant patogių lauko fotelių žavioje tikmedžio terasoje galima gerėtis dviem dideliais vandens telkiniais. Viename žydi vandens lelijos, kitas į visumą sujungia po lauko erdvę išsibarsčiusius japoniško sodo elementus.

Naktį jaukumo įspūdį dar labiau sustiprina ir erdvę paįvairina kone visoje teritorijoje įtaisyti šviestuvai. Vilos languose ir vandens telkiniuose atsispindinčios švieselės – tarsi vilties ir ramybės žiburiukai kasdienybėje.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura