Namo rekonstrukcija Čekijoje. „Mjölk architekti“ projektas „BoysPlayNice“
Vienas namas – du pasauliai
Namas Ir Aš

130 metų senumo tradicinės sodybos fasadas toli gražu neatspindi to, ką čekų architektūros studija „Mjölk architekti“ sukūrė ją rekonstruodama. Už originalaus namelio uždangos slypi naujas blizgantis stiklo priestatas, praplečiantis gyvenamąją erdvę ir atspindintis gamtos pokyčius interjere.

Polubnėje, Jizeros kalnų pievoje, esantis namelis skaičiuoja antrą šimtmetį. „Nuo tada, kai jis buvo pastatytas iš aplinkinių miškų medienos ir granito, pasaulis gerokai pasikeitė. Per Europą praūžė du pasauliniai karai, Čekija išgyveno tamsų komunizmo laikotarpį ir pašėlusius porevoliucinius metus. Žmonijai pavyko išsilaipinti Mėnulyje, kuris ir šiandien šviečia virš pievos už namelio, tarsi nieko nebūtų nutikę. Grybai miške už namo vis dar auga, o paukščiai rytais čiulba kaip pašėlę. Pasaulis tapo greitesnis ir pažįstamesnis, tačiau kai kurie dalykai lieka tokie patys“, – sako namą rekonstravusi „Mjölk architekti“ komanda.

Renovuodami namą architektai galvojo apie ateitį, bet ir nenorėjo atsisakyti žavingų, kad ir nepatogių praeities detalių. Architektai stengėsi išsaugoti „neapčiuopiamą namelio sielą“, medienos kvapą ir akmens šaltumą: „Išsaugojome tai, ką galėjome. Tai, kas liko, papildėme nauja kokybe, nesiekiančia konkuruoti su praeitimi.“

Foto galerija.: new_000274587_0

Gyvenamojoje erdvėje esanti orkaitė ir viryklė tapo pagrindiniu namelio suplanavimo elementu. Kaip sako architektai, vaikščiojimas aplink kaminą – tarsi sukimasis laiko mašina pirmyn ir atgal tarp praeities ir ateities. Per sekundę galima atsidurti kitame šimtmetyje: perėję per senąją svetainę, praėję pro laiptus, vedančius į antrą aukštą, ir uždarę duris atsiduriame tarytum kitame pasaulyje – modernioje gyvenamojoje erdvėje, pastatytoje buvusios daržinės vietoje.

Lengva stiklinė konstrukcija apibrėžia šiek tiek įdubusią erdvią svetainę su modernia virtuve. Blizgios žalvariu dengtos lubos atspindi kiekvieną pokytį lauke. Iš virtuvės palypėję keliais laipteliais aukštyn grįžtame į senąjį namelį.

Apatiniame aukšte, tarp originalių akmeninių sienų, įrengtas vonios kambarys. Iš koridoriaus plieniniais laiptais pakylame į antrą aukštą, apšviestą per apvalų stoglangį krentančios šviesos. Virš senų sijų – senas šiaudinis stogas. Ten, kur nepavyko išsaugoti originalių grindų lentų, dabar įrengtos stiklinės. Sutrūnijusią medieną pakeitę stikliniai elementai sujungia vidaus erdves į netikėtą ansamblį ir atveria netikėtus vaizdus. Viršutinis aukštas skirtas miegui – jame įrengti keturi miegamieji. Pro stiklines pagrindinio miegamojo duris matyti stoglangis, o per jį – dangus. Didelis vaikų miegamasis kartu yra ir žaidimų kambarys. Kitiems dviem miegamiesiems buvo sukurtas klasikinio kalnų namelio interjeras.

Baldų name tik tiek, kiek reikia. Daugelį suprojektavo namą rekonstravę architektai. Naujus baldus ir interjero aksesuarus papildo senieji baldai, kuriuos su meile atrinko namų šeimininkai.

Netoli namelio įrengta beveik nematoma pirtis, iš kurios išbėgus smagu nerti į sniego pusnį.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura