„No Architects“ projektas Prahoje. „Studio Flusser“
Suvaldytos erdvės Prahoje
Namas Ir Aš

Čekų architektūros studija „No Architects“ Prahoje įrengė erdvius šviesius šeimos namus, kuriuose valgoma, dirbama, žaidžiama, kuriama ir mėgaujamasi iš terasos atsiveriančiais miesto vaizdais.

Erdvus šeimos butas yra XIX a. iškilusiame Prahos priemiestyje, naujos statybos name. Solidi kaimynystė paveikė namo architektūrą, tačiau, kaip sako „No Architects“, interjerui esminės įtakos tai neturėjo: „Stipriau nei vieta mieste interjerą veikia kiti dalykai: užsakovo gyvenimo būdas, jo įkvėpimo šaltiniai, skonis, gyvenimo istorija.“

Kurdami šeimos namus, architektai pakoregavo statytojų pasiūlytą planą ir įrengė papildomą kambarį. Didžiulę pirminę gyvenamąją erdvę jie padalijo biblioteka su stumdomosiomis durimis. Už jų paslėptas vaikų žaidimų kambarys, lova svečiams, darbo stalas ir dar vienas išėjimas į milžinišką terasą. Taip „pernelyg monumentalus butas“ virto praktiškesne, šeimos poreikius atitinkančia erdve. „Šio buto erdvė labai didelė, todėl reikėjo ją kažkaip suvaldyti, kad žmonės nesijaustų pasimetę. Ypač mažiausi gyventojai – vaikai. Jiems butas yra milžiniškas, todėl labai reikia turėti savo kampelius, kur jie turėtų pasaulį“, – sako projekto autoriai.

Erdvus gyvenamasis kambarys padalytas į aiškias zonas: virtuvė, valgomasis, svetainė. Kambaryje ypač išsiskiria ant pakylos įrengta virtuvės zona. Architektai sako, kad pakylos prireikė norint virtuvę sklandžiau integruoti į gyvenamąją erdvę. „Šeimininkai – daug bendraujantys, svečius mėgstantys žmonės. Jie mėgsta gaminti maistą, dalytis, pasikalbėti, pasilinksminti, išgerti vyno... Tačiau pirminis projektas nebuvo tam tinkamas. Dėl betono perdangų neturėjome kitos išeities – tik įrengti papildomą pakopą. Joje sutalpinome visą salos infrastruktūrą: elektrą, ventiliaciją“, – pasakoja „No architects“ komanda.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000287357_0

Bet kokius rekuperacijos ir kitų inžinerinių tinklų ženklus sunku pastebėti ir kitose apartamentų vietose. Techninė dalis kruopščiai užmaskuota mediniuose laiptuose, staluose, lentynose.

Interjere daug medžio, vyrauja balta, tačiau nevengiama ir ryškių spalvų. „Daug diskutavome su klientais, bandėme pavyzdžius ir galiausiai kartu pasirinkome tokius variantus. Tikėkimės, kad pasirinkome išmintingai“, – sako projekto autoriai.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras