„General Assembly“ projektas Chrisi Mottalini
Stabilus gyvenimas Niujorko aukštybėse
Tomas Milkamanavičius

Aukštutiniame Istsaide, Niujorke, esantį praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio butą architektų studija „General Assembly“ pertvarkė į natūralios dienos šviesos pripildytą erdvę su namų biuru. Šis projektas yra paprasto, jaukaus minimalistinio interjero dizaino, nereikalaujančio didelių investicijų, pavyzdys.

Buto interjeras sukuria nesvarumo ir stabilumo pusiausvyrą. 1974 m. statytas betoninis brutalistinis pastatas įkvėpė architektus pertvarkyti erdves ir parinkti medžiagas. Iš žemesnio aukšto į naują butą persikėlusius šeimininkus sužavėjo Manhatano rajono panoraminiai vaizdai. Architektai pasinaudojo kiekviena proga ir atvėrė interjero erdves, kad sujungtų vidų su lauku ir pritrauktų daugiau dienos šviesos. Tiek gyvenamajame kambaryje, tiek pagrindiniame miegamajame stumdomosios ir fiksuotos stiklo plokštės išryškina įrėmintus Kvinsboro tilto ir Manhatano centro vaizdus.

Architektų studijos „General Assembly“ renovacija vieno miegamojo butą pavertė namais, kuriuose yra du kambariai su atnaujinta virtuve ir svetaine. Bendra virtuvės ir svetainės erdvė atskirta salele. Stumdomosios stiklinės durys gali uždaryti ir atverti svetainę, sujungti vaizdus. Fiksuotos stiklo plokštės naudojamos kaip pertvaros, siekiant optimizuoti natūralią šviesą.

Foto galerija:new_000229384_0:

Naudotos medžiagos įvairios – nuo blyškios medienos iki pilkų, juodų ir baltų spintelių. Tai mišri, tačiau darni estetika. Grindys išklotos šviesaus ąžuolo parketlentėmis, beveik visi baldai yra mediniai – ši medžiaga sujungia skirtingas buto dalis.

Skaidrus baltas ąžuolas, travertinas ir minimalios detalės kontrastuoja su grubia betono tekstūra, pereinančia iš išorės į interjerą. Sudarius spalvų ir medžiagų paletę, dekoro elementai – augalai, paveikslai, kilimai, indai ir kiti – darniai įsiliejo į aiškią medžiagiškumo matricą.

Aukštybėse esantis butas yra minimalios efektingos architektūrinės intervencijos pavyzdys. Pasirinkta natūralistinė ir minimalistinė dizaino kryptis architektams leido laisvai derinti jaukias ir gamtines medžiagas, išlaikant vientisą estetiką.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras