„Idėjų studijos“ kurti interjerai Rūta Strakšaitė
Tapetai – paprastas būdas suteikti namams išskirtinumo
Rasa Pangonytė

Kurį laiką nuošaliau buvę tapetai į interjerus grįžta naujomis formomis, drąsiais piešiniais ir ryškiomis spalvomis.

Interjero dizainerių duetą Alioną Maliuta ir Anastasiją Žuk („Idėjų studija“) galima vadinti tapetų gerbėjomis. Mintyse peržiūrėdamos prieš savo kurtus interjerus, jos sako, tapetais išklijuotų akcentinių sienų galima rasti kiekviename anksčiau kurtame interjere: „Vaikų kambariuose viena akcentinė siena tikrai visada būdavo, dažnai juos naudodavome ir miegamuosiuose“. Vėlesniuose darbuose tapetų nedaug, o pastaruoju metu jie vėl grįžta į „Idėjų studijos“ interjerus, kurie ne visada standartiškai klijuojami ant sienų: Kaip tik į pabaigą eina vienas mūsų kuriamas projektas, kuriame tapetas naudojamas neįprastu būdu – įrėminome jį tarsi paveikslą“, – pasakoja A. Maliuta ir A. Žuk.

Kalbėdamos apie bendrą tapetų situaciją mūsų namuose, dizainerės pastebi, kad norint suteikti sienai išskirtinumo dabar dažniau naudojami dažai, tašeliai, baldų plokštės, dekoraciniai profiliai. „Bet tikrai tai nereiškia, kad tapetai yra visai nenaudojami. Tai labai priklauso nuo užsakovų norų bei tinkamų tapetų parinkimo“, – tikina interjero dizainerės ir vardija dekoravimo tapetais pliusus: tapetais klijuotos sienos maskuoja dėmes, paslepia nedidelius sienų įtrūkimus. Be to, tapetuojant sienų paviršius neturi būti toks idealiai lygus, kaip ruošiant jas dažyti.

Šiuolaikiniai tapetai, anot jų, išsiskiria milžinišku raštų bei spalvų pasirinkimu. Madingiausiais jos vadina tapetus, margintus gamtos raštais. „Ryškūs, spalvoti – tokie, kurie tikrai bus pastebimi ir suteiks bet kokiai erdvei išskirtinumo“, –šiuolaikines tendencijas pristato A. Maliuta ir A. Žuk. Nors šiandieną galima įsigyti ne tik tradicinių popierinių ar vinilinių, bet ir reljefinių ar fototapetų, pirmieji, interjero specialisčių nuomone, vis dar išlieka populiariausiųjų viršūnėje.

Dizainerių teigimu, tapetai tinka įvairiems interjero stiliams ­– nuo klasikos iki visiško moderno; nuo prabangių iki ekonominės klasės namų. Pasitelkus tapetus galima sukurti išskirtinį vaizdą bei skirtingą nuotaiką – nuo elegancijos iki lengvumo jausmo. „Daug kas priklauso nuo pasirinktų tapetų rašto, dominuojančių spalvų“, – sako dizainerės. Jos pataria tapetus derinti prie viso interjero: „Net ir tuomet, jei tapetas yra renkamas kaip akcentas, spalva ar raštas turi būti priderintas prie interjero visumos“.

A. Maliuta ir A. Žuk skaido mitus, kad tapetai tinka ne visoms namų erdvėms. „Tapetus galima naudoti visose namų patalpose, virtuvė ir vonia taip pat tam puikia tinka. Pavyzdžiui, vienuose namuose sukūrėme išskirtinę virtuvės sienelę. Sieną ištapetuota labai ryškaus geometrinio rašto tapetu, o ant viršaus uždėtas jį saugantis stiklas“, – pasakoja dizainerės ir priduria, kad tapetais išklijavus vonios kambarys ar tualetą galima sukurti originalią nuotaiką. „Svarbiausia, kad tapetai kaip ir visi kiti interjero elementai, turi būti labai gerai apgalvoti ir turi derėti interjero visumoje“, – pagrindinę taisyklę primena interjero dizainerės.

Sonata Jakštienė, interjero salono „Deco Home“ atstovė

Šiandien tapetai vėl grįžta į madą, tik šiek tiek kitokie, nei buvo anksčiau. Naujausia tendencija – fototapetai. Nuo įprastų jie skiriasi tuo, kad jų raštas nesikartoja, tai yra, visa siena yra vieno veiksmo, vaizdo fragmentas, unikalus, nesikartojantis piešinys. Populiariausia fototapetų tema – augalai ir gyvūnai, dar šiek tiek žmogaus veido fragmentai. Fototapetai paprastai naudojami pagyvinti vienai sienai, kaip akcentas.

„Fototapetai spausdinami ant skirtingų faktūrų (gali būti viniliniai, tekstiliniai ir flizelino), todėl yra praktiškas pasirinkimas. Jie gali būti ir plaunami, ir šveičiami, todėl naudojami ir vonios kambariui, ir didelės trinties sienoms.

Fotopetus renkamasi ne tik moderniems namams, bet ir modernios klasikos interjerams. Kurį laiką interjere vyravęs sterilus modernas buvo sumažinęs tapetų populiarumą, dabar tas pats švarus modernas papildomas tapetais. Jei nenorima ryškumo, renkamasi smulkius, ne tokius ryškius raštus, bet tapetai įsimaišo į į tą švarų, modernų interjerą.

Tapetai tinka visokio stiliaus namams. Klasikinio stiliaus interjere tapetai tapo kone privalomi. Jei yra klasikinio stiliaus interjeras puošiamas tapetai, arba medžiaginiais apmušalais.

Kalbant apie bendras tapetų tendencijas, vis dar išlieka gamtos motyvai, tačiau jie tampa ryškesni, iš neutralių motyvų pereina į 3 D, augalinius raštus papildo gyvūnai: laumžirgiai, papūgos, beždžionės. Jei klasikiniuose tapetuose buvo įprasti tokie gyvūnai kaip gervės, povai, dabar juose atsiranda tokie netipiniai gyvūnai.

Vis dar išlieka madingi klasikiniai – Damasko rašto, Provanso stiliaus – tapetai, tačiau, žiūrint procentais, jų nuperkama mažiau nei fototapetų.

Žiūrint į spalvas, mūsų salone populiarios sodresnės, tamsesnės spalvos. Pavyzdžiui, jeigu turime tris to paties fototapeto atspalvius, klientai dažniau renkasi tamsesnius modelius. Įdomu, kad sienas žmonės vis dar dažo neutraliomis spalvomis, bet kaip akcentą renkasi efektingus ir ryškius tapetus.

Ieškant tapetų pirmiausia patarčiau žinoti, ko iš tiesų nori. Reikia suprasti, kad jei kaip akcentą klijuosime ryškų tapetą, negalės būti kitų ryškių detalių, kad nesukurtume beskonybės. Reikia savęs paklausti, ar norėsime daug daiktų ir plikų sienų, ar akcentinės sienos ir mažiau daiktų. Tačiau bendrai paėmus, žmonės dabar drąsesni. Jie nebenori buvusio pilkumo, nori gamtos, ryškumo. Kaip bebūtų keista, karantinas padarė įtaką ir čia. Susidaro įspūdis, kad per karantiną žmogus atsisėdo, apsidairė namuose ir paklausė savęs, kur gi aš čia gyvenu, ar man gera čia?

Kartais, kai tapetų gamintojai pristato naujienas, baiminamės, kad pas mus jų niekas nepirks, bet paskui pamatom, kad būtent tos naujienos ir yra populiariausios. Tie patys, prieš gerus metus atsiradę fototapetai, pakankamai greitai įsiliejo į lietuvių rinką. Taigi galime sakyti, kad neatsiliekame nuo pasaulinių tendencijų.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras