„Kūnas Mags & Books“
Kavos stalelio knygos – įvaizdžiui ir įkvepiančiam pokalbiui
Kotryna Tamkutė

Jos didesnės nei įprasta, juodai baltos ir ryškiai spalvotos. Matomoje namų vietoje – ant kavos stalelio – padėtos knygos gali tapti prasmingų namų aksesuaru. Ypač tada, jei daugiausiai dėmesio skirsite jų turiniui.

„Juokaujama, jog šios knygos yra tokios didelės, jog paprastai netelpa į knygų lentynas, ir todėl yra laikomos pačioje matomiausioje vietoje – ant kavos staliuko“, – pasakojimą apie kavos staliuko knygas žurnalui „Namas ir aš“ pradeda jomis prekiaujančio knygyno „Kūnas Mags & Books“ bendrasavininkė Toma Liutikė. Jos – didelės apimties ir dydžio, paprastai negrožinės, dažniausiai skirtos tam tikrai temai, asmenybei ar jos darbų retrospektyvai.

Termino „kavos stalelio knygos“ ištakos siejamos su trečiajame dešimtmetyje Šveicarijoje įkurtos leidyklos „Skira“ veikla. Joje buvo spausdinamos A4 formato dydžio meno knygos, kuriose paveikslams buvo skiriamas bent vienas puslapis. Kiek vėliau pasirodė fotografo Anselio Adamso nuotraukomis iliustruotos ir Nancy Newhall tekstais papildytų knygų „This is the American Earth“ serija, kuriose didžiausias dėmesys buvo skirtas nuotraukos dinamikai. Idėjos autoriaus, aplinkosaugos organizacijos „Sierra Club“ vadovo Davido Browerio žodžiais tariant, tokio formato knyga leido „žiūrovo akiai nevaržomai judėti puslapiu ir nepasiriboti tik vienu mestu žvilgsniu“.

Citata:Kavos stalelio knygos neturi greitosios mados požymių. Priešingai – tai solidi investicija į asmenybės įvaizdį bei namų interjerą.

Šiandien tokio pobūdžio knygos nestokoja populiarumo, klasikiniais leidiniais tapusias kavos stalelio knygas nuolat papildo naujos. Tarp praėjusiais metais labiausiai rekomenduotų įsigyti ar dovanoti, žurnalo „Vogue“ redakcijos nuomone, yra tokios knygos kaip 2019 m. išleista „Bedtime: Inspirational Beds, Bedrooms and Boudoirs“, varstanti garsiausių pasaulyje asmenybių miegamųjų duris, tais pačiais metais išleista amerikiečių atlikėjos Rihannos tokios paties pavadinimo knyga, pasakojanti jos istoriją nuotraukomis, taip pat Alano Flusserio parengta vieno garsiausių mados dizainerių Ralph‘o Laurento biografija, aprašyta 300 nuotraukų, sutalpintų 352 puslapiuose, XXI amžiaus motinystės fotografijos pagrindus padėjusios Claiborne Swanson Frank darbų albumas, kuriame atskleidžiamas motinos ir vaiko ryšys ir kitos.

„Viena populiariausių kavos staliuko knygų tiek mūsų knygyne, tiek pasaulyje – dizainerio Tomo Fordo knyga. Ji minimalistinio dizaino, juoda ir didelė, todėl yra itin populiari jau du dešimtmečius nuo pat knygos išleidimo, – pasakoja T. Liutikė. – Ši knyga puošia daugumos įtakingiausių pasaulio dizaino ir mados nuomonių formuotojų kavos staliukus.“

Įkvėpimo šaltinis

Naudojamos interjere kavos stalelio knygos gali turėti kelias funkcijas. Visų pirma jos – solidi interjero detalė, savo išraiškingumu papildanti interjerą spalvomis ir idėjomis. „Kompozicijose knygos dažnai naudojamos sukurti papildomam aukščiui, ant jų pakeliami kiti elementai. Knyga ar žurnalas gali atlikti padėkliuko funkciją, ant jų sudėti daiktai vizualiai sudaro vieną grupę, o tai reiškia daugiau tvarkos“, – įsitikinusi interjero salono „Eichholtz by Elegant Home“ vadovė Gustė Karkalaitė-Pocevičienė. Eksponuojamos viršelių į priekį kompozicijose knygos kartais atlieka ir paveikslo funkciją.

Kita vertus, jos kuria namų šeimininko įvaizdį, kalba apie jo pomėgius ir domėjimosi lauką. „Tokios knygos yra skirtos įkvėpimui, prasmingam pokalbiui. O namai, kuriuose yra apie ką maloniai ar įkvepiančiai pasikalbėti yra svetingi namai, kuriuose viskas apgalvota“, – teigė pašnekovė.

Negana to, kavos stalelio knygos išsiskiria dekoratyvumu, dydžiu, todėl iš karto patraukia dėmesį. „Kitaip tariant, atitraukia nuo kasdienybės, pakylėja ir mintis, ir visą interjerą“, – sako G. Karkalaitė-Pocevičienė. Su tuo sutinka ir T. Liutikė: „Tokios knygos gali būti puikus įkvėpimo šaltinis, pasinerti į kitokį pasaulį, pavyzdžiui, geriant kavą“.

Tiesa, Lietuvoje pati kavos stalelio knygų sąvoka nėra labai paplitusi. Ne visai tiksli dažnai vartojama albumo sąvoka. Kavos stalelio knygose gausu ne tik nuotraukų ir iliustracijų, bet ir įdomios, skaitomos informacijos.

Vis dėlto pageidavimas tokioms knygoms numatyti vietą ant kavos stalelio ar kitoje erdvėje, egzistuoja. „Yra žmonių, kurie mėgsta ir vertina knygas, jas kolekcionuoja. Joms reikalinga ir atitinkama vieta“, – pastebi interjero studijos „Rimartus“ vadovas Rimantas Špokas. Dažnai, jo teigimu, jos atsiduria lentynoje arba spintoje, pasitaiko atvejų, kai vienuose namuose reikia sutalpinti kelis šimtus ar netgi kelis tūkstančius knygų.

Citata:Namai, kuriuose yra apie ką maloniai ar įkvepiančiai pasikalbėti yra svetingi namai, kuriuose viskas apgalvota.

Lietuviams nesvetimas noras namuose turėti ir maloniai pavartyti skirtų knygų. Žurnalo „Namas ir aš“ pašnekovų nuomone, dažniausiai tai meną, kultūrą ir madą suprantantys ir vertinantys žmonės, kurie turi aukštesnes pajamas ir gali investuoti į kiek brangesnes nei įprastai knygas, jie smalsūs ir mylintys gyvenimą. T. Liutikės teigimu, paprastai yra norima įsigyti mados knygų, pasakojančių apie mados pasaulio prekinius ženklus, taip pat knygų apie unikalias asmenybes, žymių pasaulio fotografų albumų.

Dėl to, kas slypi viduje

Paklausti, kaip išsirinkti, kokią knygą dėti ant kavos stalelio ar kitoje pageidaujamoje vietoje, žurnalo pašnekovai sutinka, kad didžiausią dėmesį reikėtų kreipti į jos turinį. „Mes manome, kad knyga pirmiausia turėtų būti įdomi pačiam namų šeimininkui. Tik tada bus galima svečiams įtaigiai papasakoti istoriją apie matomiausioje namų vietoje esančią knygą“, – saka T. Liutikė. Su tuo sutinka ir R. Špokas: nepaisant to, kad, jo teigimu, interjere geriausiai atrodo juodai baltos, dažniausiai meninės tematikos, fotografijų knygos, jas reikia rinktis dėl to, kas slypi viduje, o ne dėl viršelio.

Kita vertus, knygos gali būti puiki priemonė interjerui suteikti trūkstamų akcentų. „Kai matau, kad interjerui trūksta spalvinio vientisumo, mėgstu vienoje ar kitoje vietoje padėti knygų, – kalba G. Karkalaitė-Pocevičienė. – Bet tikrai neatsisakyčiau patinkančio albumo vien dėl to, kad jo spalva netinka interjere. Atvirkščiai, jis gali tapti puikiu akcentu.“

Svarbu ir tai, kad kavos stalelio knygos neturi greitosios mados požymių. Priešingai – tai solidi investicija į asmenybės įvaizdį bei namų interjerą. „Šios knygos nesensta, laikui einant jų vertė tik kyla“, – tvirtino T. Liutikė. Tiesa, leidėjai leidžia knygas ar pakartoja leidimus, atsižvelgdami į tam tikras sukaktis. „Pavyzdžiui, itin didžiulę žymę mados fotografijoje palikusiam vokiečių fotografui Helmutui Newtonui praėjusiais metais būtų sukakę 100 metų, todėl leidėjas 2019-ųjų pabaigoje išleido pakartotinį legendinės knygos, kurią prieš 20 metų sudarė pats fotografas, leidimą. Ši knyga praėjusiais metais buvo itin populiari“, – pasakoja pašnekovė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras