Butas juodais drabužiais (aut. studija „Heima“, Kristijono Skirmanto, Dariaus Petrulaičio fotografijos
Juoda. Erdvu. Jauku
Namas Ir Aš

„Juoda spalva mūsų studijai artima“, – paprašytas pasidalyti įžvalgomis apie juodos aktualumą šiandieninėje architektūroje pripažįsta studijos „Heima“ architektas Kristijonas Skirmantas. Jis paneigia vis dar gajus mitus, kad juoda yra nejauki, erdvę suryjanti spalva.

Juodas fasadas – jau įprastas

Studijos „Heima“ architektų įgyvendinti projektai patvirtina minėtas įžvalgas. Vienas jų, „Butas juodais drabužiais“, praėjusių metų konkurse „Tendencijos“ tapo žurnalo redakcijos favoritu. Tamsiai pilką, beveik juodą, spalvą rekonstruojamam butui parinkę architektai kambario ribas tarsi ištirpdė šešėlyje, apšvietimu akcentuodami ryškių spalvų baldus ir kurdami teatrališką nuotaiką.

K. Skirmantas sako, kad juoda jam patraukli dėl kelių savybių: „Juoda spalva sugeria šviesą, todėl galima paslėpti objekto geometriją, suteikti ja dažomam paviršiui neapibrėžtumo ir dažnai erdvei jaukumo. Ji taip pat puikiai atskleidžia visas kitas spalvas ar blizgius paviršius.“

Šiandieninėje architektūroje juoda fasadų apdaila yra įprasta. Skalūnas, degintas medis, klinkerio plytelės – medžiagos, pasak K. Skirmanto, priklauso nuo objekto aplinkos, norimo sukurti įvaizdžio ir pan. „Medis dažnai labiau tinka natūralioje aplinkoje, o klinkeris dažniau naudojamas labiau urbanizuotoje aplinkoje. Pastarasis suteikia objektui daugiau monumentalumo, ilgaamžiškumo“, – aiškina jis.

Tinka barui, bet ne namams?

O juoda interjere, pašnekovo teigimu, vis dar yra labiau išimtis nei taisyklė. Jis sako, kad šią spalvą renkasi drąsesni, nestandartinius sprendimus mėgstantys klientai, netikintys mitais ir prietarais. Rezultatais patenkinti užsakovai patvirtina tai, ką siūlydami tamsias spalvas jiems teigia specialistai: juoda ne mažina erdvę, bet priešingai – ją praplečia. Tam, paaiškina K. Skirmantas, pasitarnauja anksčiau minėta savybė paslėpti geometriją ir padaryti ją sunkiau suvokiamą. „Tokiu būdu tamsus paviršius sukuria labiau beribės bedugnės nei erdvę mažinančios ribos pojūtį“, – sako jis.

Prakalbus apie jaukumą, K. Skirmantas siūlo atkreipti dėmesį į tamsias visuomenines erdves. Kaip pavyzdį jis pateikia barus. „Dažniausiai būtent tamsiuose baruose jaučiamės jaukiausiai ir užsibūname ilgiausiai. Tad kodėl jiems tamsi spalva turėtų suteikti jaukumo, o namams –priešingai?“ – šypsosi jis.

Architektas sako, kad juoda spalva interjere dažnai yra puikus fonas kitiems objektams išryškinti: „Jei objektai gražūs ar prabangūs, tuomet ir kuriamas įvaizdis prabangus. Turbūt dažniausiai tamsesni interjerai ir siejami su prabanga. Tačiau tai tikrai nėra įprasta.“

Juodi nedideli paviršiai ar objektai, kaip teigia specialistas, gali suteikti interjerui grafiškumo: šviesiame fone išryškėja tik ryškios tamsios linijos ar formos.

Dera su ryškiomis spalvomis

Architektas sako, kad kiekvienas atvejis, kai interjere naudojama juoda spalva, yra skirtingas. „Kai juodi paviršiai didesni, kiekvienu atveju situacija skirtinga. Jei šios spalvos yra tik dalis erdvės, dažnai visi ten esantys objektai taip pat „skandinami“ joje. Jei visa erdvė ar patalpa juoda, tuomet dažniau bandoma vadovautis kontrasto principu ir daiktai pasirenkami ryškesni ar šviesesni“, – sako jis.

Specialistas pastebi, kad gražiausiai juodame fone atrodo ryškios spalvos. Nors taisyklių nėra, jo nuomone, subtiliau atrodo išryškintos ne grynosios spektro spalvos (raudona, žalia, mėlyna), bet gilesni tarpiniai atspalviai, kurie sunkiau nusakomi, kelia diskusijų.

Pavieniai juodi elementai jau nieko nebestebina, tačiau kliento, kuris būtų pasiryžęs visus interjero paviršius ir objektus pasirinkti tokios spalvos, „Heima“ dar nesulaukė. „Manau, rezultatas būtų tikrai vertas dėmesio“, – tokią galimybę įvertina K. Skirmantas.

Galvokite apie tikslą

Juodos spalvos naudojimo interjere neapibrėžia griežtos taisyklės, tačiau keletas niuansų, į kuriuos reikia atsižvelgti, vis dėlto yra. Jeigu maža erdvė – ne kliūtis, natūraliai tamsios į šiaurę orientuotos patalpos gali tapti juodos. „Patalpos, turinčios tik šiaurinį apšvietimą arba jo išvis neturinčios, dėl juodos spalvos bus tamsios nuolat. Todėl turite savęs paklausti, koks yra jūsų tikslas. Tamsioje gyvenamojoje patalpoje juodos vengiama, tačiau tai, kas netinka vienu atveju, kitu gali būti tinkamiausia“, – kiekvieną situaciją individualiai linkęs vertinti architektas.

K. Skirmantas sako, kad tamsiame interjere apšvietimas įrengiamas pagal paskirtį, tačiau nurodo bendrą taisyklę: jo reikia numatyti šiek tiek daugiau, kad, esant poreikiui, patalpą būtų galima pašviesinti iki norimo lygmens. „Dažnai naudojamas prožektorinis, į atskirus objektus orientuotas apšvietimas, kuris juos išryškina, zonuoja erdvę ir sukuria jaukesnę emociją“, – kalba studijos „Heima“ architektas.

Nors ant tamsių daiktų paviršiaus geriau matomos dulkės, architektas šypsosi, kad tai šios spalvos pageidaujančių klientų nesustabdo. „Kaip sakė viena mūsų klientė, puiku, kad matoma. Tuomet žinau, kad reikia valyti“, – šypsosi jis.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras