Medinių tašelių apdaila. Studija „Very Good Architecture Company“ Antanas Štrimaitis
Estetiška ir madinga: sienų skydai
Namas Ir Aš

Medinių sienų skydų istorija siekia senovės Graikiją ir Romą. Per šimtmečius keitę savo funkciją, išvaizdą, gaminimo technologiją ir populiarumo laiptelį, sienų skydai šiandien mėgaujasi žodžio „madinga“ draugija. Apie medinių sienų dekoracijų atgimimą ir pritaikymą moderniame interjere pasakoja architektė ir interjero dizainerė Aya Voišnis ir interjero dizainerė Raminta Vitkūnė (studija „Very good architecture company“).

Sienų skydai – technologija, atkeliavusi iš senovės graikų ir romėnų laikų, kai skydais ir plokštėmis buvo atskiriama kambario vidaus apdaila nuo akmeninių mūro sienų, o skydai tuometinėje architektūroje buvo naudojami kaip papildoma šilumos izoliacija. Istoriškai šis apdailos tipas kito – gryną funkciją pakeitė ir papildė estetinė jo įtaka namų interjerui – gotikos, vėliau Viktorijos epochoje sienų skydai įgauna dekoratyvumo, jie naudojami tiek sienų, tiek lubų apdailai. Tokie skydai įprastai gaminti iš natūralaus medžio masyvo, jų gamyba reikalavo aukštos kvalifikacijos amatininkų darbo jėgos, todėl tai dažniausiai buvo tik pasiturinčiųjų sluoksnių būstų interjero apdailos elementas.

Faneruota MDF plokštė – sienų apdaila ir durys sukuriant „paslėptą kambarį“. Studija „Very Good Architecture Company“

Į šiuolaikinį interjerą sugrįžusi sienų skydų apdaila dėl modernių technologijų ir pigesnių žaliavų tampa prieinama vis platesnei žmonių grupei. Medžio masyvas keičiamas tokiomis medžiagomis kaip MDF plokštė (vidutinio tankio medienos plaušų plokštė), faneruojama įvairiais natūraliais lukštais ar laminatu (melanino dervoje įmirkytu popieriumi) arba dažoma bet kuria pasirinkta spalva. Taip pat 3D plokštėmis – didelio tankio poliuretano gaminiais – ar mediniais masyvo, termomedienos tašeliais.

Citata:Sienų skydai – technologija, atkeliavusi iš senovės graikų ir romėnų laikų, kai skydais ir plokštėmis buvo atskiriama kambario vidaus apdaila nuo akmeninių mūro sienų.

Paslepia arba paryškina

Platus žaliavos pasirinkimas pateikia ypač plačias vizualines apdailos išraiškas ir galimybes. Ši apdaila leidžia kurti vientisas, nesuskaidytas interjero plokštumas – paslėpti įėjimus į kambarius, sujungti baldinę įrangą kartu su sienų apdaila – bendrojoje erdvėje subtiliai integruoti ir niveliuoti virtuvės zoną ar hole nepastebimai įkomponuoti korpusinę prieškambario spintą. Šios vizualinės tvarkos ir minimalizmo sukūrimas gyvenamojoje erdvėje dažnai labai tinkamas sprendimas, prisidedantis prie bendros gyvenamosios erdvės tvarkos, harmonijos ir kompozicijos. Sienų skydų apdaila galima išryškinti patalpos savybes – paryškinti jos aukštį ar vizualiai erdvę paaukštinti, pabrėžti ir išskirti vietas, kurias norime parodyti, ir paslėpti tas, kurių akcentuoti nesinori.

Faneruota MDF plokštė kombinuojama su vertikaliais mediniais tašeliais.  Studija „Very Good Architecture Company“

Skirtinga sienų skydų apdaila leidžia rinktis tarp daugybės natūralaus lukšto atspalvių – vizualiai sukurdama natūralaus medžio masyvo apdailos įspūdį, tapdama asociacija į prabangą ir jaukumą privačiuose interjeruose. Laminatu dengti skydai dažniau naudojami visuomeniniuose interjeruose, kuriems yra keliami kitokie – griežtesni – priešgaisrinės saugos ir nusidėvėjimo reikalavimai.

Foto galerija.: new_000274572_0

Drąsesniems, ekstravagantiškesniems projektams sukuriama galimybė rinktis sodriomis ar pastelinėmis spalvomis dažytus sienų skydus, kurių paviršius gali būti lygus, frezuojamas standartiniu arba individualiai suprojektuotu 3D raštu. Priešingai dažytoms sienoms, sienų skydai lengvai prižiūrimi (plaunami), taigi, be savo estetinės funkcijos, jie atlieka ir praktinę – palengvina tam tikrų paviršių priežiūrą. Juos praktiška įrengti šalia laiptų turėklų, ant galinės sienos prie darbo vietos ar siauresniame koridoriuje – tose vietose, kurios dažnai pažeidžiamos ir liečiamos ar mechaniškai trinamos. Taigi galime drąsiai teigti, jog sienų apdailos skydai palengvina buitį ir yra ilgaamžis apdailos tipas.

Neriboti deriniai ir stilistika

Skirtingo charakterio paviršių tarpusavio dermė – santykis tarp lygių ir grublėtų paviršių, arba tolygiame, ramiame kontekste atsiradęs ritmas, simetrija derinama su asimetrija, šviesos ir šešėlio žaismas – kontrastai, kuriantys savitą interjero architektūrą. Plokštumų apdaila papildo tūrinę erdvės kompoziciją ir užbaigia bendrą interjero dizaino architektūrą. Sąveika tarp skirtingų medžiagų leidžia sukurti turtingą, prabangų interjerą.

Pagal individualiai kurtą dizainą frezuota ir pasirinkta spalva dažyta MDF plokštė.  Studija „Very Good Architecture Company“

Sienų skydai šiuolaikiniame interjere nėra apriboti konkrečios stilistikos – juos galime sutikti tiek modernios ar prancūziškos klasikos interjeruose – boiserie pavidalu, moderniuose – skandinaviško ar japandžio stiliaus interjeruose – abstraktesnius, kuklesnius, jie taip pat artimi ir futuristinio ar boho stiliaus interjeruose.

Šios apdailos panaudojimo neapriboja skirtingos funkcinės zonos ar patalpos, tiesa, vonios kambariuose esančiose drėgnose zonose svarstytini tik termomedienos arba 3D plokštės – didelio tankio poliuretano gaminiai. Likusiose namų erdvėse – virtuvėje, valgomajame, svetainėje, miegamuosiuose ir darbo kambariuose, koridoriuose – sienų ar lubų apdailai sienų skydai yra puikiai tinkami.

Interjeras interjeras