Durys – matomos ir nematomos
Rasa Pangonytė

Funkcionalios ir gerai atrodančios interjere – tokius reikalavimus paprastai keliame durims. Į ką dar reikia atkreipti dėmesį jas renkantis ir kaip keičiasi jų mados, kalba architektė, studijos „Toota“ įkūrėja Justė Žibūdienė.

Tendencija – nematomos durys

Drįsčiau sakyti, kad šiuo metu tendencinga rinktis nematomas duris. Daug metų dalis stilistikos buvo slepiama – jos minimaliai matomos, tarsi ištirpsta sienoje, palikdamos tik mažą plyšį. Tai susiję su techninėmis savybėmis, daugelio kitų interjero elementų siaurėjimu, mažėjimu ir laibėjimu. Žinoma, klasikinės durys – kita kalba.

Šiuolaikiniame interjere durys nėra išskiriamos kaip durys. Baigėsi laikai, kai jos buvo stipriai dekoruojamos, individualizuojamos. Dabar jos išnyksta sienose. Tendencinga – už įprastą 210 cm standartą aukštesnės durys. Tokiu atveju jas galima suvokti kaip atskirą plokštumą ar sienos dalį – nebėra pasikartojančių žemų staktų.

Apgalvoti iš anksto

Kuriant interjerą, duris būtina apgalvoti labai anksti, nes tai palengvins sprendimus vėliau. Tarkime, jas pasirinkus nematomas, reikia ir nematomų grindjuosčių. Tai labai patogi interjero detalė. Šio elemento jungtis su nematomomis durimis yra labai švari ir estetiška.

Apie tokį sprendimą reikia pagalvoti prieš pertvarų tinkavimą ar gipskartonio pertvarų montavimą ir pasiruošti iš anksto. Kitas svarbus klausimas – durų aukštis. Aiškiai žinoti, koks bus jų aukštis, reikia jau mūrijant pertvaras ar montuojant gipskartonio pertvaras, nes vėliau koregavimas bus sudėtingesnis ir brangesnis.

Pasirinkimą lemia interjeras

Durų stilių lemia interjero stilius. Manau, tai – pagrindinė taisyklė.

Antras durų pasirinkimo aspektas – kaina, montavimo sudėtingumas ir pan. Kaina turėtų būti adekvati interjero įrengimo ir kitų aplink esančių medžiagų kainai. Tačiau negali tiesiog lyginti skirtingų durų kainų – reikia įskaičiuoti ir vietos joms paruošimo kainas. Tarkime, durų be apvadų angai paruošti reikia sudėti dažymo kampainius. Ji turi būti idealiai lygi, statūs kampai išlaikyti, o tai apsunkina meistrų darbą.

Kokio tipo duris pasirinkti (stumdomąsias, dvivėres, vienvėres, pivotines ar pan.), lemia konkreti situacija. Svarbu žinoti, kad stumdomosios durys nebus labai sandarios nei garso, nei kvapų prasme, tad jas reikia įmontuoti tik ten, kur jos netrukdys. Stumdomųjų durų privalumas – jos užima mažiau vietos.

Dvivėrės durys nepakeičiamos tada, kai reikia atverti kuo daugiau erdvės. Jos ypač tinka stiklinėms pertvaroms, drabužinėms – netrukdo būnant patalpos viduje, esant reikalui užveriamos arba visai nevarstomos. Tai tikriausiai pagrindinis privalumas – jas galima naudoti rečiau. Pivotinių durų privalumas – mažiau atsikišusi varčia.

Svarbu stilistinis vientisumas

Jei siekiame būsto vientisumo, duris visur įstatome vienodas. Išskirčiau galbūt tik vedančias į drabužines, virtuvės sandėliukus ar esančias kitos sienų apdailos dalyje. Tokios durys dažnai maskuojamos, jas gamina nebūtinai meistrai, o baldininkai.

Atnaujinti nesudėtinga

Vienas iš atnaujinimo būdų – perdažymas. Tarkime, nematomos durys gali būti dažomos net sienų dažais. Specialius dažus klientas gali naudoti ir pats, vienintelė problema –padengimas jais yra prastesnis.

Daug ką įmanoma perdažyti gamykliniu būdu, bet tuomet duris dažniausiai reikia demontuoti. Įmanoma perdažyti ir medžio faneruotės duris, tačiau darbą apsunkina staktos, nes retokai jas galima išimti nesugadinant.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras