„Subway 3.0“ kolekcija. Gamintojai
Vonios baldai: gatavi ar gaminami? Gatavi!
Namas Ir Aš

Esame įpratę pirkti gatavus minkštuosius svetainės ar miegamojo baldus, o štai korpusinius, juo labiau vonios kambario, gaminti pagal individualų projektą. Manome, jog specialiai pagamintus baldus lengviau pritaikyti individualioje erdvėje, be to, tikimės mokėti pigiau, o sulaukti greičiau. Galbūt kažkada taip ir buvo, bet šiandien tai – praeities stereotipas. Kodėl verta atkreipti dėmesį į gatavus vonios kambario baldus, pataria specialistai.

Aktualu – du vonios kambariai

Kiekvieno mūsų kasdienybėje pirmoji ir paskutinė stotelė – vonios kambarys. Tad sunku ginčytis, jog tai – viena svarbiausių erdvių namuose. Su ja siejami dideli lūkesčiai: jaukumo, stilingumo, higienos, ilgaamžiškumo. „Pastebima tendencija ne tik privačiuose namuose, bet ir butuose įsirengti du vonios kambarius – tėvų ir vaikų ar svečių. Pagrindinis vonios kambarys – erdvesnis, stilistiškai ryškesnis, primenantis SPA, kitas – paprastas, praktiškas, tinkamas greitiems vonios ritualams, – įžvalgomis dalijasi interjero dizainerė Aurelija Slapikaitė-Jurkonė. – Atkreipiau dėmesį, jog vis dažniau ieškoma gatavų vonios kambario baldų su pritaikytais praustuvais, specialiais stalviršiais, spintelėmis. Anksčiau vyravo nuomonė, jog žinomo prekių ženklo gaminiai bus gerokai brangesni nei pagaminti vietinių meistrų pagal individualų užsakymą, jų reikės laukti kur kas ilgiau. Tačiau brangstant baldininkų darbui, medžiagoms, standartizuotų ir individualių gaminių kaina (o dėl paklausos – ir gamybos terminai) supanašėjo.“

Interjero kūrėja pasakoja, kad individuali gamyba buvo populiari ne tik dėl santykinai mažesnės kainos. Manyta, jog garsių prekių ženklų produktai yra vienodi, standartizuoti, todėl įdomesnių sprendimų tikėtasi iš vietinių gamintojų. A. Slapikaitė-Jurkonė pabrėžia, jog jaukiam vonios kambariui sukurti vis dažniau naudojama mediena ar natūralus lukštas. Tad verta užduoti klausimą: ar baldininko siūlomas natūralus lukštas pakankamai impregnuotas, ar nuo ilgalaikės drėgmės neatsilups? Ir kaip gaminys, kuris neišvengiamai naudojamas kasdien, atrodys po kelerių metų? Taigi nors privatūs baldininkai gali pasiūlyti įvairesnių medžiagų, lankstesnių dizaino galimybių, veikiausiai jie negarantuos tokios kokybės, ilgaamžiškumo, tvarumo kaip rinkoje įsitvirtinę prekių ženklai, puoselėjantys ilgametes tradicijas.

Patentuota garantija

„Mano asmeninė pozicija tokia: pirma turi būti gražu, estetiška, o tik paskui funkcionalu, praktiška. Štai mūsų namuose vonios kambarys – tikra žvaigždė: medinės grindys, natūralaus medžio baldai. Įsirengiant jį buvo svarbu užtikrinti gerą vėdinimo sistemą, atlikti parengiamuosius hidroizoliacijos darbus, padengti specialiais glaistais, silikonais“, – sako interjero dizainerė Aurelija ir priduria, jog vokiečių vonios įrangos bendrovės „Villeroy & Boch“ baldų gamybai naudojamos medžiagos išties atsparesnės drėgmei ir lėčiau nusidėvi. Pašnekovės įsitikinimu, pripažintas prekių ženklas užtikrina ne tik gražią išvaizdą, bet ir ilgaamžiškumą, praktiškumą, galų gale garantuotą kokybę.

„Villeroy & Boch“ atstovas Valdas Povilauskas besirenkantiems vonios baldus pirmiausia siūlo atkreipti dėmesį į medžiagas: svarbiausia, kad šios būtų tinkamos naudoti vonios kambaryje: visi paviršiai turi būti lengvai valomi, o plokščių kraštai – gerai apsaugoti nuo vandens poveikio. „Ne visi meistrai atsižvelgia į vonios baldų gamybos specifiką, naudoja tam tinkamas medžiagas. Štai kodėl verta pasidomėti tarptautinių įmonių, sukaupusių ilgametę vonios baldų gamybos patirtį, produkcija“, – įžvalgomis dalijasi specialistas.

Juolab kad ir prekių ženklai jau seniai orientuojasi į individualizuotų, išskirtinių, įdomesnių gaminių pasiūlą. „Villeroy & Boch“ bendrovės požiūriu, vonia yra visavertis kambarys, kuriam keliami ne tik praktiškumo, bet ir stilingumo, estetiškumo, jaukumo reikalavimai. Ryškių, įdomių sprendimų gausu tiek baldų, tiek ir vonios keramikos asortimente. „Subway 3.0“ kolekcijoje – patrauklios kainos baldai bei vonios keramika grakščiomis, itin siauromis linijomis, sukuriančiomis stilingą, rafinuotą dizainą. Galima rinktis baldus su specialiai laminuota plokšte ar dažyta medžio drožlių faneruote, individualiai pritaikyti rankenėles, priderinti veidrodį. „Į „Villeroy & Boch“ baldus galima integruoti išmaniąsias naujoves: reguliuojamo atmosferinio apšvietimo, sensorinio ar balso valdymo funkciją (yra galimybė valdymą susieti su išmaniojo namo sistema) ir t. t.“ – aiškina bendrovės atstovas.

Patogumas ir ergonomika

Vis dėlto išmonė reikalinga kuriant ne tik inovatyvias technologijas, bet ir ergonomiką, patogumą naudoti. Kas nenorėtų, kad vonios baldai tam tikra prasme patys savaime išliktų švarūs ir tvarkingi? Tai įmanoma pasirinkus, rodos, paprastus, sprendimus. Pavyzdžiui, kai kurių „Villeroy & Boch“ gaminių paviršiai yra atsparūs pirštų antspaudams, juos paprasta ir lengva prižiūrėti. Ne tik baldai, bet ir keramika nuvaloma greičiau, sunaudojama mažiau priemonių. Ši savybė būdinga net matiniams gaminiams!

Kitas tvarkos bei patogumo naudoti aspektas – baldų stalčių ir spintelių vidaus ergonomika. Juk tik praktiškai, sumaniai sudėti daiktai įgalina nuolat palaikyti tvarką. „Išbandę „Villeroy & Boch“ baldus, pajusite skirtumą. Skiriasi ne tik atidarymas ir uždarymas, plokščių kokybė, bet ir stalčių, spintelių vidaus dizainas, kuris itin palengvina daiktų rūšiavimą, lemia patogesnį naudojimą“, – teigia V. Povilauskas ir pabrėžia, jog kiekvienas gali susikurti individualų skyrelių išdėstymą. Iš išorės – minimalizmas, viduje – maksimalizmas!

Nykštukiniai vonios kambariai

Vyraujant dviejų vonios kambarių tendencijai net ir vidutinio dydžio butuose, įrengiama vis daugiau itin mažų vonios kambarių. Interjero dizainerės A. Slapikaitės-Jurkonės nuomone, būtent čia pasitarnauja patyrusių gamintojų produkcija. Kaip į kelis kvadratinius metrus sutalpinti viską, ko reikia kasdieniams higienos ritualams? „Kiekvienoje „Villeroy & Boch“ kolekcijoje galima rasti prekių, skirtų mažoms erdvėms: trumpesnių, kompaktiškų unitazų ar bidė, mažų praustuvų su pritaikytais baldais. Pavyzdžiui, naujoje „Subway 3.0“ baldų kolekcijoje mažiausia spintelė su praustuvu yra 45 cm pločio ir 35 cm gylio!“ – sako V. Povilauskas.

Kita ryški tendencija – bendras su miegamuoju arba tik pertvara atskirtas vonios kambarys. Pasak A. Slapikaitės-Jurkonės, sujungtų kambarių šeimos vengia dėl skirtingo sutuoktinių kasdienybės ritmo. Dažnesni dekoratyvia pertvara nuo miegamojo atskirti vonios kambariai. „Tokiems sprendimams tinkami prabangių „Villeroy & Boch“ baldų bei keramikos linijų gaminiai su integruotu atmosferiniu apšvietimu, preciziška apdaila. Bendrą erdvę papuošia grakščios pastatomos vonios“, – sako V. Povilauskas.

Koks idealus šiuolaikinis vonios kambarys? V. Povilauskas akcentuoja vienos kolekcijos baldų bei keramikos pasirinkimą – tai užtikrins harmoningą stilistiką, lengvą gaminių montavimą bei komfortišką naudojimą. A. Slapikaitė-Jurkonė pabrėžia natūralias, tekstūriškas medžiagas ir sodrias, žemiškas spalvas, o svarbiausia – natūralios šviesos šaltinį: „Jei nėra lango, galima sukurti natūralios šviesos efektą. Pavyzdžiui, viename savo projektų, 28 kv. m bute, vonios kambario lubose dušo zonoje sukūrėme saulės šviesos efektą: atrodo, tarsi pro stoglangį sklinda saulės šviesa. Erdvė vizualiai tampa didesnė, jaukesnė, malonesnė.“

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras