Beno Šileikos fotografijos
Šiuolaikinė katilinė – net be kamino
Darius Babickas, Rasa Pangonytė

Dažnas šiuolaikinis energetiškai efektyvus namas projektuojamas ir statomas be kamino. Akivaizdu, kad tokiame name katilinės sąvoka turi kitokią reikšmę, nei įprasta buvo iki šiol.

Šalia katilo – skalbykla

Vadovaujantis stereotipais, katilinė dažniausiai įsivaizduojama namo rūsyje. Joje apstu vamzdžių, lubos ir sienos – pajuodusios nuo dūmų, kampai apraizgyti voratinklių. Tikrai sunku būtų pamanyti, kad toje pat patalpoje gali būti skalbykla ar skalbinių džiovykla.

Bendrovės „Industek“ projektų vadovo Jolanto Griškaus nuomone, šiuolaikinė katilinė yra daugiafunkcė patalpa, kurioje ne tik sumontuotas dujinis katilas ar šilumos siurblio vidinis blokas.

„Dažniausiai tokioje patalpoje būna įrengiama skalbyklė, džiovyklė, vandens minkštinimo bei kitokie filtrai, rekuperacinė sistema. Tokioje patalpoje nereikės sandėliuoti medžio granulių ar baisėtis aprūkusiomis nuo suodžių sienomis bei lubomis. Šilumos siurblio vidinis blokas panašus į šaldytuvą, jis neskleidžia nemalonaus kvapo bei garso, neišskiria į aplinką karščio bei užima mažai vietos. Todėl suprantama, kad tokią vadinamąją katilinę būtina išnaudoti ir kitoms reikmėms, kur nebaisu būtų išsitepti ir mūvint baltas pirštines“, – kalba specialistas.

Anot jo, dabar šilumos šaltinio nebereikia kurstyti kas keletą valandų, šeimininkai prie įrenginio ateina tik pakeisti vienokią ar kitokią veikimo funkciją. Arba visai neina – tai padaryti galima ir išmaniuoju įrenginiu.

„Dabar žmonės iš viso pamiršta, kad yra jų name katilinė. Šiuolaikiškas namas būna automatizuotas, inžinerinės sistemos integruojamos į išmaniojo namo sistemą, prietaisai reaguoja į aplinką, į atmosferos sąlygas. Kai prireikia, jie šildo, kai prireikia – vėsina namus, kada prireikia – gamina karštą vandenį“, – sako J. Griškus.

Nori įsiteikti vartotojui

Bendrovės „Industek“ atstovo teigimu, šildymo įrangos gamintojai pastaruoju metu daug dėmesio skiria šilumos šaltinių dizainui, patraukliai išvaizdai, stengiasi, kad jie būtų „draugiški“ vartotojui.

„Kai kurie gamintojai ieško būdų, kaip namų šeimininkus įspėti apie įrangą ištikusias problemas, bet ir tai norima padaryti labai subtiliai. Antai, kompanija „Daikin“ įmontuoja vadinamąją akį. Jeigu šilumos šaltiniui kažkas nutinka, ima mirksėti vadinamoji raudona akis. Toks signalas atkreipia dėmesį. Jeigu viskas gerai, mirksi mėlyna „akis“, – pasakoja J. Griškus.

Taip pat gamintojai stengiasi kuo išsamiau pateikti informaciją vartotojui apie įrenginius: supaprastina aprašus, meniu, viską išverčia į lietuvių kalbą.

Reikia įvertinti ir technines galimybes

Paklaustas, kurioje neįprasčiausioje namų vietoje pastaruoju metu teko matyti įrengtą šilumos šaltinį, J. Griškus susimąsto.

„Virtuvėje įrengtas dujinis katilas tikrai nebestebina, tai jau bemaž standartinė šilumos šaltinio vieta. Nustebino drabužinės patalpoje sumontuotas šilumos siurblys. Tokio sprendimo dar nebuvau matęs“, – sako specialistas.

Jis atkreipia dėmesį, jog montuojant šildymo įrangą reikia gerai įvertinti techninius niuansus. Minėtame pavyzdyje irgi buvo padaryta klaidų – nepagalvota apie vandens nubėgimo trapą, kurio gali prireikti sistemoje susidarius per dideliam slėgiui.

„Vertinant stilių, viskas atlikta nepriekaištingai. Šilumos siurblys gali tilpti ir į mažą erdvę, tačiau vis tiek būtina užtikrinti ir tam tikras sąlygas. Juk įrenginiu cirkuliuoja skystis – vanduo arba vandens ir gliukolio mišinys, kuris gali ir ištekėti. Tuomet nukentėti gali ne tik stilius“, – svarsto J. Griškus.

Viena iš sąlygų, kurią reikėtų išpildyti montuojant šilumos šaltinį – šalia įrengti vandens nubėgimo trapą. Jeigu katilą reikėtų remontuoti arba dėl tam tikrų aplinkybių skystis išsilietų, jis turėtų kur nubėgti nepridarydamas bėdų.

Specialistui teko matyti dar vieną pavyzdį, kuomet noras turėti gražias stiliaus detales neleido tinkamai funkcionuoti šilumos šaltiniui.

„Viename prabangiame bute buvo sumontuoti oro kondicionieriai su ortakiais, kuriais į patalpą pagal poreikį pučiamas vėsus arba šiltas oras. Dizainerė pasistengė užsakyti labai gražius uždengimus ortakių angoms, juos nukaldino kalvis. Grožis grožiu, bet fizikiniai procesai niekur nedingsta – kalvio darbas neleido įrenginiui tinkamai kondicionuoti patalpų. Gražu, bet nefunkcionalu. O šitie dalykai turėtų būti suderinami“, – sako bendrovės „Industek“ atstovas J. Griškus.

Atstoja ir garažą

Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė („Dovilės interjeras“) pritaria: po žodžiu „katilinė“ šiandien slepiasi švari, tvarkinga patalpa, kurioje drąsiai galima įkomponuoti skalbimo mašiną, džiovyklę, lentynas daiktams ir įrankiams. „Tai ypatingai naudinga, jei name nėra garažo“, – pastebi ji.

Tokiu atveju katilinei tenka keletas funkcijų – ji tampa skalbykla ir sandėliuku. Taip sutaupoma vietos gyvenamosiose patalpose, be to, įrenginėjant vonią ar virtuvę nereikia sukti galvos dėl buitinių prietaisų įkomponavimo.

D. Sakevičė sako, kad šiuolaikinės katilinės planuojamos šalia gyvenamosios zonos – taip garantuojamas patogus patekimas į patalpą. Kaip atrodys katilinė ir kokius reikalavimus ji turi atitikti, labiausiai lemia šildymo tipas.

„Pirmiausia reikėtų nuspręsti kaip bus šildomas namas. Tarkime, dujinį katilą, šilumos siurblį galime integruoti ir į bendrąją erdvę, o kietasis kuras būtinai reikalauja atskiros patalpos. Apsisprendus dėl šildymo tipo reiktų pasikonsultuoti su specialistais, kurie su visais reikalavimais supažindintų konkrečiau“, – teigia D. Sakevičė.

Būtina paisyti saugumo

Būsimos katilinės dydį bei išplanavimą – kur ir kaip išsidėstys katilas, boileris, vėdinimo ir kiti svarbūs įrenginiai – dizainerė pataria apgalvoti dar pradinėje namo projektavimo stadijoje. To nepadarius gali kilti sunkumų vėlesniuose namo įrengimo etapuose.

D. Sakevičė sako, kad atėjusi kurti namų interjero katilinę dažniausiai randa jau suplanuotą. Ji pripažįsta, kad tai kartais trikdo sklandų darbą – tenka gerokai paplušėti norint estetiškai susidoroti su ūkine namo dalimi.

„Būna atvejų, kai projektuotojai nepagalvoja ir nepalieka atskiros patalpos visiems įrenginiams. Tuomet gelbsti baldai: spintos, spintelės, kuriuose estetiškai paslepiami būtini įrenginiai“, – sako interjero dizainerė.

Kaip pavyzdį ji prisimena neseniai projektuotą kotedžą Kalnėnuose, kur po ilgo planavimo dujinis katilas, boileris ir kita reikiama įranga atsidūrė už veidrodinių durų esančioje spintoje prieškambaryje. Buvo projektų, kuomet dujinį katilą jai teko slėpti po virtuvės spintelėmis.

Komponuojant buitinius įrenginius gyvenamosiose patalpose privalu galvoti ne tik apie estetiką, bet ir apie saugumą.

„Dujinį katilą galima kabinti virtuvėje, tik svarbu laikytis dujininkų reikalavimų. Gaminant baldus reikia atkreipti dėmesį į patogų priėjimą prie katilo, palikti tarpą oro cirkuliacijai“, – pataria D. Sakevičė.

Nors gamintojai sako, kad šilumos siurbliai dirba tyliai, šiuos prietaisus ji rekomenduoja įrengti toliau nuo miegamųjų kambarių: „Visgi miegamasis yra erdvė, kurioje ilsimės“.

Apdaila turi būti praktiška

Dekoruojant šiuolaikines katilines atsižvelgiama į praktiškumą ir funkcionalumą. Interjero dizainerė sako, kad sienos ir grindys šiose patalpose paprastai išklojamos plytelėmis.

„Variantas – vis populiarėjantis dekoratyvinis tinkas sienoms ir plytelės grindims. Dekoratyvinis tinkas mėgstamas dėl praktiškumo – jis nebijo drėgmės ir yra greitas sprendimas padengiant sienas, o kartu atrodo dailiai. Kartais tokiose patalpose paliekame atvirą betoninę lubų perdangą. Dar vienas variantas – sienas tiesiog nudažyti pasirinkta spalva“, – katilinių dekoravimo būdus vardija D. Sakevičė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Statyk! statyk