Telefonas Organizatoriai
Kišeninis pagalbininkas
Gytis Kapsevičius

Sklando legendos, kad su tvirtuoju telefonu „Nokia 3310“, be kita ko, buvo galima kalti vinis. Gal tai tik smagus juokelis, tačiau šiuolaikiniai išmanieji telefonai nagingiems žmonėms išties siūlo nemažai realių pritaikymo galimybių.

Viena akivaizdžiausių išmaniojo telefono panaudojimo funkcijų yra galimybė internete pasiekti įvairią vaizdinę ar tekstinę informaciją. Juos pačius galima panaudoti ir kaip įrankius. Žinoma, net ir mėgėjiškos įrankių dėžės telefonas visiškai nepakeis, bet juo galėsite pasikliauti, kai norėsite nudirbti smulkius darbus arba planuodami svajonių namus.

Tad ką namų šeimininkams gali pasiūlyti mobiliųjų programėlių rinka?

Liniuotė

Tai vienas paprasčiausių, bet tuo pat metu vienas esminių įrankių. Liniuotės programėlės, dažniausiai randamos pagal raktažodį „ruler“, siūlo daugybę skirtingų dalykų. Tiesa, matavimo apimtį kiek riboja fizinė telefono forma. Tačiau programėles galima įsirašyti ir į planšetes, o ir didesnio, 14–15 cm, telefono ekrano taip pat gali pakakti smulkiems matavimams. Nors programėlė realios liniuotės neatstos, turėti net ir trumpą matavimo įrankį, kuris neužima vietos ir visuomet yra su jumis, geriau, nei neturėti jokio.

Nemažai programėlių siūlo ne tik paprastą liniuotę, bet ir dar daugiau matavimo galimybių, pavyzdžiui, matlankį, su kuriuo galėsite tiksliai išmatuoti kampus nufotografuotuose atvaizduose.

Telefonas turi ir tai, ko neturi plastikinė ar medinė liniuotė, – kamerą. Visa tai atveria daugiau matavimo pasirinkimo galimybių ir leidžia išmatuoti kur kas didesnius atstumus. Tokios programėlės kaip „CamToPlan“ (mokama) ar „Smart Measure“ (nemokama) leidžia pamatuoti telefone tiesiogiai matomus nutolusius ir aukštesnius nei telefono ekrano kraštinė daiktus ar paviršius, o „ImageMeter“ ir panašios – atstumus nuotraukose.

Gulsčiukas

Nors statybinis gulsčiukas yra geresnis pasirinkimas meistraujant, mobilioji programėlė taip pat leis pamatuoti paviršiaus lygumą. Kaip ir daugelio programėlių, taip ir šios egzistuoja daugybė variantų. Ją galima rasti pagal angliškus raktažodžius „level“, „spirit level“ ar lietuvišką „gulsčiukas“.

Tokio pagalbininko sienoms tinkuoti galbūt ir neužteks, bet paveikslą tiesiai pakabinsite be vargo. Kai kurios programėlės, pavyzdžiui, nemokama „Bubble level“, integruoja ir gulsčiuką, ir liniuotę.

Šviesos matuoklis

Kambaryje per šviesu? Per tamsu? O gal taip tik atrodo? Pamatuoti šviesos lygį namuose gali padėti ir išmanusis telefonas. Mobiliųjų programėlių parduotuvėje jį galite rasti į paieškos laukelį įvedę žodžius „lux meter“, „light meter“ arba tiesiog „šviesos matuoklis“.

Juo galite pamatuoti šviesumą toje pačioje patalpoje, susiplanuoti naujus apšvietimo sprendimus ar įvertinti naujų ir senų elektros lempučių skirtumus.

Virtualus dažytojas

Telefonas nenudažys jūsų sienos, bet gali padėti tai padaryti virtualiai – prieš imdamiesi teptuko bent žinosite, kaip ant sienos atrodys viena ar kita spalva.

Tereikia nufotografuoti patalpą ir programėle nusidažysite paviršių norima spalva. Nepatiko? Galite viską atkurti, pasirinkti kitą spalvą ir dažyti iš naujo. Tam galima naudotis „Paint Tester“ ar kitomis mobiliosiomis programėlėmis. Su „Room Painter“ netgi nereikės pirštu imituoti teptuko – atsukus kamerą į paviršių, jis pats ekrane nusidažys pasirinkta spalva. Tiesa, labai svarbu, kad kambaryje būtų užtektinai šviesos, taip gausite tiksliausius rezultatus.

Spalvų atpažinimas

Net jei žinote, ką reiškia bordinė ar turkio spalva, kartais gali būti sunku tiksliai nusakyti atspalvių niuansus. Žmogaus akis gali matyti milijonus spalvų, kurios viena nuo kitos skiriasi labai nežymiai. Žinoma, į pagalbą galite pasitelkti seną gerą spalvų paletę, kurios taip pat persikėlė į virtualią erdvę (daugybė variantų programėlių parduotuvėje įvedus „color palette“). Tačiau technologijos spalvų atpažinimą pakėlė į dar aukštesnį lygį. Telefonas leidžia lengvai „pagauti“ konkrečias patinkančias spalvas, kurias vėliau galėsite pritaikyti interjere ar kituose darbuose. Juk įdomi spalva gali patraukti akį bet kurioje vietoje.

Tiesiog nukreipkite telefono kamerą į norimą objektą, ekrano ieškikliu atrinkite norimą spalvą ir programėlės, tokios kaip „Color grab“ ar „Color Picker“, iškart parodys jos skaitines reikšmes ir pavadinimą, pagal kurį internete galėsite rasti daugiau informacijos. Tiesa, reikia nepamiršti, kad prietaisai spalvas mato truputį kitaip nei žmogaus akis, todėl reikia atitaikyti geriausią apšvietimą. Nepaisant to, programėlių tikslumas yra tikrai aukštas.

Statyk! statyk