“Betono zona“
Jaukus ir žaismingas: betonas jau nebėra vien statybinė medžiaga
Rasa Pangonytė

Betonas – tvirta, ilgaamžė ir visada moderniai atrodanti medžiaga. Ilgą laiką naudotas statybose, dabar betonas vis labiau vertinamas ir kaip išskirtinumo suteikianti apdailos medžiaga, puošianti ne tik visuomenines, bet ir privačias erdves.

Sienoms, grindims ir luboms

Betono produktais prekiaujančios įmonės „Betono zona“ atstovas Benas Šiaučiūnas sako, kad pastaruoju metu didelio susidomėjimo sulaukia dekoravimui ir remontui skirta mikrocementu arba mikrobetonu vadinama dekoratyvinė danga.

Šią medžiagą paprastai renkasi modernaus, minimalistinio dizaino mėgėjai, loftų gyventojai, ja susidomi ir tie, kurie betoną linkę nuvertinti kaip nejaukų ir šaltą. Anot B. Šiaučiūno, mikrocementas gali būti ne vien pilkas, bet ir margintas įvairiais raštais, todėl kaskart atrodo unikaliai ir tinka daugeliui interjero sprendimų. „Dangos raštai atsiranda nuo mentelės potėpių, todėl kiekvienas projektas yra visiškai unikalus. Maišant šią medžiagą dažniausiai naudojamas baltas cementas ir įvairių spalvų mineraliniai pigmentai, todėl dangos spalvinimo, paviršiaus raštų išvaizdos galimybės atsiremia tik į fantazijos ribas.“

Pašnekovas sako, kad mikrobetonas tinka bet kurioje namų vietoje. „Dažniausiai mūsų siūlomą dangą panaudoja laiptams, grindims ir sienoms, bet jai nėra tinkamos ir netinkamos vietos. Labai dažnai šią dangą žmonės renkasi kaip akcentinę sieną, grindis visame name ar sienas vonioje, įskaitant ir dušo kabiną. Esame atlikę nemažai projektų, kai danga dengiama ant lubų“, – pasakoja bendrovės atstovas.

Sudomina išvaizda ir darbų greitis

Nors atrodo moderniai, toks dekoravimo būdas nėra visiškai naujas. Kaip sako pašnekovas, pasaulyje mikrocemento danga žinoma nuo XIX a. 3 dešimtmečio. „Mes šia danga prekiaujame nuo 2014 m. Iš pradžių ją naudojome seniems betoniniams paviršiams atnaujinti. Tačiau Lietuvos rangovai pastebėjo, kad danga yra labai universali ir ją galima naudoti kaip galutinį dekoratyvinį sluoksnį ant visų paviršių. Kartu su mūsų patikimu, didelę patirtį turinčiu rangovu MB „Mikrobetonas“ šią dangą esame panaudoję grindims, sienoms, luboms, dušo kabinoms, industriniuose ir privačiuose projektuose“, – sako B. Šiaučiūnas.

Citata:Labai dažnai šią dangą žmonės renkasi kaip akcentinę sieną, grindis visame name ar sienas vonioje, įskaitant ir dušo kabiną.

„Betono zonos“ atstovo nuomone, žmonės šia danga pirmiausia susidomi dėl betoną primenančios išvaizdos: „Šiuo metu labai populiarėja skandinaviško, lofto stiliaus minimalistiniai interjerai. Daugeliu atvejų betonuoti tik norimą paviršių tiesiog nėra galimybės, brangu ir technologiškai neįmanoma. Naudojant „SINAK Relay“ dangą, betono imitacija atsiranda paviršių dengiant labai plonu (0,7–2 mm) sluoksniu.“

Mikrocementas vertinamas ir dėl darbų paprastumo – norimam paviršiui išgauti nereikia specialios technikos, užtenka kibiro ir mentelės. B. Šiaučiūno nuomone, geriausiam rezultatui pasiekti rekomenduojama naudotis patyrusių meistrų paslaugomis, tačiau šį darbą sėkmingai gali pasidaryti ir nagingesni klientai.

Trečiąja mikrocemento sėkmės priežastimi įmonės specialistas įvardija darbų greitį – betono dangą galima pakloti ir nulakuoti per 1–2 dienas.

Tinka bet koks tvirtas paviršius

B. Šiaučiūnas pasakoja, kad iš cemento, skysto polimero, kvarcinio smėlio ir mineralinių pigmentų sudaryta medžiaga išsiskiria universalumu – ją galima naudoti tiesiai ant plytelių, gipskartonio plokščių, betono, smėlbetonio, hidroizoliacijos, tinko ar kitų negruntuotų paviršių. „SINAK Relay“ danga yra besiūlė, plonasluoksnė, atspari mechaniniam dilimui, šalčio ir šilumos ciklams, nepralaidi vandeniui ir lengvai valoma. Džiūstanti danga visiškai nesitraukia, todėl niekada nebus trūkių“, – medžiagos privalumus vardija B. Šiaučiūnas.

Skirtingai nei kitą betono imitacijos dangą, šią galima kloti ne tik ant sienų, bet ir ant grindų, o jos pagrindui tinka beveik visi stabilūs ir kieti paviršiai: „Dangos sukibimas yra labai geras, todėl ją galima kloti ir ant medžio plokščių, gipso pertvarų, plytelių, betono, smėlbetonio ar metalo.“

Vis dėlto elementarių parengiamųjų darbų išvengti nepavyks. Kad medžiagos sukibimas būtų geresnis, nuo betono danga planuojamų dengti grindų rekomenduojama gerai nuvalyti matomas purvo ar riebalų dėmes, o senus betono ar smėlbetonio paviršius nuplauti aukšto spaudimo vandens srove ir leisti paviršiui visiškai nudžiūti. Nuplautą paviršių patariama apdoroti skystu, aplinkai nekenksmingu cheminiu kietikliu-sandarikliu, kuris sutankina cementinį akmenį, subalansuoja betono, smėlbetonio šarmingumą.

B. Šiaučiūnas atkreipia dėmesį, kad, norint „SINAK Relay“ dangą naudoti drėgnose patalpose, prieš tai būtina įrengti technologiškai teisingą paviršiaus hidroizoliaciją.

Panašiai ruošiamos ir sienos: nuvalomas purvas ir ištrupėjimai, o betono paviršiai papildomai sukietinami cheminiais betono kietikliais.

Užteks poros dienų

Atlikus parengiamuosius darbus, sienų ir grindų dengimo betonu procesas panašus, o visus darbus galima padaryti per dieną ar dvi.

„Betono zonos“ atstovas pasakoja, kad prieš naudojimą „SINAK Relay™“ reikia gerai išmaišyti: „Įprastas santykis: 1 dalis „SINAK Relay™“ polimero, 1 dalis deginto kvarcinio smėlio ir 1 dalis cemento (rekomenduojame naudoti baltą cementą, jei reikia spalvos). Klojant dangą ant sienų ar lubų, galima šiek tiek sumažinti polimero, kad dangos konsistencija būtų tirštesnė. Jei naudojamas pigmentas, jį reikia iš pradžių įmaišyti į SINAK Relay™ polimerą ir tik tada maišyti su sausa dalimi.“ Standartinei betono išvaizdai išgauti į vieną litrą polimero reikia įpilti 6 ml juodo pigmento ir mišinį išmaišyti iki vientisos konsistencijos.

Mikrobetono danga klojama ne mažiau nei dviem sluoksniais. Pirmam sluoksniui specialistai rekomenduoja naudoti stambesnės frakcijos smėlio mišinius (0,2 mm – 0,4 mm – 0,6 mm). Nudžiūvus paviršiui reikia nedelsiant pašalinti bet kokias mentelių ar braukčių paliktas bangeles, linijas. Tam tinka šlifavimo popierius (Nr. 100). „Jei leisite medžiagai džiūti per naktį, gali būti sunku pašalinti paliktus paviršiaus defektus: bangeles, raukšles ir panašiai, todėl šlifuojant tose vietose gali atsirasti patamsėjimų“, – paaiškina B. Šiaučiūnas.

Antram dangos sluoksniui jis pataria naudoti 0,2–0,4 mm frakcijos smėlį – tada dangos paviršius bus šiurkštesnis. „Norint gauti visiškai glotnų paviršių, reikia naudoti malto kvarcinio smėlio miltus. Skirtingų smėlio frakcijų maišymas, cemento, dažų pasirinkimas yra vienas iš meistro išskirtinumo, kūrybinio braižo aspektų“, – pastebi specialistas.

Betono danga klojama plastikinėmis / metalinėmis mentelėmis arba guminėmis /metalinėmis brauktėmis. Norint kuo mažesnio margumo, rekomenduojama lyginti plastikinėmis mentelėmis arba guminėmis brauktėmis.

B. Šiaučiūnas sako, kad dangos džiūvimo trukmė priklauso nuo paviršiaus ir aplinkos temperatūros. „Priklausomai nuo aplinkos temperatūros ir pagrindo, ant kurio klojama galutinė „SINAK Relay™“ medžiaga, dangos eksploatacija galima po 2 valandų. Dangos eksploatacija bus ankstyvesnė, kai danga klojama ant įgeriančio paviršiaus, pvz., betono. Jei danga klojama ant plytelių, hidroizoliacijos ar metalo, ji džius ilgiau.“

Nudžiūvus paskutiniam „SINAK Relay™“ sluoksniui, dangą rekomenduojama padengti specialiu apsauginiu laku. „Betono zonos“ specialistas pataria naudoti SINAK HS-30™ blizgų arba matinį SINAK MATTE-20 laką. Laku padengta danga tampa visiškai atspari dėmėms.

Pašnekovas sako, kad samdant profesionalų rangovą darbų kaina su medžiagomis labiausiai priklauso nuo darbų apimties ir sudėtingumo. „Didesnių projektų kvadrato kaina nuo 35 Eur už m2 + PVM, mažesnių – nuo 45 Eur už m2 + PVM. Suprantama, kad perkant tik medžiagas ir darbus atliekant patiems kaina ženkliai sumažėja“, – skaičiuoja įmonės atstovas.

Tarnaus metų metus

Paklausus, kokį efektą šia technologija galima sukurti, B. Šiaučiūnas sako, kad viskas priklauso nuo meistro, naudojamo kvarcinio smėlio frakcijos, cemento spalvos ir pigmentų. Su skirtingais pigmentais galima išgauti įvairiausias dangos spalvas. Naudojant skirtingų frakcijų smėlį ir meistro techniką glaistant mentele galima išgauti skirtingus dangos raštus, paviršiaus reljefus.

Mikrocementu padengti paviršiai nepakeisdami išvaizdos gali tarnauti metų metus, nors laikui bėgant gali šiek tiek pašviesėti.

Bendrovės atstovas sako, kad dekoratyvinis betonas labai praktiškas, o jo priežiūra – paprasta. Specialiu laku padengta medžiaga nieko neįgeria, todėl valyti jį galima tiek vandeniu, tiek visais chemiškai neagresyviais valikliais. Ryškus privalumas – šioje dangoje nepaliekama siūlių ar sujungimų, kuriuose kaupiasi sunkiai išvalomi nešvarumai.

Anot B. Šiaučiūno, mikrobetono danga atitinka ir tvarumo kriterijus. „Dėl itin plono sluoksnio sunaudojama kur kas mažiau medžiagų, tokių kaip cementas. Kadangi mūsų pagrindinė rinka yra grindys, palygindamas galiu pasakyti, kad kitos cemento pagrindo dangos dengiamos 5–15 mm storio sluoksniu. Dažniausiai jas reikia papildomai mechaniškai apdoroti, todėl reikia papildomos technikos ir įrankių. Mūsų dangai nereikia energijai imlios technikos, paviršių nereikia gruntuoti, dėl jos plonumo medžiagos naudojamos taupiai, o į aplinką nesklinda pavojingos dulkės. Be to, danga yra ilgaamžė, todėl remonto ar naujo instaliavimo tikrai nereikės, taip vėl sutaupoma medžiagų“, – patrauklias produkto savybes vardija jis.

Norint panaikinti pabodusią mikrocemento dangą, rekomenduojama ją nušlifuoti ir nuvalyti specialiais cheminiais preparatais.

Straipsnio komentarai

Siųsti

diedas iš kaimo 10.03 02:20
Ar jau iš betono kojines megzti pradėjo, kad tokiu jaukiu patapo?

Interjeras interjeras