„SIMO.io“
Išmanieji namai – paprasčiau, nei atrodo!
Namas Ir Aš

Gyventi išmaniuosiuose namuose ilgainiui bus taip pat įprasta, kaip turėti vandenį, elektrą ar interneto ryšį, įsitikinęs protingų namų sistemas kuriančios bendrovės „SIMO.io“ vadovas Simanas Venčkauskas. Jis sako, kad išmaniuoju galima paversti bet kurį būstą.

„Galime prisipirkti daug visokių išmaniųjų įrenginių, bet būstas dėl to netaps išmaniuoju, tik kiekvienas įrenginys bus daugiau ar mažiau protingas pats sau, kiekvienas atskirai. Išmaniuoju būstas gali būti vadinamas tik tuomet, kai jis sujungtas į bendrą sistemą, o įrenginiai gali tarpusavyje bendrauti ir sąlygoti vienas kito darbą“, – protingų namų sąvoką patikslina S. Venčkauskas.

Be to, kad išmaniesiems namams reikalinga bendra sistema, svarbu ir tai, kokį poveikį ji daro žmogaus kasdieniam gyvenimui. Namuose įdiegtos technologijos turi palengvinti gyvenimą, suteikti didesnį komforto lygį ir tarnauti nepastebimai: „Dauguma procesų turėtų vykti automatiškai, kad žmogui nieko nereiktų daryti, viskas būtų sureguliuota ir vyktų nepastebimai. Pats būstas žino, kad esu namie, kad man reikalingas šildymas, atitinkamo lygio vėdinimas, apšvietimas, saugumas ir kiti dalykai. Lygiai taip pat jis žino, kada manęs nėra ir ką tuomet turi daryti, gal signalizaciją įjungti, gal šildymą primažinti, gal žolytę palaistyti, duris ir vartus užrakinti. Būstas ne tik prisitaiko, bet kaip objektas gali būti valdomas nuotoliniu būdu.“

Kartu su kolegomis sukurtą išmaniųjų namų sistemą siūlantis specialistas neigia mitą, kad išmanusis namas tik turtingųjų ir tik naujos statybos namuose gyvenančių žmonių privilegija. „Absoliučiai taip“, – į klausimą, ar sename name įmanoma įdiegti išmaniojo namo sistemą, atsako S. Venčkauskas. Tiesa, šiuos darbus jis rekomenduoja derinti prie interjero remonto, nes sistemai įdiegti reikės išvedžioti kabelius, o to be dulkių ir intervencijos į sienas padaryti nepavyks.

Specialistas skaičiuoja, kad prie visų remonto darbų, kuriuos greičiausiai darysite atlikdami įprastą interjero renovaciją, išmaniojo namo sistemos diegimas papildomai pridės 20 proc. darbo ir 20 proc. kabelio. Jo teigimu, pagal „SIMO.io“ sukurtą sistemą sunaudojama nežymiai daugiau nei atnaujinant įprastą elektros instaliaciją. Tiesa, atsiranda papildomų tinklo kabelių, kurie išvedžiojami į loginius sistemos centrus, tačiau, kaip pabrėžia S. Venčkauskas, jo kiekis ženkliai mažesnis nei dirbant senesniais metodais. Pagal specialistų konsultacijas kabelį išvedžioti gali patys šeimininkai ar elektrikas. Tuomet „SIMO.io“ specialistams lieka tik išmaniojo namo sistemos diegimo darbai.

Citata:Dauguma procesų turėtų vykti automatiškai, kad žmogui nieko nereiktų daryti, viskas būtų sureguliuota ir vyktų nepastebimai. Pats būstas žino, kad esu namie, kad man reikalingas šildymas, atitinkamo lygio vėdinimas, apšvietimas, saugumas ir kiti dalykai.

Kurias namo vietas automatizuoti, renkasi savininkas, bet S. Venčkauskas klientams visuomet pataria rinktis visą paketą – taip praktiškiau ir pigiau nei kaskart kviestis meistrus ir retkarčiais prie bendros sistemos prisijungti vis ką nors naujo. Jis sako, kad kiekvienas projektas individualus, tačiau išskiria dešimt vietų, kurias pravartu automatizuoti ir sujungti į bendrą sistemą.

1. Šildymas ir vėsinimas

Galimybė valdyti šildymą ir vėsinimą reiškia ne tik komfortą, bet ir mažesnes išlaidas. Automatizuoti šildymo sistemą nesudėtinga, jei namuose yra centrinis šildymas. „Kad galėtume valdyti šildymą, ant kiekvieno radiatoriaus ar grindinio šildymo kontūro reikia pastatyti elektrinę valdymo galvutę ir kiekvienoje patalpoje turėti temperatūros daviklį. Tuomet patalpose temperatūrą galime reguliuoti individualiai, sukurti krūvas scenarijų, kurie turi vykti jums esant ar jums nesant namuose. Bet svarbiausias dalykas, kad nereikia po visą namą bėgioti ir prisukinėti radiatorių, nes patalpos visada turi skirtingą šilumos poreikį“, – sako S. Venčkauskas. Šis poreikis susijęs su pastato šilumine varža, sandarumu ir orientacija į pasaulio puses. Saulėtą žiemos dieną pietinėje namo dalyje šilta, todėl papildomai šildyti jos galbūt nebereikia. Tokiu atveju sistema į tai reaguoja automatiškai ir radiatorius ar šildymo kontūrus kuriam laikui išjungia, tačiau patalpos, kuriose temperatūra nesiekia norimos temperatūros, šyla.

„Dar maloniau, kai vakare šildymas automatiškai išsijungia, o ryte, tarkime, 7 valandą, vėl įsijungia. Per naktį jūs ramiai išsimiegate, o kai keliatės, viskas pradeda šilti. Tai suteikia didelį komfortą ir sumažina energijos sąnaudas“, – pasakoja išmaniųjų sistemų specialistas.

Išvykus iš namų, telefono programėlėje visą namo šildymo sistemą galima pervesti į ekonominį režimą ir patalpose palaikyti, tarkime, 12 laipsnių temperatūrą.

Turint tik elementarią krosnį integracijos į bendrą sistemą galimybės mažėja, tačiau, kaip sako specialistas, kartais ortakiuose įmanoma sumontuoti elektrines sklendes, kurios gali kontroliuoti į patalpas atiduodamo šilto oro kiekį.

2. Vėdinimas ir drėgmės reguliavimas

Planuojant statyti rekuperatorių, patariama pasikonsultuoti su išmaniosios sistemos diegimo specialistais – jie patars, kaip pasiekti maksimalų komfortą. Prijungtas prie bendros sistemos rekuperatorius tampa jos dalimi, todėl jį galima valdyti per atstumą, užprogramuoti, kad prietaisas automatiškai įsijungtų įėjus į namus ir išsijungtų išėjus. Rekuperatorius pats savaime yra išmanusis įrenginys, tačiau dar didesniam komfortui pasiekti siūloma montuoti sklendes oro padavimo ir ištraukimo linijose, kad atskirose patalpose būtų galima kontroliuoti ventiliacijos intensyvumą ir taupyti energiją. Pavyzdžiui, dieną daugiau vėdinti svetainę, o naktį – miegamąjį.

S. Venčkauskas sako, kad senos statybos būstuose, be rekuperatorių, vėdinimo automatizavimo galimybės mažesnės, bet jų yra. Tokiuose namuose paprastai yra priverstinio ištraukimo ventiliatoriai, valdomi jungikliais arba judesiu. Šie prietaisai gali tapti bendros sistemos dalimi.

Kalbant apie vėdinimą, aptariamas ir drėgmės reguliavimo klausimas. Turint rekuperacinę sistemą, prie jos galima prijungti oro drėkintuvą. Remdamasis asmenine patirtimi, pašnekovas rekomenduoja drėkintuvą, veikiantį virdulio principu, kai iš vandens talpos į rekuperacinę sistemą išpučiami verdančio vandens garai. Drėkintuvą galima valdyti telefonu arba automatizuoti – susieti su patalpose esančiais jutikliais. Tuomet jis veiks atsižvelgdamas į jų parodymus.

Prie bendros namo sistemos galima prijungti ir mobiliuosius vandens drėkintuvus. Tokiu atveju sistema atsiųs pranešimą, kad kažkurioje patalpoje oro drėgnumas mažesnis, nei pageidaujama, tačiau vandenį vis tiek teks keisti rankiniu būdu.

3. Signalizacija

Signalizacijos sistemą S. Venčkauskas vadina itin svarbia išmaniojo namo dalimi. Prie jos jungiami ne tik langų ir durų davikliai, vaizdo kameros, bet ir dūmų bei užliejimo davikliai. Pastarieji ypač pravartūs nuolatos negyvenamuose namuose. Be užliejimo daviklių, specialistas visuomet rekomenduoja pagrindiniame vandentiekio vamzdyje statyti elektra valdomą vožtuvą. „Jei įvyksta avarija, jis automatiškai uždaromas ir išvengiame nuostolių. Be to, į telefoną atsiunčiamas pranešimas apie incidentą. Taip pat su gaisro davikliais – jei yra dūmų, gausite pranešimą, kad toje vietoje suveikė daviklis, be to, pamatysite bendrą situaciją, kas dar suveikė. Gal šalia to dar ir langas atidarytas“, – aiškina išmaniojo namo sistemas diegiančios įmonės vadovas.

Be to, langų, durų, judesio ir kiti davikliai, integruoti į bendrą sistemą, tarnauja kuriant įvairius automatizavimo scenarijus.

Kai yra klasikinė signalizacija, visi davikliai vedami į signalizacijos centrą. Didelio ploto name tam sunaudojama daug kabelio. „SIMO.io“ šiuo atveju naudoja artimiausią name esantį loginį centrą, taip taupant kabelį ir diegimo darbų kaštus.

4. Durų užraktas

S. Venčkausko nuomone, sistemos valdomas durų užraktas – didelis patogumas, tačiau jis pripažįsta, kad klientai į šią idėją dažnai žiūri nepatikliai. „Daug kas nori turėti šarvuotas duris su devyniais užraktais. Tačiau tiesa yra tai, kad, jei pirmame aukšte yra bent vienas langas, bet kuriam įsibrovėliui daug patogiau eiti per langą nei per duris. Tikro vagies šarvuotos durys nesulaikys. Tokiu atveju paprasta elektrinė spyna, kurią galima valdyti iš išmaniojo namo sistemos, – labai logiškas dalykas. Kartais žmonės sako, tebūnie elektrinė spyna, bet turėsiu ir paprastą, kad kur nors išvažiuodamas galėčiau duris užrakinti tikru raktu“, – šypsosi išmaniosios sistemos kūrėjas.

Tačiau pasitaiko ir klientų, norinčių savo namų duris rakinti naudojant pirštų atspaudus ar veido atpažinimo technologijas. Specialistas šių sprendimų nerekomenduoja. Visa tai skamba gražiai, atrodo įspūdingai, bet realybė yra ta, kad pirštų atspaudų skaitytuvas žiemą tampa nepraktiškas ir gali apskritai nustoti tinkamai veikęs, o vaizdo atpažinimo technologijas yra labai lengva apgauti panaudojant paprasčiausią nuotrauką, spausdintą ant lapo popieriaus.

Elektrinei spynai valdyti rekomenduoja naudoti programuojamus magnetinius raktelius ar korteles. Be to, duris galima atidaryti ir naudojantis išmaniąja programėle.

Namuose apsistojusiems svečiams galima suteikti laikiną prieigą tiek programėlėje, tiek su magnetiniu rakteliu ar kortele, jiems išvykus prieigą panaikinti.

Kad ir koks išmanus bebūtų durų užraktas, rekomenduojama pagalvoti ir apie seną laiko patikrintą būdą – atsargines duris, rakinamas paprastu raktu, kurį galima „pasislėpti po tuo akmeniu, kurį žinote tik jūs“.

5. Garažo ir kiemo vartų valdymas

Vartų prijungimą prie bendros sistemos S. Venčkauskas vadina superpatogiu. Vien dėl klasikinės situacijos, kai vartų pultelis visada yra nežinia kur. Turint išmaniąją sistemą, vartus galima valdyti telefonu arba suprogramuoti taip, kad jie atsidarytų patys, matydami grįžtantį automobilį ir užsidarytų išvykus. Nuotolinė vartų atidarymo funkcija patogi ir tuomet, kai norime ką nors įleisti į kiemą mums nesant namuose, pavyzdžiui, kurjerį.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000259867_1

6. Apšvietimas

Apšvietimo automatizavimas kuria daugybę galimybių ir, pasak „SIMO.io“ įkūrėjo, kai kuriems klientams tai yra svarbiausia išmaniosios sistemos dalis: „Apšvietimu namuose galima sukurti daug magijos ir sugalvoti visokiausių sprendimų. Dabar yra RGB šviestuvų, LED juostų, kurias galima valdyti, sukurti įvairiausias nuotaikas. O pačiu magiškiausiu, kalėdiniu, laikotarpiu labai patogu turėti bent keletą valdomų elektros lizdų lauke ir viduje. Tuomet sistema atėjus nakčiai galės automatiškai įžiebti kalėdinius papuošimus, vidurnaktį juos išjungti, 6 valandą ryto vėl įjungti, o visiškai prašvitus ir vėl išjungti. Sutaupysite elektros energijos ir sukursite jaukią kalėdinę nuotaiką sau ir kaimynams.“

Be estetinių galimybių, sistemos kūrėjai siūlo reguliuoti apšvietimo režimus, pasitikrinti, ar išvykus iš namų niekur nepalikome degančios šviesos, nesant namuose automatiškai degiojant šviesas sudaryti gyvenamo namo įspūdį, valdyti viso namo ir kiemo apšvietimą, pagal poreikį susikurti budintį apšvietimą ir t. t.

7. Užuolaidų ir žaliuzių valdymas

Rankomis nuleisti žaliuzes ar atsitraukti užuolaidą nėra sudėtinga, tačiau, kaip teigia S. Venčkauskas, jų prijungimas prie išmaniosios sistemos – papildomas džiaugsmo suteikiantis patogumas. „Dabar visi esame pratę prabusti nuo žadintuvo, bet galime padaryti taip, kad vietoje žadintuvo ryte atsitraukia užuolaidos ir įsijungia muzika. Gal tikrai smagiau“, – sako išmaniosios sistemos kūrėjas ir prisimena klientą, kuris dėl išmaniosios sistemos apsisprendė, sužinojęs, kad ryte nubudus kambaryje gali atsitraukti užuolaidos, o virtuvėje įsijungti kavos aparatas. „Visi esame skirtingi, ir tai labai gražu ir smagu. Kartais patys stebimės, kokių idėjų žmonės gali pasiūlyti“, – šypteli įmonės vadovas.

8. Elektros energijos taupymas

Kalbant apie išmanųjį elektros energijos taupymą, taisyklė paprasta: kuo daugiau įrenginių sujungiama į sistemą, tuo daugiau jų galima išjunginėti, kuo daugiau prietaisų nenaudoja energijos, kai tai yra nebūtina, tuo daugiau sutaupoma. Naktinis režimas, dieninis režimas, atostogų režimas – variantų begalės ir visi jie sukuriami individualiai.

9. Saulės energija

Elektros rinkos liberalizavimas išmaniojo namo kūrėjams tapo dar viena galimybe sukurti kažką įdomaus. Turintiems saulės kolektorius ar nuosavą vėjo jėgainę ir galimybę elektrą saugoti baterijose galima pasiūlyti elektrą vartoti išmaniai ir netgi užsidirbti. „Pagal tai, kaip biržoje kinta elektros kaina, galime jums išmaniai reguliuoti energijos vartojimą ir gaminimą. Jeigu namuose yra galimybė pagamintą elektrą saugoti baterijose tuo metu, kai biržoje kaina palyginti nedidelė, elektrą vartojame ir įkrauname baterijas, o tada, kai elektros kaina didelė, elektrą atiduodame į tinklą. Dar nesame to realiai išbandę, nes kol kas Lietuvoje nėra elektros tiekėjo, galinčio pasiūlyti elektros tiekimo planą su realiu laiku kintančia kaina, bet tikime, kad tai tik laiko klausimas, o mes esame pasiruošę tokį „žaidimą“ suprogramuoti“, – teigia specialistas.

10. Laistymo sistema

Pašnekovo teigimu, įdiegti protingą laistymo sistemą paprasčiau, nei atrodo. Ant pagrindinio namo vandentiekio vamzdžio montuojamas elektrinis vožtuvas. Tas pats, kurį specialistai rekomenduoja sumontuoti norint išvengti užliejimo trūkus vamzdžiui. Nuo šio vamzdžio galima montuoti į lauką išeinančias atšakas ir papildomus vožtuvus. Tuomet po sklypą išvedžioti purkštukus, žarną šiltnamiui laistyti ir pan.

Turint šią įrangą programuotojai gali sukurti įvairias laistymo programas. „Kai teritorija nėra didelė, paprastai laistymui užtenka vieno kontūro, kurį atidarius viskas pasilaistys. Jei sklypas didesnis, vandens tiekimo galios ir vieno kontūro viskam palaistyti nepakanka. Iš pradžių tenka laistyti vienu kontūru, po to kitu, kažkuriuo kontūru gali tekti laistyti ilgiau, nes jis dengia didesnį plotą. Kai turime galimybę valdyti laistymo kontūrus, išmaniojoje programėlėje galima susikonfigūruoti laistymo programą ir susireguliuoti, kuriuo paros metu ir kiek kartų per parą laistysite“, – pagrindinį sistemos veikimo principą aiškina specialistas. Sistema pati įvertina drėgmės kiekį bei orų prognozę, todėl po lietaus arba esant lietaus prognozei netolimoje ateityje gali padėti sutaupyti vandens, nuspręsdama, kad laistyti nebūtina.

Pašnekovas sako, kad labai patogu turėti ir tokius paprastus dalykus kaip galimybę telefonu trumpam sustabdyti laistymo programą, kai per veją bėgame į šiltnamį nusiskinti daržovių, ar pagal poreikį telefonu valdyti į lauką išvestus vandens kontūrus, skirtus lauko baseinui ar kitai vandens talpai pripildyti.

„SIMO.io“ sistemos išskirtinumas ir principai

• Išmanioji sistema veikia autonomiškai tik namo viduje. Jokia informacija nesaugoma duomenų „debesyse“. Iš išorės sistema prieinama tik šifruotu ryšiu ir tik tiems, kam suteikiamos tokios teisės.

• Vartotojams galima suteikti skirtingo lygio teises – vartotojų vaidmenis. Tai patogu turint vaikų ar namuose sulaukus svečių. Savininkui leidus prie sistemos gali jungtis ir ją įdiegusi komanda bei nuotoliniu būdu atlikti pageidaujamas sistemos korekcijas.

• Kad būtų užtikrintas sklandus darbas, sistema atlieka savo pačios stebėseną. Dingus elektrai įsijungia avariniai maitinimo šaltiniai, kurie sugeba iki 24 val. palaikyti sklandų darbą. Vartotojai gauna pranešimus apie elektros tiekimo ar interneto sutrikimus. Net jei sistema išsijungtų, atsiradus elektrai viskas veiktų toliau. Dingus internetui, sistema toliau veikia ir gali būti valdoma „Wi-fi“ ryšio padengimo zonoje.

• Išmanioji „SIMO.io“ sistema gali būti jungiama bevieliu ryšiu, tačiau saugumui ir stabilumui užtikrinti rekomenduojama jungti kabeliu.

• Sistema sukurta naudojant moderniausias atvirojo kodo informacines technologijas ir įmonės specialistų suprojektuotus elektroninius valdiklius. Atvirojo kodo sistemos, kurias gali stebėti viso pasaulio programuotojai, stipriai sumažina klaidų ir virusų tikimybę.

• Įmonė griauna mitą, kad profesionali išmaniojo namo sistema kainuoja bent 20 tūkst. eurų. Mažindami reikiamos įrangos kiekį ir perimdami kitų specialistų vaidmenis, jie siūlo kelis kartus pigesnį išmaniojo namo paketą.

• Išmaniajai sistemai suteikiama 10 metų garantija ir priežiūra.

Technologijos technologijos