Bendrovė
Ar grindinis šildymas yra efektyvus, o gal būtinas?
Namas Ir Aš

Šiuolaikiniuose namuose ir naujos statybos objektuose bemaž visur pastebimas grindinis šildymas. Jo suteikiamas komfortas niekam nekelia abejonių. Tačiau pasigirsta ir gana skeptiškų nuomonių. Pavyzdžiui, kad šis būdas – tik maloni iliuzija, tačiau realiai namų jis nešildo taip efektyviai, kaip radiatoriai. Kaip yra iš tiesų?

INDUSTEK UAB specialistai mano kitaip. Išsiaiškinkime, ar šis šildymas yra efektyvus, o gal net būtinas pasirinkimas namams, kuriuose norisi komforto.

Efektyvi šildymo sprendimų kombinacija – raktas į sėkmę

Dažnai grindinio šildymo sprendimų kritikais tampa tie, kurie šio šildymo sprendimo net neturi. Pasak specialistų, nusistatymas prieš grindinį šildymą ir jo galimybių neišnaudojimas nėra tikslingas, mat, lyginant su kitais, tradiciniais, sprendimais, jis turi daug privalumų. Be to, suderinus grindinį šildymą su kitais efektyviais sprendimais, gautas rezultatas gali prisidėti ne tik prie komforto namuose, bet ir mažesnių šildymo sąnaudų.

„Jeigu tiesiog įvertinsime grindinio šildymo fizikinius dėsnius, galime iš karto pastebėti, kad šiluma patalpoje per grindis sklinda tolygiai. Tai – labai svarbi efektyvios šildymo sistemos sudedamoji dalis. Turbūt daugelis, kurie gyvena nerenovuotuose daugiabučiuose ar senos statybos namuose su radiatoriniu šildymu, pastebėjo, kad šildymo sezono metu zonos arti radiatorių yra daug šiltesnės nei priešingi kampai. Dėl to radiatorinis šildymas gali būti labai neefektyvus, o ekspertai vienareikšmiškai sutaria, kad būtent neefektyvumas yra vienas pagrindinių didelių sąskaitų už šildymą kaltininkų“, – sako Vaidas Ragaišis, INDUSTEK UAB vadovas.

V. Ragaišis pastebi, jog, įsirengus efektyvų grindinį šildymą, patalpos oro temperatūra gali būti net iki 2 °C žemesnė nei su kitais šildymo sprendimais. Tokiomis sąlygomis tie, kurie yra namuose, vis tiek jaustų didelį komfortą. Eksploataciniu laikotarpiu tai yra puikus privalumas, leidžiantis sutaupyti, kadangi nereikia tiek daug ir tiek ilgai kaitinti radiatorių.

Citata:Jeigu tiesiog įvertinsime grindinio šildymo fizikinius dėsnius, galime iš karto pastebėti, kad šiluma patalpoje per grindis sklinda tolygiai. Tai – labai svarbi efektyvios šildymo sistemos sudedamoji dalis.

O kas, jeigu pavyktų mažesnius šildymo poreikius suderinti su efektyviausiai šilumą generuojančiu sprendimu – šilumos siurbliais „oras–vanduo“ „Daikin Altherma“? Jis, lyginant elektros ir atsinaujinančios energijos sąnaudų santykį, efektyviausiai pagamintų šilumą, reikalingą šilumokaičiui, tekančiam grindimis, pakaitinti iki 28–35 °C cirkuliacinės temperatūros. Norite dar efektyvesnio naudojimo? Dauguma „Daikin Altherma“ „oras–vanduo“ sistemų yra suderinamos su saulės kolektoriais. Dėl to elektros energijos dalis, reikalinga šilumokaičiui šildyti, yra gaunama dar pigiau ir sąnaudos dar labiau sumažėja. Palyginti su tradiciniu kietojo kuro katilu ir radiatoriniu šildymu, sąnaudos mažėja, o efektyvumas didėja atitinkamai.

Tad, jeigu suderinsite grindinį šildymą su šilumos siurbliais „oras–vanduo“, gausite maksimalią naudą.

Kada labiausiai apsimoka rinktis grindinį šildymą?

Visgi šildymo sprendimų panacėja grindinio šildymo nepavadinsi. Nors labai dažnu atveju tai yra itin efektyvus ir jūsų piniginei bei namams naudingas sprendimas, tam tikromis sąlygomis gali būti daug efektyvesnių sprendimų arba išlaidos grindiniam šildymui atsipirktų per lėtai.

Trumpai apibendrinant, grindinis šildymas apsimoka ten, kur kartu įrengiamas ir efektyvus šilumos siurblys „oras–vanduo“. Tik efektyviai generuojama šiluma, panaudojama šilumokaityje, gali būti pakankama finansinė paskata rinktis grindinį šildymą, kuris kitais atvejais gali nebūti toks efektyvus.

Jeigu neplanuojate didelio remonto arba namus ką tik įsirengėte, vargu ar apsimokės išgriauti visas grindis, kad įrengtumėte grindinio šildymo sistemą. Tai – didelė ir ilgalaikė investicija, kurios nauda turi būti apsvarstyta visu 100 proc. Nors šilumos siurbliai „oras–vanduo“ iš „Daikin Altherma“ gamos puikiai tinka ir konversijai bei gali būti suderinami su radiatoriniu šildymu, visgi yra tam tikrų apribojimų. Kaip jau minėjome, ne visi nori ir ne visi ryžtasi visiškai keisti šildymo sprendimą į „oras–vanduo“ sistemą, kuri skleistų šilumą per grindis. Nors kietojo kuro katilus keisti į grindinį šildymą tikrai gali apsimokėti, „oras–oras“ sistemos arba dujiniai katilai tikrai būna gan efektyvūs tinkamai suprojektavus šildymo sistemą. Dėl to pakeitus juos į „oras–vanduo“ sistemą, pasak INDUSTEK specialistų, pokyčių atsiperkamumas galėtų būti daug lėtesnis.

Padeda įgyvendinti interjero ar įrengimo viziją

Turime būti atidūs tam faktui, kad šildymo sprendimų įgyvendinimas kartais gali prasilenkti su estetika. Įsirengiant didelius vidaus „oras–oras“ siurblių blokus, kurie stovi viduje, arba montuojant radiatorius, dažnai tenka aukoti ne tik estetiką, bet ir erdvę. Tai gal ir nėra didelė problema kiekvienam (-ai), tačiau, jeigu yra galimybė to išvengti ir turėti tiek pat, jeigu ne dar efektyvesnį mikroklimato valdymo sprendimą neužimant tiek erdvės, kodėl gi tuo nepasinaudojus, tiesa?

Verta paminėti ir tai, kad, įrengus grindinį šildymą, jokie blokai ar objektai nefigūruoja išorėje. Viskas sumontuojama po grindimis, todėl planuoti patalpų interjerą ir dizainą daug lengviau.

Nedideliuose butuose arba ten, kur norisi kuo efektyviau išnaudoti erdvę, tikrai verta rinktis grindinį šildymą, kadangi apribota erdvė mažintų komfortą. Štai, pavyzdžiui, „Daikin Altherma“ „oras–vanduo“ sistemos bloką galima montuoti ir ant grindų, ir ant sienos. Ant grindų jis užims vos ~ 0,37 kv. m ploto. Stilingas ir neatbaidantis siurblio dizainas leidžia su pasitikėjimu statyti „Daikin Altherma“ „oras–vanduo“ įrenginį beveik bet kurioje vietoje, nesibaiminant, kad bus sugadinta bendra patalpos ar namų estetinė visuma. Jokių vamzdžių, jungčių ar į akis krintančių mazgų.

Investicija į komfortą, stilių ir energijos taupymą

Šiuolaikiniai namų savininkai pageidauja įrangos, kuri ne tik gerai veikia, bet ir nepriekaištingai atrodo. „DAIKIN Altherma“ naujos kartos šilumos siurbliai „oras–vanduo“ sparčiai populiarėja Lietuvoje. Tai lemia trys veiksniai. Pirma – didėjantis namų energinis efektyvumas, antra – šildymo kaina, trečia – šiuolaikinio patogaus gyvenimo standartai neapsiriboja vien tik išlaidomis per šaltąjį sezoną, vis svarbesnis tampa komfortiškas mikroklimatas namuose tiek žiemą, tiek vasarą. Šiuolaikinis šilumos siurblys ne tik šildo žiemą, vėsina vasarą, bet ir ruošia karštą vandenį ištisus metus. Taip užtikrinamas idealus mikroklimatas 365 dienas per metus.

Lietuvos gyventojai jau spėjo įvertinti DAIKIN už ekonomiškus, ergonomiškus, stilingus, patikimus ir aplinką tausojančius sprendimus:

· „Daikin Altherma“ 3 šilumos siurbliai („oras–vanduo“)

· Geoterminiai / Gruntiniai šilumos siurbliai

· Hibridiniai šilumos siurbliai („oras–vanduo / dujos / saulė“)

· Dujiniai katilai

· Monoblokas („oras–vanduo“)

Daugiau informacijos www.industek.lt.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Technologijos technologijos