Lentyna „Nermada“. nkuku.com
Tvarkingi namai net remonto įkarštyje: tvarkos specialistės patarimai
Laura Čiginskaitė

Tiek naujakuriams, tiek atnaujinantiems savo būstą neretai tenka paragauti gyvenimo statybų aikštelėje. Norint kuo skubiau persikelti ar tiesiog atnaujinti savo namus kartais tenka gyventi viename kambaryje, kol kituose vyksta remontas. Kiekvienas tai patyręs žino, kad palaikyti tvarką ir puoselėti jaukumą tokiu laiku – nelengva užduotis.

Lektorė, knygos „Tvarkos maniakės išpažintis“ autorė Giedrė Bagdonienė ramina, kad net ir šiuo metu gali pavykti pasirūpinti namų tvarka, tačiau reikia prisiminti kelias taisykles.

Prisiminkite, kodėl pradėjote remontą

Neretai įsisukus į namų atnaujinimo ar įrengimo darbus, aplanko nuovargis, o tuomet ima erzinti ne tik paviršius nuolat padengiančios dulkės, bet ir aplanko mintis, kam aš tai iš viso pradėjau. „Labai dažnai pradėjus remontą aplanko nepasitenkinimas, beviltiškumo jausmas, pyktis, nes aplinkui vyksta darbai, o toliau tenka gyventi lyg ir normalų, įprastą gyvenimą. Tai atneša labai daug iššūkių, tačiau, jeigu prisimename, kad tai laikinas etapas, kuris yra skirtas mūsų gyvenimui pagerinti, tada visas šitas procesas, tiek tvarkos, tiek jaukumo kūrimas namuose, kuriuose vyksta remontas, tiek visos dulkės yra išgyvenamos“, – drąsina tvarkos specialistė.

Kuo mažiau daiktų

Remontuojant namus tvarką palaikyti padeda minimalizmo principas. Jį prisiminti rekomenduoja ir G. Bagdonienė: „Prieš pradėdami remontą, pasilikite minimaliai daiktų, iš tų erdvių, kurios turės būti atlaisvintos remontui, tikėtina, reiks išnešti viską ir tai negali būti sugrūsta į tą patį kambarį, kuriame tikimės gyventi, todėl reikėtų pagalvoti apie papildomą erdvę – sandėliuką ar garažą.“

Svarbu pagalvoti, ko tikrai prireikia kasdien, ir prisiminti, kad remonto metu, tikėtina, namuose nesilankys svečiai, tad neverta apsikrauti papildomais indų komplektais ar interjero dekoracijomis, visi daiktai turi būti funkcionalūs.

Minimalizmas

Puoselėti jaukumą remonto metu – iššūkis, tačiau G. Bagdonienė pataria vadovautis minimalizmo principais. „Kuo mažiau turėsime daiktų, kuo daugiau jų bus paslėpti spintelėse arba spintose, tuo daugiau turėsime jaukumo. Netvarkos ir nejaukumo jausmą sukuria apkrauti paviršiai, dėžėmis nusėtos grindys, gausybė daiktų, kurie yra skirtingų kategorijų ir yra laikomi vienoje vietoje“, – pataria ji. Svarbu pasirūpinti, kad visi kiti daiktai, kuriuos nusprendėte laikinai perkelti, būtų lengvai pasiekiami, nors ir ne pagrindinėje namų erdvėje.

Daiktų kategorijos

„Kiekvienas daiktas grįžta į savo vietą“ – paprasta, tačiau kartais pamirštama taisyklė, kuri padeda ir chaose sukurti tvarką. Lektorė rekomenduoja tos pačios kategorijos daiktus laikyti kartu, o ne išskirstytus po įvairius stalčiukus. Tam galite pasitelkti įvairias dėžes, geriausiai tinka permatomos, taip pat ant jų naudinga užrašyti, kokius daiktus ten galite rasti. Kartais specialūs maišeliai ar dėžės daiktams gali tapti ir interjero akcentu, vietą namuose rasiančiu ir po remonto.

Jeigu erdvė, kurioje remonto metu virs gyvenimas, yra gana maža, pagalvokite apie pastatomas lentynas, jose patogiai galėsite sutalpinti daugiau dėžių ir jos liks lengvai pasiekiamos.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras