Gamintojų fotografijos
Ryškūs potėpiai
Agnė Paulauskienė

Niekas kitas erdvei nesuteikia tiek gyvybės ir išskirtinumo kaip ryškūs objektai. Visgi kaip sėkmingai, kuriant interjerą, suvaldyti spalvas ir kaip pajausti, kokios detalės labiausiai tinka jūsų namams? Praktiškais spalvų pasirinkimo patarimais dalijasi studijos „Studio S and“ architektė ir interjero dizainerė Audinga Andruškevičiūtė.

Kuriant erdvių dizainą spalvų bijoti nereikia. Nors balta interjero spalva yra labai populiari, nes dažnai padidina erdvę ir suteikia tam tikro lengvumo ir šviesos, padauginus jos, erdvė gali virsti sterilia ir nejaukia. Natūralios spalvos interjere gali padėti sukurti tam tikrą atmosferą, darančią įtaką žmogaus savijautai ir veiklai. Ypač svarbu, kaip spalvos sąveikauja su natūraliu ir dirbtiniu apšvietimu, tekstūromis.

Smagu interjere tapybiškai įpinti ryškesnių spalvų, ypač laikinų objektų. Tai suteikia erdvei charakterio, žaismingumo. Svarbu, kad šios detalės atitiktų šeimininkų vertybes ir skonį, o ilgainiui nepradėtų varginti. Jų žavesys iš dalies ir yra erdvės akcentų kūrimas su galimybe juos lengvai keisti, kai kinta skonis, nuotaika ar metų laikas.

BALDAI

Kuriant erdves, rekomenduojame visoms integruotoms detalėms naudoti natūralias, žemės spalvas ar baltus atspalvius. Tačiau natūralios spalvos nebūtinai reiškia neutralias spalvas. Jos gali būti ir labai sodrios, tamsios, tarkime, sodriai žalia, vyšninė, medžio, betono, sieros spalvos. Šviesios spalvos tarsi padidina erdvę, o tamsesnės kuria intymią atmosferą. Smagiausia, kai spalvos atskleidžia interjere naudojamas natūralias medžiagas, laikui bėgant šiek tiek keičia savo atspalvį ir charakterį, dėvisi taip atspindėdamos ir namų istoriją.

Spalvų pasirinkimas labai priklauso ir nuo dirbtinio bei natūralaus apšvietimo, kuris per parą kinta. Todėl siūlome rinktis natūralių medžiagų ir žemės spalvų integruotus baldus. Laisvai pastatomi baldai gali būti ryškesni, suteikti interjerui žaismingumo. Pasikeitus nuotaikai ar skoniui, juos lengviau pakeisti. Svarbu, kad tokių akcentų erdvėje neatsirastų per daug. Ypač smagu, jei kiekvienas baldas turi ir savo charakterį, istoriją bei prasmę.

ŠVIESTUVAI

Šviestuvai gali tapti viena svarbiausių interjero detalių, kadangi jie kartu atlieka apšvietimo funkciją, kuria nuotaiką ir patys gali tapti skulptūrišku erdvės akcentu. Svarbu atskirti, kurie šviestuvai bus akcentiniai, o kurie foniniai, neutralūs, įsiliejantys į aplinką. Nereikia bijoti rinktis didelių akcentinių šviestuvų, tik svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokią šviesą jie skleidžia. Interjero spalva priklausys ir nuo pasirinktų lempučių skleidžiamos šviesos – šiltos ar šaltos. Svarbu ir tai, kokios spalvos ar tekstūros fone šviestuvai bus komponuojami.

AKSESUARAI

Aksesuarai – lengviausias būdas kurti nuotaiką, suteikti interjerui spalvų neįsipareigojant ilgam laikui, juk juos galima dažnai keisti. Svarbu pasirinkti kelis svarbius akcentus, neapkrauti erdvės begale daiktų. Geriausia, jei jie kartu ir atlieka tam tikrą funkciją, yra rankų darbo su savo netobulumu ar turi šeimininkams svarbią istoriją. Aksesuarų spalvų derinti nebūtina.

TEKSTILĖ

Pagalvokite, kokią funkciją atliks namų tekstilė. Tarkime, jei ji taps svetainės akcentu ar aksesuaru, tuomet spalvų, net ir labai ryškių, bijoti nereikia. Žinoma, jei ryškių daiktų nėra per daug. Kalbant apie miegamųjų tekstilę, pavyzdžiui, užuolaidas, patalynę, geriau rinktis žemės, natūralius atspalvius, kadangi šis kambarys skirtas poilsiui ir miegui. Svarbu ir miegamojo orientacija – šiaurinėje pusėje natūrali šviesa bus šaltoka, melsva, tad čia geriau rinktis sodresnes spalvas, nes šviesios spalvos čia atrodys blankiai. Iš pietų pusės krentanti šviesa tarsi paryškina sodrias spalvas, o šviesios spalvos tokioje šviesoje dar labiau nušvinta. Renkantis miegamojo tekstilę svarbu atkreipti dėmesį, kaip į kambarį patenkanti natūrali šviesa sutaria su paviršių spalvomis, tekstūromis, kaip keičia jų įspūdį ir nuotaiką.

Interjeras interjeras