Gamintojų fotografijos
Natūralumo pojūtis
Agnė Paulauskienė

Ieškodami natūralumo, šilumos ir jaukumo namams dažniausiai renkamės medinius baldus, aksesuarus ar net apdailos elementus. Mediniai daiktai dažniausiai pasižymi funkcionalumu, ilgaamžiškumu ir lakoniškomis formomis. Kaip juos visus suderinti tarpusavyje ir kaip išlaikyti autentišką interjerą, pataria interjero dizainerė, viena iš interjero studijos NOI įkūrėjų Aistė Mickevičienė.

Ne paslaptis, kad Skandinavijos šalių gyventojai pirmenybę teikia mediniams daiktams. Ne veltui – moksliškai įrodyta, jog pasirenkamų baldų medžiagas lemia klimatas ir vidutinė metų temperatūra. Tad visiškai nenuostabu, kodėl dauguma iš mūsų savo namuose trokštame medinių detalių, o, pavyzdžiui, italų žvilgsnis pirmiausia krypsta į ikoniškus stiklinius, akmeninius ar metalinius objektus.

Medis – vienas populiariausių akcentų, dominuojančių interjeruose. Dėl savo natūralumo, ekologiškumo ir išliekamosios vertės jis visada buvo ir bus interjero dalis. Medis namams suteikia jaukumo, o jauku tai, kas pasiekia mus iš gamtos. 2020-ieji ne išimtis – gamtos įkvėptas natūralumas vis dar išlieka ryški interjero ir baldų dizaino tendencija.

Medžio apdirbimo ir panaudojimo galimybės neribotos. Jo ilgaamžiškumas garantuoja, kad mediniais interjero elementais galėsime džiaugtis daug metų. Be to, medinius dirbinius įmanoma restauruoti, perdirbti ir taip prikelti naujam gyvenimui. Šios savybės leidžia unikalius gaminius palikti kaip paveldą su į jį įsigėrusia istorija kitoms kartoms.

Žinoma, kuo medis natūralesnis ir mažiau apdirbtas, tuo jis įdomesnis savo unikaliomis tekstūromis: šakų žymėmis, trūkiais, nelygumais. Tam tikrame interjere visa tai laikoma ne trūkumu, o dideliu privalumu.

Nesu mačiusi nė vieno užbaigto interjero be kavos staliukų. Jie, kaip ir taburetės, gali būti naudojami įvairiose vietose ir turėti daug kitų paskirčių. Įprastai priešais sofą madinga ir žaisminga statyti po kelis skirtingo aukščio ir dydžio staliukus, kurie prireikus gali būti patraukti į šoną. Tačiau vis dažniau užsakovai renkasi mažus šoninius staliukus, kad nereikėtų lenktis padėti geriamos kavos puodelį ar žurnalą. Ant šoninių staliukų viskas gali būti patogiai pasiekiama ranka. Be to, staliukų vis dažniau atsiranda jau ir vonios kambariuose, kurie patogūs naudoti gulint vandenyje. Jų dažnai rasime ir šalia lovos miegamajame.

Labai geras ir patogus sprendimas – įsigyti konsolinį staliuką, kuris gali atlikti tiek kosmetinio, tiek darbo stalelio funkciją.

Jaukumas – asmeninis dalykas, kurį kuriant reikia įdėti daug meilės. Visi žinome, kiek per daug metų prisikaupia įvairių mažmožių, mielų smulkmenų ir daiktų. Viskam tvarkingai sudėti puikiai tinka įvairios medinės lentynos, indaujos. Dažniausiai tokie baldai yra statomi akcentinėse interjero vietose – tai lyg maži šeimyniniai altorėliai, kuriuos svečiai visada pastebi.

Medžio panaudojimo interjere būdų yra begalė, todėl gamintojai gali išgauti tokią baldo formą, kuri geriausiai tiks Jūsų erdvėje. Dabar ypač madingas unikalumas, todėl frezavimas staklėmis, sukuriant norimą piešinį ar ritmišką raštą, atvirą, lengvą ar uždarą subtilesnį ažūrą, yra labai populiarus. Būtent gaminant stilingas indaujas ir komodas ši technologija ir taikoma plačiausiai. O ir pats baldas gali tapti išskirtiniu namų akcentu. Siekiant interjero užbaigtumo, baldų piešinius ir raštus galima atkartoti ant sienos, padengtos tokios pat spalvos ir rašto medžio imitacijos plokšte.

Kėdės – be galo svarbi interjero detalė. Pagrindinis reikalavimas – jos turi būti patogios, kad neprailgtų šeimos pasisėdėjimas. Šių baldų interjeruose buvo jau prieš daug metų, todėl nesuklysiu teigdama, jog juos galima vadinti namų klasika. Medinės kėdės yra ilgaamžės, o kiekvienas prisilietimas (net vaiko pamarginimas pieštuku ant sėdynės) tampa savotiška šeimos istorija. Bet kuriuo atveju tokią istoriją galima paslėpti kėdes atnaujinus – nušveitus ar nudažius. Šeimos, turinčios didelį valgomąjį ir norinčios išskirtinesnio, tik jiems būdingo ir savito sprendimo, gali rinktis skirtingų formų bei spalvų kėdes. Svarbiausia pajausti, kad būtent tokia kėdžių ritmika ir išdėstymas šeimai bus priimtini, džiugins akį ir širdį. Mano patarimas visiems – taburetė yra nostalgiškas kūrinys ir didelis kasdienis pagalbininkas! Ji gali būti vienas patogiausių ir funkcionaliausių daiktų namuose. Kas gali nenorėti ar neturėti tokio puikaus baldo kaip TABURETĖ?

Medis nėra tradicinė medžiaga šviestuvui, tačiau naudojant šiuolaikines technologijas viskas įmanoma. Vis dėlto žmonėms, norintiems namuose turėti pakabinamą medžio lukšto šviestuvą, reikėtų jį derinti subtiliai, pasikonsultuoti su interjero dizaineriu ir pagalvoti apie praktiškumą. Medinių šviestuvų priežiūra ir ilgaamžiškumas gerokai skirsis nuo medinių baldų ar kitų apdailos detalių.

Net ir smulkiausiose detalėse slypi namų aura. Jos atskleidžia Jūsų savitumą ir unikalumą. Skonis draugų neturi – svarbiausia, kad jauku būtų Jums. O jei jausitės gerai Jūs, gerai jausis ir tie, kurie pas Jus apsilankys. Mediniai interjero elementai gali atrodyti ir šiuolaikiškai, ir nostalgiškai, priklausomai nuo to, kokį puošybos stilių pasirinksite. Naudodami medines dekoracijas niekada nesuklysite. Svarbiausia jų atspalvius priderinti prie jau esamų medžio apdailos ar baldų elementų.

Interjeras interjeras