Auginimo sistema balkonui – terasai „Greenery“. Gamintojas „Paola Lenti“ Gamintojai
Kelių žingsnių sodas
Agnė Paulauskienė

Vasara – terasų ir balkonų puoselėjimo metas. Patarimais, kaip sukurti mažą asmeninį sodą bei 2021-ųjų tendencijomis dalinasi „Efectum“ sodo studijos įkūrėja ir želdynų dizainerė Monika Sliesoraitytė.

Pritaikius tinkamas ir derančias detales, balkonas gali tapti ne tik nuostabia namų interjero tąsa, bet ir puikia vieta darbui, jaukiam poilsiui ar naujam hobiui.

Baldai

Balkonas ar terasa dažniausiai nepasižymi didele erdve, tad renkantis baldus reikėtų vengti masyvių ir sunkių krėslų bei sofų. Pintos azijietiško stiliaus ar ažūrinės metalo konstrukcijos kėdės balkone atrodys ne tik stilingai, bet ir lengvai, optiškai neapkraus ir nesumažins erdvės. Svarbiausia, tokie baldai lengvai perkeliami ir nesukelia balkono priežiūros nepatogumų. Jei norisi daugiau komforto ar jaukumo, sėdimiesiems baldams puikiai tinka pufai, kuriuos pastačius prie balkono ar terasos sienelės turėsite ir atramą nugarai. Pufai dažnai tampa vaikų mėgstamais baldais, ant jų smagu jaukiai įsitaisyti, be to, jie žymiai kompaktiškesni nei kėdės. Tai aktualu, jei žiemą norite apsaugoti baldus nuo kritulių ir pernešti juos kitur. Prie kėdžių ar pufų priderinkite mažą stalelį ir neabejotinai į balkoną išeisite išgerti rytinės kavos ar paskaityti knygos.

Vazonai

Turbūt dauguma sutiks, jog turint balkoną ar terasą neturėti jame nė vieno augalo reikštų neišnaudoti šios erdvės privalumų. Nesvarbu, ar terasoje auginsite vienmečius lauko augalus, ar puošite ją palmėmis ir kaktusais. Norėdami išvengti nuobodaus vaizdo derinkite skirtingų faktūrų ir skirtingų dydžių vazonus. Vazonai taip pat gali tapti interjero akcentu, tad nevenkite išskirtinių rankų darbo ar vienetinių vazonų – jie suteiks balkono erdvei originalumo. Renkantis vazonus svarbu žinoti, kokius augalus planuojate juose sodinti: kaktusus ir sausumą mėgstančius augalus galima sodinti į mažesnius vazonėlius, tačiau norint balkone krūmų ar medelių, reikėtų rinktis didelės talpos vazonus.

Vazono tūris taip pat svarbus ir renkantis balkone žydinčius augalus – kuo greičiau juose išdžiūsta žemė, tuo mažiau augalų ištvers tokias sąlygas, tad apgalvokite kaip dažnai turėsite galimybę augalus laistyti. Kartais nutinka ir taip, jog balkone labai norisi augalų, tačiau erdvė tam atrodo gerokai per maža. Išeitis tokioms vietoms – pakabinami arba prie balkono turėklų tvirtinami vazonėliai. Pakabinamuose vazonuose puikiaiauga įvairūs svyrantys kambariniai augalai: ripsaliai, tradeskantės, gebenės, filodendrai ar skindapai – jie nėra reiklūs, o užauginę ilgas lianas balkone sukuria privačių džiunglių jausmą. Prie turėklų tvirtinami vazonai itin patogūs, jei norite balkone auginti prieskonines žoleles. Jie patogiame aukštyje, tad nesudėtinga prieiti palaistyti ar nusiskinti norimo augalo šakelę.

Sodo įrankiai

Jei balkone ar terasoje turite gėlių, jums tikrai prireiks ir įrankių joms prižiūrėti. Tam svarbu kompaktiški ir patogūs įrankiai, kuriuos galėtumėte laikyti tiesiog pačiame balkone ir jų nereiktų kaskart ieškoti. Bene svarbiausias įrankis kastuvėlis, o jeigu auginsite mikrožalumynus ar prieskonius, tikrai pravers ir žirklės jiems nusiskinti.

Sodo įrankiai taip pat gali būti stilingi, raštuoti ar spalvomis priderinti prie viso interjero, tad gražūs daiktai neprivalo būti paslėpti, jie puikiai atrodys ir pakabinti ant balkono sienelės ar pastatyti ant spintelės. O varinis ar tiesiog stilingas laistytuvas pasitarnaus ne tik laistant augalus, bet ir kaip dekoracija ant stalelio, kuri gali tapto simpatiška vaza gėlei pamerkti.

Daigyklos

Balkonas gali būti ne tik gražus, bet ir naudingas. Tam puikiai pasitarnaus įvairios daigyklos ar mini šiltnamiai, kurių pasirinkimas šiandien džiugina formų ir medžiagų įvairove. Nemažai daigyklų turi integruotas drėkinimo sistemas bei pakeliamus/ nuimamus dangčius. Tokios daigyklos užtikrina pastovią drėgmę ir šilumą, o svarbiausia – šviežią naminį derlių. Auginkite pipirnes, ridikėlius, saulėgrąžas, žirnelius ar kitus mikrožalumynus – juk taip smagu paįvairinti patiekalus savo pačių užaugintomis gėrybėmis.

Jei vis tik norisi rimtesnio derliaus nei daigai, tam puikiai pasitarnaus vertikalaus želdinimo sistemos. Jos gali būti labai kompaktiškos ir tvirtinamos prie sienų ar statomos kaip atskiros sienelės, galinčios netgi atskirti didelės terasos zonas. Didžiausias vertikalaus sodo privalumas - išsaugoma erdvė ir galimybė mažame plote užauginti nemažai įvairių kultūrų. Žaliose sienelėse puikiai jaučiasi braškės ar žemuogės, gerai auga salotos ir krapai. Mėgstantiems maistą dekoruoti valgomomis gėlėmis – tikrai užaugs dailūs serenčių ar našlaičių žiedai, o jei norisi bent mažo ryšelio naminės arbatos ar prieskonių – auginkite mėtas, pipirmėtes, raudonėlius ar net čiobrelius. Tačiau atminkite, jog pagrindinis reikalavimas visoms daigykloms – saulėtas balkonas.

Aplinka aplinka