Bambuko lentų terasa Freeimages
Terasos grindys metų metams: kokias pasirinkti?
Rasa Pangonytė

Terasos pagrindas – grindys. Jos lemia konstrukcijos ilgaamžiškumą, išvaizdą ir patogumą. Kokią dangą rinktis – skonio ir galimybių reikalas, tačiau prieš apsisprendžiant pravartu išgirsti išgirsti specialistų nuomonę.

Kompozitas išstumia medį

Terasų grindimis prekiaujančios, taip įrengimu ir priežiūra užsiimančios įmonės „One Wood“ direktorius Jevgenijus Moskvičiovas pastebi: žmonės kasmet vis labiau supranta naujų produktų pranašumą ir atsikrato požiūrio, kad pasistačius namą turi dėl jo gyventi ir jam tarnauti. „Žmonės nori pasistatyti namą ir nesirūpinti, turėti laiko“, – sako jis.

Dėl to rinkoje atsiradęs atsiradęs medžio ir plastiko mišinys – kompozitas – ima nukonkuruoti tradicinį medį. „Atsirado toks naujas produktas – medžio kompozitas, kuris po truputį išstumia terasines lentas. Čia ir ekonominis klausimas. Po penkerių metų medines lentas reikia šlifuoti, perdažyti ar alyvuoti, o po dešimtis – keisti medį, tai žmonės nesunkiai gali paskaičiuoti, kad medis terasoje jau nebeapsimoka“, – teigia J. Moskvičiovas.

Nors medis gražus ir jaukus, pašnekovo teigimu, nėra ilgaamžis. Veikiama saulės ir drėgmės medinė terasa dėvisi, tad norint, kad ji atrodytų gražiai, reikalauja nuolatinės priežiūros. „Net impregnuotas maumedis ilgainiui pūva, gali atsirasti įtrūkimų, be to, keičiasi jo estetinė išvaizda. Maumedis geresnis sprendimas, nei paprasta mediena, bet vis tiek – tai natūralus medis, todėl jis nebus ilgalaikė investicija. Pas mus ateina klientai, kurie maumedį į kompozitą keičia po 10 metų. Bet jie sako, negalvokit, kad per tą laiką aš nieko nedariau. Kas 3-4 metus terasą reikėjo šlifuoti, dažyti“, – kalba J. Moskvičiovas.

Pats medžio plastiko kompozito (WPC) lentomis prekiaujantis J. Moskvičiovas šiai dangai simpatizuoja dėl jos ilgaamžiškumo, tačiau visuomet pataria atkreipti dėmesį į produkto kokybę. „Geras kompozitas gaminamas iš medžio dulkių (60 proc.), 30 proc. polietileno (HPDE). Brangiausias dalykas sudėtyje – cheminiai priedai, kurie gerame gaminyje sudaro 10 proc.“, – į produkto sudėtį bei sertifikatus atkreipti dėmesį ragina pardavėjas.

Citata:Maumedis geresnis sprendimas, nei paprasta mediena, bet vis tiek – tai natūralus medis, todėl jis nebus ilgalaikė investicija.

Jis sako, kad kokybiškos kompozito lentos nereikalauja papildomos priežiūros ir nekeičia savybių: „Maksimum kas įvyksta – po kelių mėnesių jis adaptuojasi ir šiek tiek praranda savo atspalvį, bet toliau jis žiemą vasarą atrodys taip pat. Palyginus su natūraliu medžiu, jis atsparesnis įbrėžimams, įlenkimams, ne taip sugeria purvą ir geriau valosi“.

Dangą diktuoja poreikis

Kokį profilį – tuščiavidurį ar pilnavidurį – pasirinkti, dažnu atveju lemia objekto paskirtis. Terasų įrengimo specialistas sako, kad tuščiavidurė lenta išlaiko mažesnes apkrovas – jei ant grindų nukris kas nors sunkaus, lenta gali sutrūkti. Restoranams rekomenduojamas hibridinis variantas, o visuomeniniams objektams, kur danga intensyviai trypiama, – pilnaviduris. „Pilnavidurės lentos brangesnės, bet didžiausia žmonių klaida – žiūrėti į kvadratinio metro kainą. Jie vertina tik lentos kainą. Pasirenka pigesnį gaminį, sutaupo 10 eurų, bet pamiršta tai, kad karkasas ir visi kiti darbai taip pat kainuos, todėl galutinė sutaupyta suma išeina ne tokia didelė, o rezultatu žmogus lieka ne taip patenkintas“, – įvertinti visus niuansus ragina J. Moskvičiovas.

Dar vienas kompozito produktas – WPC plytelės, pasak pašnekovo, geras pasirinkimas , pavyzdžiui, balkone, kuomet nėra galimybės pakelti iki slenksčio trūkstamo grindų aukščio: „Tokiu atveju terasinės lentos netinka, nes joms reikia daryti karkasą. O plytelės 2-2,5 cm aukščio, jos susuktos ant tokio plastikinio rėmelio, susimauna viena į kitą, ir žmonės gauna reikiamą aukštį. Be to, tokias lenteles nesunkiai gali surinkti ir ne specialistas“.

Betono plytelės, pasak J. Moskvičiovo, dažniausiai renkasi viešasis sektorius, kur reikalingas gražus dekoras. „Jos nesuteikia minkštumo ir šiltumo, yra šaltos, vaikštant basomis nemaloniai jaučiamas bet koks smėliukas. Be to, jos nėra tokios stabilios. Nors klojamos ant pagrindo, vis tiek juda barška“, – minusus įvardija jis.

Plytelių gerbėjams jis siūlytų pasidomėti rinkoje atsiradusiu nauju produktu – Geo Ceramica, vadinama keramika ant betono. „Tai unikalus, naujoviškas sprendimas, kai žmonės nenori investuoti į grunto paruošimą: vežti skaldos, ją tankinti. Tokias plyteles galima kloti tiesiog ant plauto, sutankinto smėlio. Jos nebijo žemos temperatūros kaip keraminės plytelės ir neatšoka nuo pagrindo. Tai geras, ilgaamžis pasirinkimas, jei žmogus nori plytelių dangos“, – naują produktą giria terasų įrengimo specialistas.

Kalbėdamas apie klientų įpročius, J. Moskvičiovas pastebi, kad lietuviai dažniausiai renkasi tamsiai rudą ir tamsiai pilką spalvą, nes tokios spalvos fasadai šalyje dažniausi. Norintiems išskirtinio vaizdo, jis siūlo atkreipti dėmesį į baltas lentas: „Baltą spalvą išgauti gana sudėtinga, nes reikia daug balinti. Tokios lentos šiek tiek brangesnės, bet galiu pasakyti iš praktikos, kad baltas terasas pasirinkę architektai likdavo labai patenkinti, nes vaizdas modernus, prabangus, be to, balta spalva vizualiai išplečia erdvę. Ji namas pilkas, tai pilkos sienos ir balta terasa atrodo labai įspūdingai“.

Apgalvokite, ko norite

Galvojant apie grindų dangą, J. Moskvičiovo teigimu, pirmiausia reikia žinoti, kur bus montuojama terasa: ant žemės, grunto, betono platformos ar ant trinkelių. Nuo to priklauso, ar reikės daryti karkasą ir kokio tipo jis bus.

Reikia atsižvelgti ir į terasos kraštines. „Jeigu ji ribojasi su namu, kraštinių nereikia „apsiuvinėti“, jei ne, reikia apdirbti kraštą“, – sako specialistas. Svarbu atkreipti dėmesį net į tokius dalykus, kaip lentų išdėstymo kryptis – ar išeinant į terasą lentų grioveliai guls horizontaliai ar vertikaliai, nes tai lems drėgmės judėjimo kryptį.

Dėl lentų ilgio taisyklių nėra, bet jis pataria rinktis trumpesnes – tokias paprasčiau tvirtinti ir pigiau transportuoti. „Būna, kad žmonės nežino, kokios tiksliai terasos jiems reikia. Atėję į parduotuvę randa 4 metrų terasines lentas, nors jie planavo 3 metrų ir jau padarė karkasą. Išeina taip, kad jie nusiperka 4 metrų lentą, metrą nupjauna ir išmeta. Tuomet žmona pyksta ant vyro: jei būtume žinoję, už tą pačią kainą būtume įsirengę 4 metrų terasą“, – apie iš neapgalvojimo kylančius nesusipratimus kalba terasų įrengimo specialistas. Tiesa, kai kurie pardavėjai prisitaiko prie kliento ir pagamina reikiamo ilgio lentas, tačiau tai daro ne visi arba už tokią paslaugą ima didelę priemoką.

Terasų montuotojai dažnai mato dar vieną klaidą – vietoje kompozito ar cinkuoto metalo, kompozitinei terasai paruošiamas medinis karkasas. „Tai visiškai nelogiška, nes terasos apačioje yra tamsu, drėgna, medis pūva greičiau nei standartiškai medis po pastoge. Išeina taip, kad žmonės investuoja į varžtelius, priedus, nerūdijančio plieno tvirtinimą, kompozito lentas, o visą karkasą padaro medinį. Praeina penkeri metai ir karkasą reikia išardyti, nes jis juda, pūva ar tiesiog atgyvena“, – pasakoja „One Wood“ direktorius.

Ypatingų reikalavimų dėl įrengimo terasoms nėra, tačiau J. Moskvičiovas pataria atkreipti dėmesį į saugumą. Jei terasos aukštis daugiau nei 20 cm, rekomenduojama daryti pakopą, nes toks aukštis nepatogus žengiant. Jei terasa aukštesnė nei pusė metro, siūloma įrengti atramas ar tvorelę. Nors aukštis neatrodo didelis, nukritus galima susižaloti.

Maumedžio lentos

Maumedis – populiariausias terasoms naudojamas medis. Terasų grindims paprastai naudojama Sibiro maumedžių mediena. Ji kieta ir tanki, o medienoje esantys sakai veikia kaip antiseptikas, saugantis nuo grybelio ir vabzdžių, todėl maumedžio medienos nereikia impregnuoti. Maumedis – gražus medis, tačiau norint šį grožį išsaugoti kuo ilgiau, jį reikia prižiūrėti – kas keletą metų alyvuoti arba padengti skaidria dažyve.

Impregnuotos pušies ar eglės lentos

Pušies ir eglės lentos – populiarus pasirinkimas dėl žemos kainos, tačiau tokios lentos ir tarnauja neilgai. Karščio, šalčio ir drėgmės veikiamas medis ilgainiui deformuojasi, skilinėja ir greitai praranda estetiškumą. Norint prailginti tarnavimo laiką, pušies ar eglės lentas reikia intensyviai prižiūrėti.

Tvaresnis pasirinkimas – termomediena, t. y., medis, apdorotas karščiu. Tokiu būdu apdirbtos lentos atsparesnės drėgmei, puviniui ir grybeliui, mediena mažiau kraiposi ir tarnauja ilgiau nei termiškai neapdorotas medis. Tačiau net ir taip apdorota mediena išlieka gana minkšta, todėl nėra atspari įbrėžimams ar smūgiams.

Tropinė mediena

Iš Pietų Amerikos, Afrikos ar Azijos miškų pagamintos lentos vertinamos dėl grožio bei ilgaamžiškumo. Tropinė mediena labai tanki, kieta, atspari aplinkos poveikiui, be to, nebijo drėgmės. Tačiau net ir patrauklios jos savybės dažnai pralaimi prieš aukštą kainą.

Medžio kompozito lentos

Medžio kompozitas (WPC) – tai medžio, plastiko bei cheminių medžiagų mišinys. Kompozitas atsparus atmosferos poveikiui, grybeliui, bet kokiomis sąlygomis išlaiko spalvą ir formą. Medžio kompozito terasos nereikia papildomai apdoroti ir kruopščiai prižiūrėti. Tiesa, visos šios savybės išaugina kainą – kokybiškos WPC grindys kainuoja brangiau nei natūralus medis.

Akmens masės ir klinkerio plytelės

Tam, kad plytelių terasa tarnautų ilgai, būtinos dvi sąlygos: klojimo darbai turi būti atlikti tinkamai, o pačios plytelės – aukštos kokybės. Lauko terasoms skirtos plytelės negali būti slidžios, neturi bijoti šalčio ir įbrėžimų. Plytelės patrauklios dėl didelio pasirinkimo ir paprastos priežiūros.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Aplinka aplinka