“Ekoliumenas“
Sodo apšvietimas – žaidimas su taisyklėmis
Rasa Pangonytė

Namų kieme žibantys šviestuvai suteikia saugumo jausmą ir skleidžia ypatingą nuotaiką. Tam reikia kelių sąlygų: kokybiškų šviestuvų, estetinio pojūčio ir šiek tiek žinių.

Praktiška ir estetiška

Parduotuvių tinklo „Ekoliumenas“ apšvietimo specialistas Sandras Sadauskas lauko apšvietimą skirsto į praktinį ir estetinį. Pirmuoju atveju apšviečiamos tam tikros zonos: takai, įvažiavimas į kiemą, durys, fasadas. Toks apšvietimas palengvina matomumą tamsoje ir sukuria saugią aplinką.

S. Sadauskas sako, kad individualių namų gyventojams visada aktualu apšviesti įvažiavimą į garažą ir durų zoną. Gyventojai tam dažnai renkasi šviestuvus su judesio davikliu. Nors tokie šviestuvai patogūs, konsultantas šioms svarbioms vietoms apšviesti siūlo rinktis nuolatinės šviesos šviestuvus, skleidžiančius ne tokią ryškią šviesą, bet gražiai apšviečiančius aplinką ir kartu kuriančius patrauklų estetinį vaizdą.

Estetiniais tikslais apšviečiamas ir landšaftas – akcentuojami medžiai, krūmai, gėlynai, paryškinami kiti teritorijoje esantys objektai.

„Ekoliumeno“ specialistas sako, kad gyvenamajame kvartale esančio sklypo apšvietimas – tiek praktinis, tiek estetinis – neturėtų konkuruoti su kaimyno kiemu, nekelti vizualinio triukšmo, todėl klientams pataria rinktis lokalius šviestuvus.

Apie apšvietimą siūlo pagalvoti statant namą

Apie teritorijos apšvietimą S. Sadauskas siūlo pagalvoti dar statant namą ar tik pradėjus tvarkyti aplinką, nes baigtame formuoti sklype gerą rezultatą pasiekti sudėtingiau.

„Patariame iš anksto apgalvoti visus taškus, kur norėsis šviestuvų. Jei sunku įsivaizduoti, geriausia kreiptis į apšvietimo ir landšafto specialistus. Bent jau pasitarti. Jie turi daugiau patirties, geriau mato, ko konkrečiu atveju reikia“, – sako apšvietimo konsultantas.

Anot jo, idealu, jei, kreipdamasis į saloną, žmogus atsineša sklypo brėžinius, nuotraukas, kuriose matyti jau esami augalai ar kiti objektai. „Kuo daugiau informacijos klientas suteiks, tuo geresnę paslaugą jam galėsime pasiūlyti“, – teigia specialistas.

Galvojantiems apie teritorijos apšvietimą jis pataria keletą vakarų pasivaikščioti po savo kiemą ir pagalvoti, ką jame norėtųsi paryškinti, akcentuoti. Abejojantiems ar sunkiai dėl konkrečių taškų apsisprendžiantiems klientams S. Sadauskas siūlo įsivesti elektrą, nusipirkti keletą šviestuvų ir paeksperimentuoti, „pamatuoti“, ar numatytoje vietoje jie tinka. Apsisprendus viską galutinai sutvarkyti, tik jokiu būdu nepalikti elektros laidų bet kaip. Jis primena, kad lauko apšvietimas turi būti įrengtas saugiai – laidai užkasti į žemę ir niekam nekelti grėsmės.

Besidomintiems belaidžiais šviestuvais su saulės baterijomis S. Sadauskas sako, kad Lietuvos sąlygomis kol kas tai nėra geras pasirinkimas. „Jie labiau skirti Pietų šalims, kur beveik ištisus metus šviečia saulė, o debesuotumas mažas. Pas mus, jei geras oras, tokie šviestuvai pasiteisina, bet orui pasikeitus nebegauname iš šviestuvo tokio rezultato, kokio tikėjomės. Ateina ruduo, prasideda darganos, saulės nebėra, apšvietimas dingsta arba labai sutrumpėja“, – sako jis ir svarsto, kad saulės įkraunamų šviestuvų technologija ilgainiui patobulės.

Tiesa, saule maitinamus šviestuvus jis vadina neblogu variantu eksperimentams tuomet, kai planuodami sodo apšvietimą analizuojame aplinką ir ieškome geriausių taškų.

Citata:Vienokio šviestuvo reikės kieme augančiam ąžuolui pabrėžti, kitokio – pušiai ar žolynams.

Kiekvienam objektui – kitas šviestuvas

Specialisto nuomone, idealu, jei sklype derinami įvairaus tipo šviestuvai: vieno tipo prie įvažiavimo, kito – šalia takų, trečio – prie krūmų ir medžių, nes kiekvienas objektas reikalauja skirtingo apšvietimo. Pavyzdžiui, vienokio šviestuvo reikės kieme augančiam ąžuolui pabrėžti, kitokio – pušiai ar žolynams. „Nuo medžio aukščio priklauso šviestuvo galingumas. Vienu atveju reikės siauro kampo šviestuvo, kitu – plataus. Jeigu norime apšviesti galingą ąžuolą, reikia platesnio kampo, jei išlakią pušį – siauro kampo šviestuvo“, – aiškina S. Sadauskas.

Jo nuomone, nedidelius krūmus ir kupstus gražiausiai atskleidžia iš viršaus krentanti šviesa. Tujos dailiausiai atrodo tuomet, kai šviesa sklinda nuo pat žemės, taip medis vizualiai pailginamas. Specialisto teigimu, viksviniams augalams labiausiai tinka iš apačios šviečiantys prožektoriai, sukuriantys šešėlius.

„Jei kalbame apie medžius ir norime sukurti įspūdingesnį, didingesnį vaizdą, galima apšviesti patį kamieną. Gali būti netgi kitas to paties apšvietimo kampas. Plačialapiam krūmui reikia platesnio kampo apšvietimo, iš apačios apšviesti lapai persišvies, sukurs šiek tiek paslaptingą, gal net pamėklišką vaizdą“, – sako apšvietimo konsultantas.

S. Sadauskas sako, kad apšvietimas padeda sukurti norimą nuotaiką ir įvaizdį: „Rinkome apšvietimą labai seno namo fasadui. Žmogus būtent tai ir norėjo paryškinti. Neapšvietėme viso namo, tik paryškinome kai kuriuos akcentus: langines, kampą, fasado dalį, kad žiūrint iš tamsos susikurtų mistinis vaizdas. Tinkamai parinkti šešėliavimai sukuria labai įdomų įspūdį. Naktį tas pats namas gali atrodyti įspūdingai, o dieną pravažiuodamas jo net nepastebėsi.“

Šviestuvai – kuo neutralesni

Anot „Ekoliumeno“ specialisto, objektams akcentuoti skirtų šviestuvų forma turi būti kuo neutralesnė, nes jų paskirtis apšviesti, o ne atkreipti dėmesį į save. „Žinoma, galima rinktis ir dekoratyvinius, įmantresnius variantus, bet augalams apšviesti rekomenduoju kuo neutralesnę formą. Dieną akcentas – augalas, vakare – apšvietimas, o ne tai, kas skleidžia šviesą“, – pabrėžia pašnekovas.

Jo teigimu, visiškai nematomi, į žemę įkasami šviestuvai labiausiai tinka medžiams apšviesti, juos patogu montuoti pjaunamoje vejoje. Alpinariumams, gėlynams ir krūmams labiau tinka prožektoriai ant kojelių.

Renkantis šviesos spalvą, vienareikšmiškai laimi šiltesnę šviesą (apie 3000 kelvinų) skleidžiančios lemputės. Didesnio kelvinų skaičiaus lempos skleidžia natūralesnę šviesą, tačiau, S. Sadausko manymu, sode sukuria sterilumo, o ne jaukumo įspūdį.

Renkantis lauko šviestuvus, svarbu atkreipti dėmesį ir į jų hermetiškumo klasę. Rekomenduojama rinktis ne žemesnės nei IP44 klasės prietaisus. „Geriausia, jei šviestuvai bus bent jau IP54, dar geriau – IP66 klasės. Žemiausios, IP44, klasės šviestuvai tinkami tik tuomet, jei bus statomi po stogeliu ir negaus tiesioginių kritulių“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Kokybiškas produktas tarnaus dešimtmečius

S. Sadausko teigimu, šiuolaikiniai LED technologijos šviestuvai – ekonomiški ir ilgaamžiai. Pasirinkus kokybiškus produktus, aplinkos apšvietimo sistema gali tarnauti ir keliasdešimt metų. „Žinoma, net ir kokybiški produktai reikalauja priežiūros. Rekomenduojame bent kartą per metus nuvalyti stiklus, lęšius, korpusus. Modernūs šviestuvai naudoja mažai energijos, todėl ženkliai nepadidina elektros sąskaitos, o vaizdas pro langus kompensuoja patirtas išlaidas“, – sako apšvietimo specialistas ir primena, kad, norint gauti profesionalią, išsamią specialisto konsultaciją, pravartu su salono darbuotojais dėl jos susitarti iš anksto.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Aplinka aplinka