Tomo Jasiulio archyvo fotografijos
Genialus paprastumas
Laura Čiginskaitė

Sakoma, kad dviračio antrą kartą neišrasi. Tarp šio posakio ir dizainerio Tomo Jasiulio kūrybos principų galima rasti panašumų. Kurdamas kolekciją „Stay“ jis pritaikė senosios amatininkystės principus – baldams surinkti nenaudoti jokie furnitūros elementai.

Kolekciją „Stay“ sudaranti taburetė, baro kėdė ir kavos staliukas paprasti. Dizaineris T. Jasiulis sako, kad tai – vienas iš jo kūrybos principų: „Vadovaujuosi Alberto Einšteino posakiu, kad viskas turi būti padaryta kuo paprasčiau, bet ne prasčiau. Kartais pradedi nuo paprastų dalykų, bet jie netenkina. Tada pradedi lipti per save, darydamas tai, kas tau nepriimtina, kol galiausiai grįžti prie pradinės minties, kuri dažniausiai būna ir paprasta, ir nuostabi. Mano kūrybos principas paprastas – būti savimi.“

Vis dėlto net ir paprasti kūriniai dažnai slepia ką nors neįprasto, šiuo atveju – tradicinės amatininkystės principą. Baldams surinkti nenaudojami jokie furnitūros elementai, visos detalės sujungiamos viena su kita.

T. Jasiulis sako, kad ši idėja buvo neplanuota ir atsirado praėjus visus kūrybos etapus – produkto eskizavimą, formos, funkcionalumo paieškas. Tuomet jis ėmėsi surinkimo technologijos, taip atėjo mintis surinkti baldą be jokių furnitūros ir tvirtinimo elementų. Pasak dizainerio, šis principas paprastas – koja įkišama į stalviršį ir jo apačioje užfiksuojama kaiščiu.

Medienos įvairovė

Kurdamas kolekciją „Stay“ T. Jasiulis medžiagą rinkosi iš ąžuolo, buko ir uosio. Pastarasis nugalėjo dėl rašto ir paprastumo. Kolekcijos baldams naudota mediena yra tonuota ir lakuota.

Dizaineris sako, kad mediena yra patogi ir patraukli medžiaga. „Ji lengvai apdorojama, egzistuoja daugybė skirtingų rūšių ir atspalvių, tekstūros įvairios“, – vardijo T. Jasiulis. Kūrėjams ne mažiau svarbus ir medienos ilgaamžiškumas, kurį padeda išsaugoti impregnantai, alyvos, lakai.

Ne tik baldus, bet ir interjerus kuriantis dizaineris pastebi, kad mediena – populiari medžiaga. Skirtingos rūšys gali būti naudojamos tiek tradiciniame, tiek išskirtiniame interjere. „Nuosaikesniems interjerams naudojamas tradicinis medis, bet, žinoma, gali būti daug jo apdailos variantų – nuo sendinto iki apdirbto pagal modernias apdailos technologijas“, – sako kūrėjas.

Apskritai, T. Jasiulio teigimu, šiuo metu interjere naudojama daug skirtingų medžiagų: medis, akmuo, stiklas. „Trumpiau tariant – tai, kas ilgaamžiška, patvaru ir turi išliekamąją vertę“, – apibendrina jis.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras