Vaidoto Darulio fotografijos
Žaismingas namas didelei šeimai
Rasa Pangonytė

„Pastatas turi kelti emociją“, – įsitikinęs architektas Ignas Kalinauskas. Šį siekį kartu su kolegomis Aidu Kalinausku, Benu Kalinausku ir Laurynu Bubliu (studija „Archispektras“) jis įgyvendino Kaune, kur suprojektavo žaismingą, jaukų, aktyvų ir atvirą namą didelei šeimai.

Studijos „Archispektras“ kūrybos vadovas I. Kalinauskas sako, kad projektuojant namą buvo atsižvelgta į užsakovų norą – namus su aukštomis lubomis, daug medžio ir skandinaviško minimalizmo: „Labai daug dėmesio skiriame klientų norams ir jų vizijai. Tik taip kiekvienas mūsų kuriamas projektas tampa unikalus, sukurtas būtent tiems klientams ir būtent tai vietai. Klientų noruose medžiagos, bendra namo atmosfera ir įvaizdis buvo stipriai užkoduoti ir šį kartą.“

Nors namas – gana didelio tūrio, jis darniai įsilieja į gyvenamųjų namų kvartalą, iš gatvės pusės atrodo nedidelis ir jaukus. Tokiam įspūdžiui sukurti padėjo skaidymas į tris tūrius. Iš kitos pusės namas ribojasi su mišku, kur atgręžtos ir pagrindinės būsto erdvės.

Anot architekto, trys skirtingo dydžio tūriai yra optimaliai apskaičiuoti, kad atliktų jiems skirtą funkciją. „Didžiausiame tūryje per du aukštus išdėstyti miegamieji ir garažas. Taigi, jame ilsisi visi – netgi automobiliai. Mažiausiame, viduriniame, suplanuotas įėjimas, sanitarinis mazgas, buitinė patalpa – funkcijos, kurios vaidina tik epizodinį vaidmenį kasdieniame gyvenime. Na, o trečiasis tūris savo dydžiu geriausiai atskleidžia svarbiausias gyvenimo erdves – svetainę, valgomąjį ir virtuvę“, – pristato I. Kalinauskas.

Dinamiškumo ir išskirtinumo pastatui suteikia ne tik skirtingi tūrių dydžiai – visi jie šiek tiek kreivi. Pašnekovas pasakoja, kad kreivumas nebuvo planuotas iškart, jis atsirado bevystant projektą: „Į jį vis labiau pradėjome žiūrėti kaip į didelės šeimos archetipą. Tarp tūrių norėjome sukurti santykį, judesį, išvengti statiškumo. Visai taip pat, kaip ir bet kurioje šeimoje.“

Jis atkreipia dėmesį, kad visi trys statiniai tarsi reaguoja vienas į kitą, atsitraukdami duoda erdvės šalia esančiam. „Subtili dinamika ar įvykis yra tai, ką mėgstame užfiksuoti kurdami savo architektūrą“, – teigia I. Kalinauskas.

Skirtingų dydžių ir formų langų kompozicija pastatui suteikia žaismingumo, lengvumo ir atvirumo. Nors langai atrodo „išmėtyti“ gana atsainiai, kiekvienoje erdvėje jie yra būtent tokio dydžio ir toje vietoje, kur turėjo atsirasti funkciškai.

„Dėl to jie mums dar labiau patinka! Pavyzdžiui, langas laiptinėje prasideda nuo laiptų aikštelės ir visiškai ją įrėmina iš šonų, valgomajame per didelį langą matome saulėlydį vakarieniaudami, o skirtingame aukštyje esančiais įvairaus dydžio langais papildyta siaura virtuvės erdvė įspūdingai apšviečiama skirtingu dienos metu“, – kruopščiai apgalvotą sumanymą pristato architektas.

Interjero erdvinė kompozicija susideda iš daugybės medinių rėmų baltose plokštumose: langų, durų, galerijos, televizoriaus, darbo zonos, laikrodžio, laiptinės, virtuvės darbo stalo ir kitų. Kaip teigia I. Kalinauskas, interjero dizaino kryptis buvo užkoduota architektūrinės koncepcijos pradžioje. Beliko tik išlaikyti nuoseklumą.

Architektūra architektura