Eglės Savickaitės kurtas interjeras. Benas Šileika
Jaunai porai dizainerė sukūrė paprastus, bet solidžius namus
Rasa Pangonytė

Vilniaus Senamiesčio ir Naujamiesčio sankirtoje esančiame kvartale jaunai porai butą įrengusi dizainerė Eglė Savickaitė (@Eglės vizualizacijos) įgyvendino visus šeimininkų turėtus lūkesčius ir sukūrė lakoniškus, bet solidžius namus. Apie svarbiausius šio interjero kūrimo principus pasakoja pati autorė.

Užsakovų poreikiai

Butas skirtas jaunai dviejų asmenų šeimai. Pagrindiniai tikslai, kuriuos aš ir klientai kėlėme interjerui: funkcionalus ir patogus suplanavimas, praktiškos ir ilgaamžiškos medžiagos, saikingas daiktų panaudojimas. Atsižvelgiant į klientų poreikius, parinktos neutralios spalvos, natūralaus medžio tonai ir išraiškingos juodos detalės.

Investicija į medžiagas

Džiaugiuosi, kad klientai investavo į kokybiškas ir ilgaamžiškas medžiagas. Grindims parinktos natūralaus atspalvio ąžuolinės medinės grindys, prie jų priderintos kokybiškos baltai dažytos ąžuolinės durys. Po lengvu dažų sluoksniu ąžuolas atsiskleidžia netikėtu medienos faktūros ir spalvos deriniu.

Klientams buvo svarbu maksimalus erdvės išnaudojimas ir daiktų sandėliavimas, todėl visi baldai pagaminti pagal individualų užsakymą. Kiekvienam kambariui numatyta erdvi spinta, taip maža erdvė neapkraunama daiktais ir yra vizualiai patraukli bei tvarkinga.

Virtuvės plotą taip pat norėjosi išnaudoti maksimaliai, todėl buvo suprojektuota virtuvė su antresole iki pat lubų. Parinktas neutralių spalvų koloritas: matinė pilka fasadinė virtuvės plokštė, kurią pagyvina antracito spalvos „Compact Hpl“ stalviršis ir sienelė bei jaukumo suteikianti medžio rašto tekstūra. Dėl praktiškumo prie apatinių spintelių priderintos juodos matinės rankenėlės, kurios suteikė papildomų grafikos akcentų.

Suplanavimas

Taisyklingo stačiakampio formos buto planas nereikalavo didelių permainų, bute tvarkingai išsidėsto erdvi svetainė-virtuvė (21 kv. m), miegamasis (12 kv. m), darbo kambarys (12 kv. m), pagalbinė patalpa-drabužinė (4 kv. m), prieškambaris (13 kv. m) ir vonios kambarys (5 kv. m). Daugiausia dėmesio skirta funkcionaliam virtuvės ir vonios zonos baldų bei prietaisų išdėstymui.

Virtuvės ir svetainės zonas jungia apskritas valgomasis stalas, kuris neužima daug vietos ir leidžia laisvai judėti. Lakoniško dizaino baldas ir minkštos šalia pastatytos kėdės plonomis juodomis kojelėmis atkartoja grafiško dizaino žaismą interjere.

Svetainės zonoje jaukiai išdėstyta minkšta sofa, elegantiškas juodas kavos staliukas, jaukus neutralios spalvos kilimas bei minimalaus dizaino TV baldas, gamintas pagal individualų užsakymą. Ant sienos pakabinta atvira lentyna erdvei suteikia asmeniškumo, čia gražiai išsidėsto jaukios detalės, knygos ir nuotraukos.

Foto galerija.: new_000237230_0

Svetainėje ieškojome akcento, kuris neužgožtų šalia esančių baldų, bet harmoningai įsilietų į erdvę. „Egle‘s paintings“ abstraktus paveikslas tarsi sujungia visumą, jame atsispindi interjere vyraujantys atspalviai.

Dėmesys apšvietimui

Nors bute daug natūralios šviesos, norėjosi suprojektuoti jaukų ir kelis scenarijus turintį dirbtinį apšvietimą. Bendram apšvietimui parinkti įleidžiami šviestuvai, kurie tolygiai apšviečia virtuvės zoną, koridoriaus erdvę ir vonios kambarį.

Svetainėje norėjosi įdomesnio apšvietimo, todėl įleidžiami šviestuvai buvo „įrėminti“ į juodą dažytą juostą. Prie sofos suprojektuota niša su paslėptu LED apšvietimu. Valgomojo zonai parinktas lakoniško dizaino juodas pakabinamas šviestuvas.

Miegamojo apšvietimui parinktas lubinis šviestuvas kambario centre, patogūs kryptiniai sieniniai šviestuvai ir paslėptas LED apšvietimas jaukiai atmosferai sukurti.

Patogus prieškambaris

Prieškambaris – pirmoji erdvė, kuri matoma įėjus, todėl siekėme, kad ši patalpa būtų efektinga, bet kartu ir praktiška.

Koridoriuje suprojektuota talpi 3 metrų ilgio pilkos spalvos sieninė spinta su juodomis rankenėlėmis. Siekiant vizualinės tvarkos, pasirinktas uždaras spintos fasadas. Planuojant korpusinius baldus labai svarbu tinkamai suplanuoti spintos vidų, nepamirštant stalčių, erdvios vietos lauko drabužiams pasikabinti, vietos batams ir lentynų nenumatytiems buities daiktams susidėti.

Siekiant praktiškumo, arčiausiai durų esanti siena dažyta pilkos spalvos dažais. Siena prie suoliuko dekoruota mediniais vertikaliais tašeliais („Mano siena“). Toks dekoras ne tik vizualiai patrauklus ir jaukus, bet ir lėčiau dėvisi, turi akustinių savybių.

Tambūro grindys – praktiškos pilkos spalvos akmens masės plytelės. Jos ilgaamžės ir, palyginti su parketu, reikalauja mažiau priežiūros.

Prieškambario puošmena tapo didelis sieninis veidrodis plonais juodais rėmais ir minkštas veliūrinis suoliukas.

Pastelinės spalvos

Svarbiausias šeimininkų poreikis – jaukumas ir ramybės pojūtis, todėl interjere kuriama rami ir lakoniška nuotaika, kurią retkarčiais sudrumsčia netikėti akcentai.

Interjerui dekoruoti pasirinktas pastelinis koloritas, subtilių raštų ir spalvų tekstūros. Sienos ir lubos nudažytos baltai. Ši spalva universali ir neutrali, ji asocijuojasi su gaiva ir švara, be to, padeda išryškinti šalia esančius baldus ir medžiagas.

Interjere vyrauja neutralūs, žemiški minkštųjų baldų ir tekstilės atspalviai, parinkti pilkos spalvos bei prigesintos medžio tekstūros korpusiniai baldai.

Visos kitos detalės ir interjere esantys aksesuarai – kilimas, pagalvėlės, kiti dekoro elementai – subtilių prigesintų spalvų, puikiai įsilieja į visumą ir sukuria išbaigtumo įspūdį.

Darbo kambarys

Šiuo metu, kai vis dar jaučiami pandemijos padariniai, kiekvienuose namuose tapo privaloma suprojektuoti darbo zoną ar atskirą darbo kambarį. Ne išimtis ir šis butas, kur vienas kambarys tapo funkcionaliu darbo kambariu, kuris, esant reikalui, gali tarnauti kaip svečių kambarys.

Darbo zonai skirta erdvė prie lango, kur patenka daug natūralios šviesos. Kambaryje vyrauja raminanti ir susikaupti padedanti nuotaika, šviesios spalvos. Erdvioje sieninėje spintoje suprojektuotos kelios atviros lentynos, kuriose gražiai išsidėsto šeimininkų knygos ir dokumentai.

Kambario akcentas – ryškių spalvų simbolinė Algio Kriščiūno „Ilumina El Noche“ paveikslo reprodukcija.

Vonios kambario sprendimai

Nedideliame vonios kambaryje pavyko sukurti praktišką ir estetišką vaizdą. Buvo svarbu patogiai suplanuoti visą įrangą ir santechniką taip, kad liktų erdvės daiktams laikyti ir patogiai judėti.

Vonios kambaryje vyrauja ta pati monochrominė spalvų gama, sienos ir grindys išklotos akmens ir marmuro raštą primenančiomis akmens masės plytelėmis. Siena prie praustuvo išskirta juodos spalvos akcentinėmis „Chevron“ eglutės rašto plytelėmis, taip išryškinant baltą praustuvo keramiką ir medžio apdailos spintelę.

Aukštoje ūkinėje spintoje telpa skalbyklė, džiovyklė ir kiti būtiniausi buities daiktai. Spintos fasadui parinkta ta pati pilka baldinė plokštė, kuri susilieja su pilkų spalvų plytelėmis ir išlaiko bendrą spalvų vientisumą interjere.

Atsižvelgiant į šeimininkų poreikius kambaryje įrengta patogi uždara dušo kabina ir erdvi pakabinama spintelė su pastatomu praustuvu.

Straipsnio komentarai

Siųsti

Butu idomu ir nuostabu 11.16 17:27
Sukurkit buto dizaina pensininku porai arba vienisam pensininkui. Va Jum issukis. Jauniem kurt kur kas paprasciau. Na, pabandykit.

Interjeras interjeras