R. Špoko („Rimartus“) kurtas interjeras Vaidotas Darulis
Dizainerio projekte – juodos, baltos ir betono estetika
Rasa Pangonytė

Aiškios formos, pilko betono ir juodos spalvos sąjunga šio namo interjere tapo jaukumo samprata.

Vilniaus pašonėje esančio namo interjerą kūręs dizaineris Rimantas Špokas („Rimartus“) šį projektą vadina vienu iš tų, kuomet užsakovų norai atitinka dizanerio skonį: „Užsakovų vizija buvo modernaus, skandinaviško minimalistinio stiliaus interjeras, juodos, pilkos ir baltos spalvų sintezė bei funkcionalumas. Jie pasitikėjo mano, kaip dizainerio, idėjomis“.

Anot R. Špoko, šis interjeras kurtas laisvai interpretuojant erdves, formas, linijas ir tekstūras, griežtų formų, juodai balto fono ir betono kontekste stengiantis atrasti jaukumą.

Jis džiaugiasi, kad paprastai šaltais laikomi deriniai visiškai negąsdino užsakovų. Priešingai – juodą spalvą itin mėgstanti jauna šeima tai priėmė kaip jaukumą. Šiam įspūdžiui sukurti R. Špokas naudojo skirtingą apšvietimą bei tekstūras. „Betono tekstūra ir spalva paįvairina švarias, lygias erdves, juoda spalva sujungia ir išryškina akcentus. Dienos šviesoje erdvės atrodo švaresnės. Didelės lygios plokštumos su linijų ritmika atkartoja pastato architektūrą. Vakare dirbtinis apšvietimas ant tamsių paviršių sukuria jaukius šiltus akcentus ir erdvės tampa koncentruotos, išryškėja tekstūros“, – kalba dizaineris.

Skirtingos tekstūros tampa svarbia lakoniško interjero dalimi. Sienoms ir grindims parinktos akmens masės plytelės su švelnia cemento paviršiaus efekto tekstūra. Vonios kambariuose betono tekstūra grubesnė, su juodais skirtingų reljefų akcentais.

Citata:Betono tekstūra ir spalva paįvairina švarias, lygias erdves, juoda spalva sujungia ir išryškina akcentus. Dienos šviesoje erdvės atrodo švaresnės.

Už kitapus virtuvės esančios įstrižos sienos suplanuota vaikų zona ir WC. Sienos apdailai dizaineris parinko dekoratyvinį dažymą su perlamutriniu tinko efektu. Pasak jo, toks efektas pabrėžia skliautą, suteikia solidumo, be to, yra praktiškas.

Didelė svetainės ir valgomojo erdvę užlieja per šoninius langus bei masyvų stoglangį krentanti šviesa. Nestandartinį stoglangį interjero dizaineris vadina vienu įdomesnių šio namo elementų ir svetainės zonos privalumu. „Palikome jį atvirą ir dominuojantį lubų skliaute. Prie jo derinome erdvės neužgožiančius apšvietimo sprendimus“, – pastebi jis.

R. Špokas įsitikinęs, kad kuriant interjerą visada svarbu atsižvelgti į architektūrą: „Architektūrinė situacija visada svarbi interjerui. Kiekviename projekte reikia atsižvelgti į architektūrą, jos pagrindinius bruožus, esminę idėją ir kontekstą – interjeras be architektūros neegzistuoja“. Kurdamas šį interjerą jis išlaikė ir sustiprino pagrindines pastato architektūrines savybes – šlaitinio stogo sukurtas geometrines erdves, sudalintų plokštumų ritmą.

Architektūrinę namo koncepciją pratęsia geometrinių formų šviestuvai bei specialiai šiems namams kurti baldai.

Foto galerija.: new_000226158_0

Straipsnio komentarai

Siųsti

jonis 07.31 16:47
nutrukusi styga 2 ...omentaru nera
Agnė 08.02 17:08
Nesuprasiu niekada tokio dizaino.... užsidepresuoti galima.....

Interjeras interjeras