Leono Garbačausko fotografijos
Darni linija: nuo plano iki interjero detalių
Rasa Pangonytė

Kartu su kolega Roku Puzinu namą ir jo interjerą jaunai šeimai projektavusi architektė Ieva Prunskaitė (architektūros ir interjero studija „Prusta“) džiaugiasi, kad viskas ėjosi sklandžiai. Taip nutinka, kai visi darbai – nuo projekto idėjos iki paveikslų kabinimo – atsiduria vienose rankose.

Nepasimeta tarp didesniųjų

Kuriamame naujame kvartale Vilniuje stovintis vienaukštis iš tolo išsiskiria fasado spalva. Gelsvų klinkerio plytelių apdailą architektai parinko pagal aplinką, siekdami, kad namas optiškai nepasimestų tarp gretimų dviaukščių.

Kaip įprasta, namas projektuotas atsižvelgiant į pasaulio šalis: vitrininiai langai atsukti į pietvakarius, tad į svetainę ir virtuvę patenka pietų ir vakarų šviesos, o tėvų miegamasis orientuotas į vakarus. Pasak architektės, visi langai planuoti taip, kad beveik iš bet kurios vietos galėtum matyti kiemą – tai labai patogu turint mažų vaikų. Be to, ir saulės šviesa keliauja ratu per namo erdves nuo ryto ligi vakaro, patekdama pro langus, nukreiptus į skirtingas pasaulio šalis.

Prie namo glaudžiasi lengva stoginė, kuri vasarą pavirs jaukia susibūrimų erdve. „Virš terasos norėjosi stogelio. Kad neužstotume į namą patenkančios pietinės šviesos, bet ją šiek tiek prislopintume per pačią kaitrą – nusprendėme padaryti pergolę iš skaidraus stiklo ir kaip žaliuzės sumontuotų medžio lentelių ažūro. Tokia terasa apsaugo ir nuo lietaus, ir nuo saulės“, – kalba I. Prunskaitė.

Išlaikyti erdvumo įspūdį

Vienaukštis namas atrodo neįprastai erdvus. Mat dėl vienšlaičio stogo pagrindinės erdvės lubos yra aukštos. „Pagal planą svetainė ir virtuvė nėra didelės, bet aukšti vitrininiai langai ir staigaus nuolydžio stogas sukelia jų erdvumo įspūdį. Tačiau plotas čia ne didesnis nei kituose panašiuose namuose“, – sako I. Prunskaitė. Namas ir jo konstrukcijos suprojektuoti taip, kad nebūtų jokių horizontalių sijų ar kitų erdvę skaidančių elementų. Siekta sukurti kuo švaresnę ir vizualiai erdvesnę patalpą.

Įžengus pro lauko duris patenkama į erdvų holą. Juodas kubas slepia drabužinę ir skalbyklą. Architektai nusprendė jį sukonstruoti ne iki pat lubų, kad atviras viršus optiškai praplėstų svetainę. Vadovaujantis tokiu pat principu sukonstruotas ir svetainę nuo virtuvės skiriantis šviesus baldų blokas. Jame integruotas šaldytuvas, orkaitė ir spinta. Virš kampinio lango virtuvėje yra lengvos skirtingai dekoruotos spintelės.

Architektė sako, kad virtuvėje stengtasi išsaugoti kuo daugiau erdvės, jos neužkrauti baldais ir nereikalingomis detalėmis. Lengvumo įspūdį sukelia ir virtuvės sala. Optinio lengvumo baldui suteikia stiklinė plokštuma, atstojanti kojas, kurią vakare išryškina specialus apšvietimas.

Švarioje, daug išskirtinių elementų neturinčioje valgomojo ir virtuvės zonoje į akis krenta išraiškingi šviestuvai. „Galėjome virš stalo pakabinti gana ekscentriškus grafinius šviestuvus. Jie apšviečia valgomojo zoną, bet neužstoja šviesos ir vaizdo pro langą.“

Architektė sako, kad projektuojant vengta koridorių, o vieno aukšto namui tokį planą sugalvoti gana sunku. Dėl šios priežasties nuspręsta L formos name svetainę įrengti centre, o visas kitas patalpas – aplink. Į miegamuosius ir vonios kambarius vedančios „nematomos“ durys įtaisytos vienoje sienoje. Tarp jų įkomponuotas paveikslas. „Kone iš karto pradėję projektuoti namą galvojome, kad ten bus vieta dideliam paveikslui. Pasirinkome Roko Beržiūno paveikslą, prie jo priderinome svetainės kilimą, staliukus, minkštą kampą“, – pasakoja I. Prunskaitė.

Fasado spalvos – ir interjere

Interjere atsikartoja namo fasado spalvos. Grindys, langų rėmai, medžio faneruotė taip pat yra pilkšvai rusvi, tamsiai pilka langų ir stogo spalva persikelia ir į kitus kambarius. I. Prunskaitė sako, kad tamsiai pilka spalva suteikia interjerui jaukumo. Be to, ji tampa atsvara šviesioms namo erdvėms. „Ieškojome jaukių elementų, šilumos. Juodas dekoratyvinis tinkas keičiasi priklausomai nuo apšvietimo. Kilimas taip pat keičia atspalvį. Medžiagos, tekstūros, skirtingas gylis ir raštai sukuria architektūrinį baldų žaismą“, – kalba architektė. Kambarių sienos ir lubos nudažytos baltai. Anot projekto bendraautorės, šlaitinis stogas leido sukurti įvairių formų erdves, todėl balta spalva čia sujungia visas nišas į vientisą visumą.

Jaukumo interjerui suteikiančius elementus papildo ir I. Prunskaitės kartu su skulptoriumi Danu Aleksa sukurtas minimalaus dizaino kabantis židinys. Jis yra sukiojamas, tad ugnies vaizdo kryptį galima keisti pagal poreikius.

Bendra interjero idėja ir koloritas išlaikyti ir kituose kambariuose. Tėvų miegamajame galvūgalio siena padengta juodu dekoratyviniu tinku, lubos iškaltos jaukiomis dailylentėmis, kurių švelniai gelsva spalva dera su medinių grindų atspalviu.

Tokios pat medinės dailylentės panaudotos ir vonios kambaryje. Vengdama naujų spalvų, architektė sienoms parinko gelsvai pilkšvas tekstilės rašto plyteles. Veidrodžius ir baldus I. Prunskaitė kūrė pati. „Visuomet noriu, kad vonios kambarys neprimintų vonios kambario“, – paaiškina ji.

Vaikų kambariuose – spalvos ir žaidimai

Daugiau detalių ir spalvų atsirado vaikų vonios kambaryje: skirtingomis kryptimis frezuotas mėlynos kriauklės spintelės raštas, rombinis veidrodis, raukšlėtą audinį primenančios ar geometrinio rašto 3D plytelės su juodomis siūlėmis sukuria spalvų ir tekstūrų žaidimą.

Žaismingi elementai persikelia ir į atžalų kambarius, kuriuose, šeimininkų pageidavimu, galima užsiimti aktyvia veikla. Viename kambaryje architektė suprojektavo dviaukštę lovą, tačiau jos pirmasis aukštas skirtas sportui, žaidimams. Čia vyrauja kalnų tema: apie juos sufleruoja laipiojimo sienelė, kalnų kontūras ant sienos ir spintos. Visas detales iki smulkmenų apgalvojusi I. Prunskaitė atkreipia dėmesį į spintos rankenėles, kurios primena nuo kalno besileidžiančias rogutes.

Kitam kambariui žaismingumo suteikia skirtingų spalvų namelių kontūrai. Prie jų priderinti horizontalūs geltoni šviestuvai. Detalėms atidi architektė šias spalvas parinko ir vertikalioms spintos linijoms.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura