Studijos „Architektūros linija“ kurtas interjeras Mona Avik (moona.lt)
Architektų siekis – lengvas ir grynas interjeras
Rasa Pangonytė

Balta spalva, medžio jaukumas bei apšvietimo sprendimai architektams Gintarui ir Simonui Čaikauskams („Architektūros linija“) didžiulėje erdvėje padėjo sukurti nuosekliai lengvą, ramų, minimalistinį interjerą.

Lengvumas. Ramybė. Grynumas. Šie elementai tapo pagrindine Vilniuje esančio namo interjero idėja.

„Interjeras sukuria labai lengvo ir gryno įspūdį – lyg ant sienų užmesta balta drobė, todėl pavargimo ženklų ant jo nesimato“, – sako S. Čaikauskas. Lengvumo ir grynumo efektą architektai kuria spalva, medžiagiškumu bei apšvietimo sprendimais. „Baltos sienos, vizualiai sušildytos medžio tekstūra, kuria ramią, netgi raminančią atmosferą, į kurią gera patekti po dienos darbų ir nusiraminti, atsipalaiduoti. Tyla, tiek vizualinė, tiek emocinė padeda suskambėti geriausioms idėjoms ir atsiskleisti meniniams akcentams. Būtent ramybė ir subtilus jaukumas juntami einant iš vieno kambario į kitą“, – pasiektą rezultatą apibūdina projekto bendraautorius.

Citata:Baltos sienos, vizualiai sušildytos medžio tekstūra, kuria ramią, netgi raminančią atmosferą, į kurią gera patekti po dienos darbų ir nusiraminti, atsipalaiduoti.

Jaukumo ir šilumos garantu minimalistiniame interjere tampa medis. Be to, kaip pastebi pašnekovas, medžio tekstūra, pereinanti nuo grindų ant baldo tiek svetainėje, tiek miegamajame, tiek pirtyje tarsi apima ir apglėbia interjerą su visais baldais – sklandžiai sujungia grindis su sienomis.

Nors bendras namo plotas siekia beveik 300 kv. m., jame nėra neapgalvotų, nereikalingų erdvių. Kita vertus, jos neperkrautos nereikalingais daiktais ir detalėmis. „Šeimininkai yra minimalizmo šalininkai, prašė gryno ir neperkrauto interjero, kuris tuo pačiu metu būtų ir stilingas, kitaip tariant „su cinkeliu“. Jiems svarbu buvo saikas ir kad interjeras atrodytų šiuolaikiškas, jaukus bei lengvas“, – sako S. Čaikauskas.

Anot jo, švariame fone suskamba juodos natos ir keramikos bei tapybos meniniai akcentai. Kiekviena spalva ar tekstūra ant vertikalaus paviršiaus – užuolaidos, televizorius, meno kūriniai – parinkta itin apgalvotai. „Turint minimalistinį, baltą interjerą nebaisu, kad ateityje jį užstačius daiktais dings estetika ir elegancija. Baltame fone lyg ant baltos drobės galima nesunkiai dėlioti baldus ar interjero dekoro elementus (lyg potėpius) neperkraunant bendro vaizdo“, – kalba architektas.

Projektuodami namo interjerą architektai daug dėmesio skyrė apšvietimui, kūrė skirtingus šviesos scenarijus bei lygius. Ypač daug dėmesio skirta svetainės apšvietimui. „Stoglangis tapo pagrindiniu lubų kompozicijos branduoliu svetainėje. Aplink jį suprojektuotas vienetinis šviestuvas iš gipso. Jis tampa pagrindiniu akcentu ant svetainės lubų ir užvaldo didžiąją jų dalį“, – atkreipia dėmesį S. Čaikauskas.

Už natūralios šviesos „sugaudymą“ interjero kūrėjai dėkoja namo architektui Rapolui Spelskiui. Antrame aukšte suprojektuoti dideli langai atveria panoramas į aplinkinį rajoną, kartu įleisdami natūralios šviesos. Kaip pastebi interjero bendraautorius, dideli langai vizualiai ištrina ribas tarp vidaus ir išorės, todėl žaluma iš aplinkos tiesiog veržiasi į svetainę.

Tarp svetainės ir koridoriaus esanti siena kambaryje pasisuka ir vizualiai suformuoja perėjimą tarp dviejų erdvių. Interjero bendraautorius sako, kad tokia kampuota siena – pragmatiškas dizaino sprendimas, atsiradęs iš būtinybės paslėpti inžinerinius įrenginius. Sienoje sukurtos dvi nišos. Viena, šalia židinio, skirta malkoms susidėti, kita – meno kūriniams eksponuoti.

Vienbučiame name sukurtos atskiros erdvės šeimininkui ir jų sūnui: „Pirmame/rūsio aukšte yra pirtis, sanitarinis mazgas ir šeimininkų sūnaus gyvenimui skirtų kambarių grupė: darbo kambarys, svetainė, miegamasis, virtuvė. Antrame aukšte gyvena tėvai – ten suprojektuota svetainė, vonia, sanitarinis mazgas, rūbinė ir du miegamieji su galimybe išeiti į terasą“.

Foto galerija:new_000225067_0:

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras