„Scanpix“ fotografija
Tikrasis kiaušinis siurprizas
Laura Čiginskaitė

Brangiausi kiaušiniai pasaulyje – tokio apibūdinimo nusipelnė prabangieji Fabergé kiaušiniai, kurie vadinami jų autoriaus, juvelyro iš Peterio Carlo Fabergé, vardu. XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje sukurti juvelyrikos šedevrai iki šių dienų yra daugybės kolekcininkų svajonė.

Pagaminti iš tauriųjų metalų ir inkrustuoti brangakmeniais – taip atrodo tikrieji, 1885–1917 metais sukurti Fabergé kiaušiniai. Įspūdingiausi juvelyro P. K. Fabergé darbai buvo sukurti carų Aleksandro III ir Nikolajaus II užsakymu. Pirmasis kūrinys buvo caro Aleksandro III velykinė staigmena žmonai Marijai Fiodorovnai, vėliau po kiaušinį jai kūrė kasmet. Caras Nikolajus II per kiekvienas Velykas tokį kiaušinį dovanojo motinai ir sutuoktinei.

Nors žinomas juvelyras kūrė ne tik valdovams, labiausiai vertinami būtent imperatoriškieji kiaušiniai, kurių sukurta tik 50 (7-ių likimas nežinomas). Kiekvienam sukurti prireikė maždaug metų. Kiaušinis kurtas slapta, kad būtų staigmena, atidžiai apgalvojant kiekvieno brangakmenio vietą. P. K. Fabergé dirbtuvėse dirbo apie 500 meistrų. Nors juvelyras kurdavo karaliams, įdarbindavo ir apmokydavo paprastus, dažnai beraščius žmones.

Valdovų itin vertintas juvelyras P. K. Fabergé turėjo visišką kūrybos laisvę. Jo darbams buvo keliama viena sąlyga – turėjo stebinti. Kiekviename kiaušinio lukšte menininkas paslėpdavo po mažą staigmeną – mechaninę gulbę, miniatiūrinę auksinę pilį ar kitą intriguojančią detalę. Taip pat kiekvienas kiaušinis privalėjo būti vis kitoks.

Pakilimą sustabdė ir pelnytą gerą juvelyro vardą Rusijoje prasidėjusi bolševikų revoliucija. Po 1917 m. P. K. Fabergé dirbtuvės buvo nacionalizuotos. Juvelyras išvyko į Rygą, o jo darbuotojai išsiskirstė į savo gimtines (dauguma buvo suomiai ir vokiečiai).

Juvelyro mokiniai vėliau tęsė mokytojo veiklą ir kūrė šio stiliaus darbus, tačiau P. K. Fabergé kūriniai buvo išbarstyti po įvairius aukcionus, kurį laiką net laikyti nevertingais.

Šiandien šie kiaušiniai-siurprizai saugomi privačiose kolekcijose, Sankt Peterburgo P. C. Fabergé muziejuje, jų savo karališkojoje kolekcijoje turi ir karalienė Elžbieta.

Tiesa, keli kiaušiniai, dingę po revoliucijos, taip ir neatsirado. Nežinoma, ar jie pasimetė, ar saugiai puošia kieno nors (galbūt net neįtariančio apie jų vertę) lentynas. Būtent tie, dingę be žinios kūriniai labiausiai žadina kolekcininkų fantaziją: o jeigu pavyktų juos rasti? Ypač žinant, kad jų vertė siekia dešimtis milijonų dolerių.

Juvelyrikos specialistas Geoffrey Munnas P. K. Fabergé istoriją palygino su Holivudo kino juostos siužetu – pakilimas, nuosmukis ir su nostalgija prisimenami kūriniai. „Joks kitas juvelyras nebuvo tokių intrigų, paslapčių ir prabangos dalis“, – žurnalistams yra sakęs G. Munnas.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras