Valerijos Emos Cukermanienės projektuota kėdė Antiqbaldai.lt
Lietuvių dizainerių kurti baldai tikrosios šlovės laukė pusę šimtmečio
Laura Čiginskaitė

Nepaisant žinomų interjero ir baldų projektų, Lietuvių architektės ir baldų projektuotojos Valerijos Emos Cukermanienės vizitine kortele tapo 7 dešimtmetyje sukurtas fotelis. Šiandien jo ieškoma ir madingose sendaikčių parduotuvėse, ir tėvų ar senelių namuose, o radus – restauruojama ir statoma garbingoje namų vietoje.

Kurį laiką nevertinti ir vadinti senienomis, sovietmečiu lietuvių projektuotojų sukurti baldai šiandien išgyvena renesansą. Populiarėjant tvarumo filosofijai, augant susidomėjimui modernizmo dizainu, restauratorių rankose vis dažniau atsiduria šios epochos masinės gamybos baldai. Daugelis jų yra patvarūs, minimalistinio dizaino ir lengvai įsilieja į šiuolaikinius namų interjerus.

Tiesa, ne visų sovietmečiu populiarių baldų autoriai yra žinomi, dažnai nurodoma tik jį pagaminusi gamykla, nes jų projektuotojai netgi nebuvo laikomi autoriais. 6–7 dešimtmetyje lietuvių baldų dizaino srityje ryškų pėdsaką paliko kūrėjos moterys, tarp kurių, be jau minėtos V. E. Cukermanienės, ir Brigita Adomonienė, Lygija Marija Stapulionienė.

Geidžiamiausių ir ieškomiausių lietuviško dizaino baldų topuose – V. E. Cukermanienės fotelis. Jis yra 1964 m. suprojektuoto svetainės komplekto „Ąžuolas“ dalis. Šis komplektas buvo gaminamas Vilniaus baldų kombinate. Baldams naudotas medis, tvirta ąžuolinė konstrukcija, todėl net ir praėjus šešiems dešimtmečiams, jų kokybė išliko beveik nepriekaištinga.

Masiškus gaminamus V. E. Cukermanienės suprojektuotus baldus buvo nesunku įsigyti, tad jie atsirado dažname sparčiai statomų sovietmečio daugiabučių bute.

V. E. Cukermanienės kūrybos laikotarpis buvo itin aktyvus. Ji suprojektavo daugiau nei pusšimtį masinės gamybos baldų dizainų, kūrė baldus administraciniams pastatams, viešbučiams, restoranams, kavinėms, teatrams. To laikotarpio kūrėjai pasakoja, kad ne visi sovietmečiu sukurti baldų projektai buvo įgyvendinti, dalis jų taip ir liko brėžiniuose arba buvo gaminami tik parodoms.

Susidomėjimas modernizmo epochos baldais tik auga, todėl už geros būklės fotelį gali tekti sumokėti ir kelis šimtus eurų. Vis dėlto, gali pasisekti ir rasti juos tiesiog išmetamus.

Modernizmo epochos baldai – šiandien dažni įvairių parodų dalyviai. Viena tokių – iki pat spalio Kauno Laisvės alėjos vitrinose eksponuojama „Kaunas 2022“ paroda. Vaikštinėdami pagrindine šių metų Europos sostinės gatve, galite pamatyti ir sovietmečio interjerus stipriai pakeitusį baldų komplekto „Ąžuolas“ fotelį.

Technologijos technologijos