„Crosley“
Įveikęs radiją ir CD grotuvą
Laura Čiginskaitė

Melomanai, ilgai džiaugęsi skaitmeninių laikmenų galimybėmis saugoti ir atkurti muziką, šiandien vis dažniau grįžta prie klasikinių garso atkūrimo priemonių – patefonų. Renesansą išgyvenantis prietaisas atlieka ne tik tiesioginę paskirtį, bet ir kuria ypatingą namų aplinką.

Šiandien, kai vis dažniau informacija ir meno kūriniai saugomi tiesiog „debesyse“, daugėja muzikos atlikėjų ir melomanų, sugrįžtančių prie apčiuopiamo formato. Kuriam laikui įvairių skaitmeninių laikmenų nustumtos vinilinės plokštelės šiandien vėl lėtai sukasi patefonuose, skleisdamos kokybišką muziką. Tiesa, įsitikinimą, kad patefono muzika skamba kokybiškiau, vis bandoma sugriauti, tačiau jis lieka gajus. Tikėtina, taip yra dėl išskirtinės klausymosi patirties – klausytojas yra labiau įsitraukęs, nes turi prieiti, apversti plokštelę, nuleisti adatėlę, tad natūralu, kad ypatinga atmosfera neva sustiprina įrašų kokybę.

Muzikos mėgėjai atsižvelgia ne tik į techninius prietaisų rodiklius, bet ir estetiką, tad šiandien patefonai yra kur kas daugiau nei vien garso atkūrimo prietaisai. Primenantys stilingą lagaminėlį ar visiškai minimalistiniai – jie tampa interjero detalėmis. Iki subtilių formų patefonui teko nueiti nemenką kelią, atsikratyti pūsto garsiakalbio ir gremėzdiškos dėžės.

Patefono prototipą, garsą atkuriantį aparatą, pirmasis patentavo elektros lemputės išradėjas Thomas Edisonas. Dar po dešimtmečio – 1887 m. – Emilis Berlineris patentavo ir iš plokštelių garsą galintį atkurti prietaisą, kurį pavadino gramofonu. Rytų Europoje įsitvirtino prancūziškas šio išradimo pavadinimas – patefonas, o Vakaruose jis dažniau vadinamas gramofonu. Nepraėjus net dešimtmečiui, 1895 m., patefonas jau buvo pristatytas plačiajai visuomenei ir ėmė rinkti muzikos mėgėjų simpatijas. Išradus radijo imtuvą, jo populiarumas trumpam išblėso, tačiau vėl atgimė maždaug 7–8 dešimtmetyje, kai buvo pradėtas naudoti kartu su stereoaparatūra.

Vienas seniausių pasaulyje specializuotas patefonų gamintojas – „Crosley“, plokštelių grotuvus gamina nenutrūkstamai nuo 1921 m. Ši amerikiečių kompanija vinilu, kaip išskirtine muzikos laikmena, nesiliovė tikėję net ir CD karaliavimo laikais. Tuo metu, kai kiti gamintojai nutraukė patefonų gamybą, 1992 m. „Crosley“ ją atgaivino visu pajėgumu ir pri statė atnaujintą klasikinį modelį – lagaminėlį „Cruiser“, o vėliau kolekciją papildė ir daugeliu iki šiol populiarių modelių.

Keliems dešimtmečiams pasitraukę į nuošalę, šiandien patefonai vėl tampa neatsiejama melomanų namų dalimi. Įvairaus dydžio ir dizaino patefonų pasiūla šiandien didelė kaip niekada, vis dėlto aukštos kokybės įrenginys gali atsieiti ne vieną tūkstantį. Investicija dažnai užtikrina stabilesnį plokštelės sukimąsi ir atkūrimo tikslumą. Ypatingą dėmesį reikia skirti ir plokštelių priežiūrai, nes kiekviena dulkelė sumažina įrašo kokybę.

Nors prieš gerą dešimtmetį vinilines plokšteles į šalį stipriau nustūmė kompaktiniai diskai ir jų gyvybę beveik palaikė vien tik prie pultų stovintys didžėjai, šiandien jos vėl išgyvena atgimimą. Remiantis Amerikos įrašų pramonės asociacijos duomenimis, pernai vinilinių plokštelių pardavimai vėl pasiekė didžiausius pardavimus nuo 1986 m. Tiesa, po pandeminių rekordų pirmąjį šių metų pusmetį augimas buvo didesnis tik 1 proc., tačiau populiarumas išlieka. Nors dažnai vinilai asocijuojasi su klasika ir galvojama apie vintažinius įrašus, šiais metais dažniausiai įsigyjamų įrašų lentelėje pirmą vietą užėmusi jaunimo dievaičio Harry Styleso vinilinė plokštelė.

Vinilinių plokštelių bumas pasiekęs ir Lietuvą, vis daugiau atlikėjų pristatydami albumus išleidžia ir plokštelę. Tai tik dar kartą patvirtina žmogišką prigimtį turėti kažką apčiuopiamo, kas galėtų papildyti melomanų kolekcijas, o kartu galėtų būti namų interjero akcentu, keliaujančiu iš kartos į kartą.

Phono.lt - oficialus „Crosley“ patefonų atstovas Lietuvoje, „Phono“ studija – tiems, kurie užaugo skaitmenoje, bet juos traukia tas juodasis vinilinis auksas, estetika, momentinė fotografija ir analoginių sprendimų džiaugsmas.

Padovanok hobį visam gyvenimui!

PHONO.LT

Aukštaičių g. 6, Paupys, Vilnius

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras