„Nordic Nest“
Elektrinė Advento žvakidė – tamsą languose išsklaidęs švedo išradimas
Laura Čiginskaitė

Švedai, kaip ir lietuviai, žino, kas yra tas niūrusis metų laikas, kurį pagyvina tik švenčių laukimas ir languose bei vitrinose žybsinčios lemputės. Viešint Švedijoje prieš šventes ne viename lange galima pamatyti švedišką elektrinę žvakidę. Nepaisant to, kad kasmet sukuriama naujų papuošimų, ši ikoniška advento dekoracija tvirtai laiko savo poziciją languose.

Tradicija įžiebti Advento žvakes Švedijoje siekia XIX amžių. Manoma, kad tam įtakos turėjo dvi priežastys. Pirmiausia, lapkričio pabaiga ir gruodis Švedijoje itin niūrus metas, kai dienos trumpos, todėl bet koks šviesos šaltinis ypatingai vertinamas. Be to, tikėta, kad šviesa saugo namus nuo blogio.

Pagal tradiciją, kiekvieną sekmadienį iki pat Kalėdų buvo uždegamos septynios žvakės, vėliau ji kito ir buvo uždegama tik po vieną žvakę kiekvieną savaitę. Švedai tai vadina adventsljusstake.

Vis dėlto, languose liepsnojančios vaško žvakės nebuvo pati saugiausia namų dekoracija, dažnai tai tapdavo nelaimių priežastimi (Švedijoje ir šiandien dažnai nuskamba priminimas išeinant iš namų užgesinti žvakę).

Matydamas šviesos svarbą Advento laikotarpiu, išradėjas Oscaras Anderssonas 1934 m. pristatė elektrines žvakutes eglutei, tačiau ši idėja neprigijo. Tuomet inovatoriui gimė mintis šias žvakutes įstatyti į tradicinę Advento žvakidę. Būtent šis 1937 m. išradimas ir buvo lemiamas, išlikęs iki šių dienų ir tapęs tikra Kalėdų klasika.

Citata:Kadangi ši žvakidė nėra siejama su religija, jos dizainas, žvakių skaičius ar dydis nėra nulemtas tradicijos ir priklauso nuo pačių kūrėjų.

Švedijos Kalėdų tradicijas savo knygoje aprašiusi Kaettstroem Hoeoek pasakoja apie tyrimą, kuris rodo, kad net 92 proc. namų ūkių šioje Skandinavijos šalyje prieš šventes savo languose įžiebia švieseles, todėl tikriausiai nieko nestebina O. Anderssono išradimo sėkmė. Pirmaisiais metais buvo parduota 3000 elektrinių žvakidžių, kitaip tariant, visas pagamintas kiekis. Dar po metų jų buvo pagaminta dvigubai daugiau ir istorija vėl pasikartojo – parduota viskas.

Iš pradžių ši Advento dekoracija buvo tik švediška tradicija, tačiau geros idėjos netrunka pasklisti po pasaulį. Tiesa, prie to prisidėjo ir IKEA, jos asortimente taip pat galima rasti šį O. Anderssono išradimą.

Kalėdinė elektrinė žvakidė dažniausiai yra apverstos V formos, tačiau šiandien jų galima pamatyti ir įmantresnių formų, pavyzdžiui, pusės apskritimo. Kadangi ši žvakidė nėra siejama su religija, jos dizainas, žvakių skaičius ar dydis nėra nulemtas tradicijos ir priklauso nuo pačių kūrėjų.

Etnografė Tora Wall šio išradimo sėkmę yra aiškinusi paprastai. Anot jos, švedams šviesa nuo seno vaidina ypatingą vaidmenį, tad nieko keista, kad ir ši Advento dekoracija užėmusi tvirtą vietą languose. „Galiausiai šviesa juk visada asocijuojasi su šiluma ir saugumu. Kad ir kaip paprastai tai skambėtų“, – sako ji.

Interjeras interjeras