„Balbec bureau“ vizualizacijos
Ukrainos architektai projektuoja laikinas gyvenvietes „normaliam gyvenimui“
Namas Ir Aš

Galima atimti namus, bet orumo – ne, sako Kyjive (Ukraina) įsikūręs architektų biuras „Balbek bureu“. Architekto Slavos Balbeko vadovaujama architektų ir statybos specialistų komanda parengė laikinų gyvenviečių planą namų netekusiems tautiečiams, kurios netrukus galėtų atsirasti šešiuose Ukrainos miestuose.

Laikinose gyvenvietėse galėtų apsigyventi nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių žmonių. „Pagrindinis uždavinys, kurį sau keliame, – išlaikyti padorų gyvenimo būdą. Privalome padaryti taip, kad namų netekusių ukrainiečių laikina gyvenamoji vieta būtų tinkama normaliam gyvenimui“, – rašoma projekto pristatyme.

Modulinė miestelio sistema parengta išanalizavus pasaulinę patirtį statant panašias laikinas gyvenvietes. Komanda sako, kad jų projektas yra universalus ir gali būti taikomas tiek viešuoju, tiek privačiu lygmeniu. Projektas parengtas taip, kad būtų lengvai pritaikomas įvairaus dydžio teritorijoms, skirtingam reljefui ir įvairios konfigūracijos sklypams. Sistema sukurta, kad ją būtų galima įgyvendinti per trumpą laiką: gyventojai į miestelį galėtų įsikelti per 2–3 mėnesius nuo statybos pradžios.

Pagal numatytą projektą gyvenvietėms statyti bus naudojami mediniai karkasai, struktūriniai izoliaciniai skydai (SIP) ir daugiasluoksnės plokštės.

Gyventojams būtų užtikrinti baziniai patogumai: įrengti sanitariniai mazgai, virtuvės, kūdikių priežiūros kambariai, skalbyklos. Projektuotojai įsitikinę, kad naujoje aplinkoje atsidūrusiems žmonėms itin svarbi socializacija – galimybė susirasti naujų draugų, būti tarp savų žmonių stiprina psichinę sveikatą: „Todėl projektuojant laikinąsias gyvenvietes svarbu numatyti viešųjų patalpų, centrų ir aikščių zonas.“

Prie projekto dirba daugiau nei 20 profesionalų, į pagalbos prašymą atsiliepė beveik 700 savanorių. Keliolika šalių, tarp jų ir Lietuva, pasisiūlė bendradarbiauti statant gyvenvietes. Komanda prašo ir finansinės pagalbos. Paremti projektą galima puslapyje balbek.com/donate-eng

Straipsnio komentarai

Siųsti

Akurat 06.10 22:28
kaip mūsų naujieji rajonai, arba tai, kas įterpiama į senus rajonus. Ypač skaudu, kai rajonas planuotas su svajone, kad tai taps ramaus, žalio, bet ir aktyvaus poilsio po darbo vieta, savotiškas ,,kurortas", kur buvo rūpestingai suplanuoti pasivaikščiojimo takai sporto aikštelės, kitos vietos kaimynams šeimomis bendrauti. Rajono nespėjo baigti, nes atėjo 1990. ir prasidėjo visko pardavimas ir naikinimas... Rajonas papildytas štai tokiais ,,romantiškais", ,,jaukiais" kvartalais..

Architektūra architektura