Tiago Sousa projektuotas namas Ivo Tavares Studio
Tradicijos ir modernumo diskusija: naujas namas senuose rėmuose
Namas Ir Aš

Portugalų architektas Tiago Sousa rekonstravo tradicinį Romarigães kaimo namą, į seną akmeninį karkasą įterpęs stačiakampį plytų tūrį.

Kaip projekto pristatyme sakė pats architektas, rekonstrukcija visuomet reiškia konfliktą tarp praeities atminties ir šiuolaikinio gyvenimo poreikių.

Naujasis statinys yra išskirtinės konfigūracijos – grubios griežtos formos primena tipišką šiam regionui būdingą namą.

Tradicinio miestelio kontekste architektas siūlo naują ir šiuolaikišką tūrį, siekdamas sukelti prieštaringus jausmus stebėtojui. „Jo spalva, medžiagos, forma ir padėtis tikslingai atskiria „sena ir nauja“, – rašoma pristatyme.

Šis projektas – vienbutis šeimos namas. Pirmame aukšte įrengtos bendro naudojimo patalpos: virtuvė, valgomasis ir svetainė. Jas perskiria sukti laiptai, vedantys į antrą aukštą, kuriame suprojektuoti privatūs kambariai.

Architektas sako, kad laiptai atlieka ir dekoratyviąją funkciją: „Tai skulptūrinis betono ir medžio elementas, atskiriantis valgomąjį nuo gyvenamosios erdvės.“

Viršutinis aukštas padalytas į du miegamuosius ir vonios kambarį. Šiauriniame ir pietiniame fasade išdėstyti kambariai simetriški ir vienodų matmenų.

Norint paryškinti pagalbinių patalpų, miegamojo ir vonios kambario nepriklausomybę ir supaprastinti interjerą, jų sienos dekoruotos natūralaus medžio dailylentėmis. Vientisoje apdailoje išnyksta durų rankenos ir rėmai.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura