„Simulaa“ ir Natalie Alima projekto „Burlasite“ vizualizacija
Talino centre menininkai iš grybienos augins milžinišką instaliaciją
Namas Ir Aš

2022 m. Talino architektūros bienalės (TAB) simboliu taps miesto centre, priešais Estijos architektūros muziejų, atsirasianti milžiniška grybienos instaliacija „Burlasite“ – australų komandos „Simulaa“ su Natalie Alima projektas.

Australų pasiūlytas kūrinys laimėjo konkursą, kurio pagrindinis iššūkis buvo sukurti eksperimentinę instaliaciją sutelkiant dėmesį į lėtumo sąvoką ir suderinant ją su pagrindine TAB 2022 tema: „Valgoma. Arba medžiagų apykaitos architektūra“.

Konkurso vertinimo komisiją sudomino pareiškėjų pasiūlymas dėl laikinos instaliacijos, kuri augs ir įsilies į kuratorinę temą „Slowbuilding“.

Kaip rašoma Talino architektūros bienalės pranešime, be kasdienių priežiūros ir ilgaamžiškumo rūpesčių, nugalėtojų komanda meta iššūkį ir apverčia vyraujantį požiūrį, kad sunykęs pastatas yra pasenęs.

„Burlasite“ nagrinėja medį kaip skulptūrišką, tekstūrišką ir netikslią medžiagą bei suteikia vertę atliekoms ir šalutiniams produktams (atraižoms ir pjovimo dulkėms), kurie paprastai išmetami. Medienos likučiai bus sujungti su biologiškai suyrančiu polimeru, iš kurio 3D spausdintuvu bus suformuotas karkaso pagrindas. Tuomet konstrukcija bus „užkrėsta“ grybų pluoštais, kurie ilgainiui suvartos karkasą ir sukietės į grybienos struktūrą.

Projektas, sumanytas kaip biologiškai suyranti medžiaga, yra valdomas algoritminių procesų, kurie „įgalina biologines medžiagos augimo ir irimo transformacijas perkurti jos pamatus“.

Toks požiūris padeda suprasti konkretų medžiagos procesą, kaip ateityje paveikti didelio masto pastatų konstrukcijas, išvengiant atliekų susidarymo statybvietėje.

Instaliacija bus statoma 2022 m. gegužės–rugsėjo mėn. gyvoje pėsčiųjų žaliojoje zonoje priešais Estijos architektūros muziejų ir pristatyta per TAB 2022 atidarymo savaitę rugsėjo 7 d. Statinys stovės porą metų, iki kitos bienalės 2024 m.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Technologijos technologijos