Pixabay
Suomiai ieško alternatyvos cementui
Alfa.lt

Cementas atrodo sunkiai pakeičiamas masinės statybos komponentas. Tačiau šiandieniame pasaulyje žmonėms vis labiau rūpi „žali“, tvarūs sprendimai, o viena cemento savybė vis labiau išryškėja kaip didelis jo trūkumas.

Skaičiuojama, kad pasaulinėje statybų rinkoje naudojamo cemento gamybai išmetama daugiau CO2 nei aviacijos industrijoje.

Mokslas ieško atsakymų, kaip šią įprastą medžiagą paversti draugiškesne aplinkai, kartu išlaikant svarbiausias jos savybes. Suomių startuolis, 2016 m. įkurta įmonė „Betolar“, mano radę sprendimą. Tai – geopolimerų technologija, kuri leistų pasiekti net 80 proc. mažesnį anglies dvideginio išmetimą nei naudojant tradicinį cementą bei palaikyti žiedinės, arba kitaip – perdirbimo, ekonomikos principus. „Betolar“ savo produkcijai gaminti naudoja metalurgijos, kalnakasybos ir energetikos industrijos atliekas.

Pasak bendrovės, jų produktas yra alternatyvi cementui medžiaga, gaminama jungiant silicio ir aliuminio oksidų savyje turinčius komponentus, tokius kaip lakieji pelenai, šlakas ir kasybos atliekos. Kai suderinti žaliavų komponentai yra sumaišomi, esant tam tikroms pH sąlygoms prasideda kietėjimo procesas.

Straipsnio komentarai

Siųsti

Faraonas 08.08 14:45
Mes piramides statrme is dykumos smelio,Nilo vandens dadedami priemaisu gaudavome 'polimerini betona' is kurio ir isliedavom 'akmenis'vienus ant kitu ,nes sustinges 'betonas ' puikia atkopijuoja seniau islieta 'betono ' 'akmeni'.

Statyk! statyk