Adamas Mørkas
Pastatas sufleruoja, kuo užsiima jame dirbantys žmonės
Alfa.lt

Centrinę „Carlsberg Group“ būstinę kūrę danų architektai „CF Møller Architects“ pastato fasadui naudojo perdirbtą varį, o statinio sparnus sujungė aukso spalvos metaliniu tilteliu – aiškia užuomina į kompanijos gaminamą produktą.

Kopenhagos centre įsikūrusią centrinę „Carlsberg“ būstinę sudaro trys sparnai, kurie susijungia atrijuje – centrinėje pastato erdvėje. Vienas iš sparnų sudaro tiltą per vieną iš pagrindinių rajono įvažiavimo kelių. Kiti du sparnai apima istorinį Carlo Jacobseno sodą ir vilą.

Pastatas pritaikytas prie aplinkos, nes jo aukštis mažėja mažesnių aplinkinių namų ir C. Jacobseno vilos link, jis apglėbia istorinius vilos sodus ir sudaro vartus į rajoną.

Fasadus sudaro didelės stiklo sekcijos, ritmiškai suskaidytos vertikaliomis variu dengtomis juostomis. Varis mintimis nukelia į senąsias alaus daryklos talpyklas ir susilieja su daugybe gražių varinių detalių ant istorinių rajono pastatų.

Atrijus išeina į C. Jacobseno sodą, iš kurio atsiveria vaizdas į rajoną, ir jungia visus pastato aukštus. Atrijuje vyrauja baltas betonas, kurį sušildo aukso spalvos laiptų turėklai. Ant didžiulių laiptų pakopų įrengtos sėdimos vietos kviečia prisėsti per trumpą pertraukėlę, neformalų susitikimą ar bendraujant darbuotojams ir svečiams, o iš jų atsiveria puikus vaizdas į sodą.

Kaip pristatydami projektą sako architektai, dėl pastato formavimo briaunomis ir kampais iš darbo vietų atsiveria įvairūs vaizdai ir erdviniai kontekstai.

Nors yra milžiniško dydžio, pastatas – tvarus ir naudoja mažai energijos, jame įrengtos saulės baterijos, vandenį taupantys įrenginiai ir rekuperacinė ventiliacija. Daug dėmesio skiriama geram patalpų mikroklimatui.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura