„PCA-Stream“
Paryžius tvarkosi: naujas Eliziejaus laukų įvaizdis
Namas Ir Aš

Neretai gražiausiu pasaulio prospektu pavadinamų Paryžiaus Eliziejaus laukų laukia didžiuliai pokyčiai. 1,9 km ilgio gatvę planuojama pertvarkyti į išskirtinį sodą, kuris, tikimasi, trauks ne tik turistus, bet ir pačius paryžiečius.

Gatvė, kuriai prieš keletą dešimtmečių meilę reiškė romantiškų dainų kūrėjai, pastaraisiais metais prarado paryžiečių meilę. Juos atstumia didelė turistų grūstis, milžiniški transporto srautai, oro tarša, nesveiką vartotojiškumą skatinančios parduotuvės bei pėstiesiems nepatogi infrastruktūra. Pėsčiųjų tyrimas atskleidė, kad tik kas 20 praeivis Eliziejaus laukuose yra paryžietis.

Planuojama, kad po rekonstrukcijos gatvė tarp Luvro ir Triumfo arkos trauks tiek paryžiečius, tiek turistus. Garsioji Žvaigždės sankryža pavirs aikšte, kurioje bus galima grožėtis Triumfo arka, o pasivaikščioti Eliziejaus laukais kvies sugrįžusi promenados dvasia.

Projekto autoriai, architektūros studija „PCA-Stream“, sako, kad jie vietovės patrauklumą didins naikindami erzinančius dalykus: triukšmą, karštį, automobilių eismą; bei didindami komfortą: gerindami oro kokybę, palikdami daugiau erdvės pėstiesiems. Planuojama, kad automobiliams skirta gatvės dalis bus sumažinta dvigubai, perimtoje teritorijoje atsiras žaliosios erdvės pėstiesiems. Medžių tuneliai turėtų sumažinti oro taršą, kuri šioje miesto dalyje būna didesnė nei sostinės aplinkkelyje.

Po rekonstrukcijos kirsti gatvę turėtų būti kur kas patogiau, tad pėstieji galės paprasčiau pasiekti abiejose pusėse esančias paslaugas. Sumažėjus automobilių srautams patrauklesni miestiečiams ir turistams taps Eliziejaus laukus supantys parkai. Juose numatyta sukurti erdves sportui, menams, mokslui, vaikų žaidimams ir aukštajai virtuvei.

Rekonstrukciją planuojama pradėti po 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių, pabaigti iki 2030 m. Skaičiuojama, kad tai kainuos 250 mln. eurų. Projekto autoriai prie Eliziejaus laukų transformacijos kviečia prisijungti vietos partnerius: muziejus, teatrus, restoranus ir kitus verslus. Esą šio laikmečio iššūkius miestui ir planetai galima įveikti ne nurodymais iš viršaus, o visiems tampant atsakingais kūrėjais.

Paryžiaus merė Anne Hidalgo sako, kad tai ne vienintelė miesto laukianti permaina. Ilgainiui planuojama pertvarkyti Eifelio bokštą ir jo aplinką.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Aplinka aplinka