„RSAA/Büro Ziyu Zhuang“
Bažnyčia Kinijoje: žvilgsnį prikaustanti architektūra
Namas Ir Aš

„Chamber church“ – žvilgsnį prikaustantis architektūros kūrinys (studija „RSAA/Büro Ziyu Zhuang) – tai nusilenkimas tradicijai ir šiuolaikinė religinės paskirties statinių interpretacija.

Mažame kalnų miestelyje Čingdao, Kinijoje, iškilusios bažnyčios korpusas išsiskiria žaliame fone, o jos fasadas kyla į dangų sukurdamas didybės įspūdį.

Pastatas formuojamas iš kelių dešimčių stiklais dengtų simetriškų aliuminio rėmų, pamažu kylančių viršun ir sudarančių monumentalią kompoziciją. Švelniai išlenktas interjeras atitinka tradicinį bazilikos suplanavimą, tačiau aiškiai yra šiuolaikiškesnė interpretacija. „Norėdami sukurti šiuolaikinę ikoną, turėjome sukurti gryną formą, kuri vis dar primena bažnyčios archetipą. Todėl projektavimo proceso metu integravome įvairius liaudiškus tradicinių bažnyčių fasadų vaizdus“, – sako projekto autoriai.

Pagrindinė bažnyčios salė viduje primena urvą. Švelnios kreivės suteikia erdvei aptakumo įspūdį, kuris kontrastuoja su griežta, geometrine išorės išvaizda. Architektai sako, kad urvo įspūdis neatsitiktinis: „Prieš tobulėjant statybos technologijoms, urvai buvo pirmoji pirmykščių žmonių slėptuvė, kurioje jie galėjo pasislėpti nuo šalčio, vėjo, lietaus, saulės ir pavojingų gyvūnų. Jų forma yra giliai įsišaknijusi žmonijos DNR kaip saugumo ženklas. Šis saugumo jausmas buvo garbinamas vystantis žmonių civilizacijai, todėl jo pradžia – urvas – anksti tapo šventa apeigų vieta.“

Tarp briaunų esantys tarpai leidžia prasiskverbti dienos šviesai ir švelniai apšviesti vidų. Kaip sako architektai, baltos juostos sušvelnina interjero šviesą, kartu apgaubdamos pagrindinį pastato karkasą ir konstrukcinę sistemą, suteikdamos visam ansambliui glaustą ir griežtą atmosferą, kuri yra ir šiuolaikinė estetinė tendencija, ir tradicijų aidas – paveldo ir šiuolaikiškumo sintezė.

Tarp rėmų išdėstyti šviestuvai suteikia bažnyčiai nepakartojamą švytėjimą. Šilta geltona spalva apibrėžia įėjimą ir bokštą ir suteikia svetingumo jausmą. Ryškiausiai spindi bažnyčios bokštas, tampantis metafora, apibrėžiančia architektūros kryptį į dieviškumą.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura