Stefano Boeri projektas. Paolo Rosselli
Architektas daugiabučio fasadą pavertė parku
Namas Ir Aš

Italų architektas Stefano Boeri Eindhovene (Nyderlandai) baigė įgyvendinti savo žaliąjį projektą – 75 metrų aukščio socialinių būstų pastatą, kurio fasaduose augs tūkstančiai įvairių rūšių augalų.

Kaip rašoma architektūros studijos pranešime, Eindhovene esančio pastato projektą paskatino bandomasis „vertikalaus miško“ projektas Milane, netrukęs tapti vienu iš tarptautiniu mastu pripažintų miesto simbolių.

„Vertikaliuoju Trudo mišku“ pavadintame naujausiame miesto miško projekto pavyzdyje vertikalaus miško modelis pirmą kartą pritaikytas socialiniam būstui. „Tai visiškai naujos strateginės, eksploatacinės ir projektavimo sąlygos tyrimas, kuris taip pat yra atsakas į galimą šio architektūros tipo ribotumą, t. y. kad iki šiol jis buvo taikomas tik aukštos klasės gyvenamiesiems projektams“, – rašoma projekto pristatyme.

Mažas pajamas gaunantiems žmonėms ir jaunoms šeimoms skirtame pastate įrengti prieinamos nuomos kainos butai, kurie užtikrins aukštą gyvenimo kokybę.

Įvairių rūšių – medžių, paukščių, vabzdžių, žmogaus – sugyvenimo vizija „Vertikaliojo Trudo miško“ projekto kontekste praplečiama, kad būtų įveiktas dvigubas iššūkis: Eindhoveno socialinio būsto bokštas sukuria galimybę kovoti ir su klimato kaita, ir spręsti būsto problemą, miesto apželdinimo mišku idėją interpretuojant ne tik kaip būtinybę siekiant pagerinti aplinką pasaulio miestuose, bet ir kaip puikią galimybę pagerinti skurdžiau gyvenančių piliečių gyvenimo sąlygas.

Nedidelių, apie 50 kv. m, butų erdvę praplės daugiau nei 4 kv. m terasos. Kiekviename balkone augs 1 medis ir 20 krūmų. Iš viso keturiuose statinio fasaduose augs 125 įvairių rūšių medžiai, kuriuos papildys apie 5200 mažesnių krūmų ir augalų.

„Dėl žmogaus ir medžio, architektūros ir medžio bei miesto ir medžio sąveikos šis modelis, pirmą kartą išbandytas Milane, o šiandien – Olandijoje, yra naujos projektavimo paradigmos, pagal kurią augmenija ir gyvoji gamta turi būti laikomos ne tik dekoratyviniais, bet ir sudedamaisiais architektūrinės kalbos elementais, išraiška“, – teigiama „Stefano Boeri Architetti“ pranešime.

Studijos propaguojama naujos formos architektūrinės biologinės įvairovės vizija šiuo metu įgyvendinama ir kituose pasaulio miestuose: Lozanoje, Nankine, Paryžiuje, Tiranoje ir Šanchajuje.

Straipsnio komentarai

Siųsti

Mikalda 12.01 16:14
Jau yra tokių namų, kurie tapo puvėsiais. Mašalai ir kiti gyviai užknisa gyventojus. Niekas tokių butų nebenori ir namai neprižiūrimi virsta samanotais griuvėsiais. Kas per daug - tas nesveika. Namas gamtoje gerai, bet gamta name - deja....
tai 12.01 19:58
Bus kaip Lazdynų daugiabutyje, kur balkonai surūdijo ir nulėkė

Aplinka aplinka